Δημιουργία Αθλητικού Κέντρου στο Αγροκήπιο Νάουσας

01 Δεκεμβρίου 2018 14:20

Δημιουργία Αθλητικού κέντρου στο αγροκήπιο Νάουσας. Κοινή πρόταση Νηρέας – Ναϊάς.

Η απουσία οργανωμένων και αδειοδοτημένων χώρων άθλησης στην περιοχή της Νάουσας και στην Πάρο γενικότερα, οι αυξανόμενες ανάγκες και η έλλειψη οράματος και σχεδιασμού για την δημιουργία αθλητικών υποδομών στο νησί, αποτελούν τα κίνητρα των δύο συλλόγων για την υποβολή της παρούσας πρότασης.

Η πρόταση αφορά την δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου στο Αγροκήπιο Νάουσας που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο, ανοικτό κολυμβητήριο, ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, αναψυκτήριο, παιδική χαρα κ.α.
Παρουσιάζεται η υφιστάμενη κατάσταση, οι σημερινές ανάγκες, καθώς και το προγραμματικό σχέδιο (master plan) όπως εκπονήθηκε από τους δύο συλλόγους της Νάουσας.

Γiα τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση της ολοκλήρωσης του προτεινόμενου με το master plan έργου προτείνεται η συγκρότηση μικτής επιτροπής αποτελούμενη από εκπροσώπους του Δήμου Πάρου και των δύο συλλόγων

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ιστορικό
Όπως είναι γνωστό το γήπεδο ποδοσφαίρου του ΑΜΕΣ ΝΗΡΕΑΣ παραχωρήθηκε πριν από 14 χρόνια για την δημιουργία του Δημοτικού Σχολείου Νάουσας με την δέσμευση της τότε Δημοτικής Αρχής (αλλά και των επομένων) για την δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου σε συνδυασμό με πλήρη στίβο στην περιοχή του Αγροκηπίου Νάουσας στα πλαίσια του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ 2004.

Παρόλο που εκπονήθηκε μελέτη για την κατασκευή γηπέδου με στίβο (εικόνα 1) το έργο έχει παραμείνει στα “σχέδια” μέχρι και σήμερα. Ως αποτέλεσμα ο ΑΜΕΣ ΝΗΡΕΑ χρησιμοποιούσε κατα καιρούς τα γήπεδα ποδοσφαίρου της Παροικίας και των Μαρμάρων. Το 2013, μετά από συνεχή αιτήματα και διαρκείς πιέσεις, κατασκευάστηκε ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου 8Χ8 (διαστάσεων 65,00Χ35,00 μ.) για να καλύπτει τις προπονητικές ανάγκες του ΑΜΕΣ ΝΗΡΕΑΣ.

Εικόνα 1: Η αρχική μελέτη για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου και πλήρους στίβου στον χώρο του αγροκηπίου Νάουσας, στα πλαίσια του προγράμματος Ελλάδα 2004. Με πράσινο χρώμα σημειώνεται το υφιστάμενο γήπεδο 8x8.

Λόγοι που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας του αθλητικού κέντρου

Με το πέρασμά του χρόνου η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ΑΜΕΣ ΝΗΡΕΑ καθιστά επιτακτική την δημιουργία νέων χώρων άθλησης. Ο συνολικός αριθμός αθλητών/τριών που συμμετέχουν στα τμήματα ποδοσφαίρου (ακαδημίες και ομάδα
ανδρών) και βόλεϊ ξεπερνά στα 135 άτομα.

Παράλληλα, εδώ και ένα χρόνο, στη Νάουσα δραστηριοποιείται και ο Ναυτικός Όμιλος Νάουσας Πάρου – ΝΑΪΑΣ με εντυπωσιακή συμμετοχή αθλητών/τριών (160 άτομα στα τμήματα Ιστιοπλοΐας και Κολύμβησης). Είναι αυτονόητο ότι η έλλειψη χώρων άθλησης αποτελεί τροχοπέδη τόσο στο έργο των δύο Συλλόγων της Νάουσας, όσο και στην προοπτική ανάπτυξης κι άλλων αθλητικών τμημάτων ή άλλων αθλητικών συλλόγων στην Πάρο.

Οι αθλητικοί χώροι στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας είναι ανύπαρκτοι με εξαίρεση τις σχολικές εγκαταστάσεις που όμως δεν είναι προσβάσιμες. Ως αποτέλεσμα κάτοικοι και επισκέπτες δεν έχουν δυνατότητα άθλησης. Η έλλειψη αθλητικών χώρων δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο των κατοίκων της Νάουσας. Με εξαίρεση το κλειστό γυμναστήριο της Μάρπησσας και τα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου (Παροικίας και Μαρμάρων), δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι για την κάλυψη της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης για άθληση. Λόγοι που καθιστούν το Αγροκήπιο Νάουσας κατάλληλο χώρο για την δημιουργία ενος αθλητικού κέντρου υπερτοπικού χαρακτήρα

Το Αγροκήπιο Νάουσας αποτελεί γεωτεμάχιο με εξασφαλισμένη την χωροθέτηση αθλητικών εγκαταστάσεων (μέσω του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πάρου) συνολικής έκτασης 30.342,00 τ.μ. ενώ έχει ήδη εκπονηθεί η μελέτη για την κατασκευή γηπέδου με στίβο.

Εκτός αυτού λόγω της θέση του δύναται να εξυπηρετήσει πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Πάρου (Νάουσα, Αμπελάς, Υστέρνι, Κώστος, Λεύκες, Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομος, Μώλος, Δρυός κλπ).

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Αντικείμενο της παρούσας πρότασης είναι το Προγραμματικό Σχέδιο (Master
Plan), για τη δημιουργια ενός Αθλητικού Κέντρου στο Αγροκήπιο Νάουσας, σύμφωνο με τις σχετικές προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Με το παρόν Master Plan προτείνεται να ενταχθούν, πέραν του υφιστάμενου γηπέδου ποδοσφαίρου 8Χ8 το οποίο διατηρείται, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα συνοδά έργα που παρουσιάζονται παρακάτω(εικόνα 2).




:
Εικόνα 2: Master plan του αθλητικού κέντρου στο Αγροκήπιο Νάουσας.

ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

 

ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Εκτός από το προφανές πρόβλημα της εξεύρεσης χρηματοδότησης για την
κατασκευή των έργων, είναι απαραίτητο να αποκτηθούν τμήματα γειτονικών οικοπέδων στα Βόρεια, συνολικής έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες και είναι απαραίτητα για την κατασκευή του στίβου (εικόνα 3).


Εικόνα 3: Ιδιωτικές περιοχές απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ - ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ


Οι μοναδικοί, έως σήμερα, τρόποι χρηματοδότησης του έργου είναι:
● Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
● Χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Δήμου Πάρου
● Συνεργασία με ιδιώτες
● Χορηγίες ιδιωτών και ιδρυμάτων

ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

1 ο σενάριο : Εκπόνηση μελέτης για το σύνολο του έργου, έκδοση απαραίτητων αδειών και υποβολή του φακέλου, είτε μέσω του Δήμου, είτε μέσω της Περιφέρειας, για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

2 ο σενάριο : Επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης, αδειοδότηση και άμεση υποβολή της για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα εκπόνηση μελέτης για τους υπόλοιπους χώρους, αδειοδότηση και εξεύρεση χρηματοδότησης είτε από τον προϋπολογισμό του Δήμου είτε από ιδιώτες

3 ο σενάριο : Επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης, αδειοδότηση και άμεση υποβολή της για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα εκπόνηση μελέτης κολυμβητηρίου, αδειοδότηση της και εξεύρεση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ταυτόχρονα εκπόνηση συνολικής μελέτης για τα υπόλοιπα έργα, αδειοδότηση και εξεύρεση χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό του Δήμου, είτε από ιδιώτες, είτε από κοινού.
Εναλλακτικά, για τη χρηματοδότηση του συνόλου του έργου ή τμημάτων του θα μπορούσε να εξεταστεί ο δανεισμός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή από Τραπεζικό Ίδρυμα. Ωστόσο η πρόταση αυτή απαιτεί ενδελεχή οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας της επένδυσης, γεγονός που μάλλον την καθιστά πρακτικά ανέφικτη.

Σε κάθε περίπτωση τα απαιτούμενα βήματα είναι προφανώς :
○ Εκπόνηση Μελετών
○ Αδειοδοτήσεις
○ Χρηματοδότηση
○ Δημοπράτηση
○ Ανάληψη έργου από εργολάβο

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Για την υλοποίηση του έργου προτείνεται η σύσταση μικτής επιτροπής από τον Δήμο, τις Υπηρεσίες του και τους δύο Αθλητικούς Συλλόγους της Νάουσας για την επεξεργασία, την οργάνωση και τον συντονισμό του έργου. Το μέγεθος του έργου καθιστά επιτακτική την συγκρότηση της επιτροπής, που θα λειτουργεί οργανωτικά, συντονιστικά, εποπτικά και συμβουλευτικά προς τον Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου το έργο να μπορέσει να υλοποιηθεί. Αντικείμενα της επιτροπής αυτής προτείνεται να είναι, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, τα εξής:

● κατάρτιση και επίβλεψη χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου,
● συντονισμός δράσεων, υπηρεσιών και ατόμων για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών,
● συντονισμός δράσεων, υπηρεσιών και ατόμων για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων,
● εισήγηση προτάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο για την διευκόλυνση και επίσπευση υλοποίησης του έργου,
● υποστήριξη στην λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου που εμπλέκονται στο έργο,
● γενικά, γνωμοδότηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο επί παντός θέματος σχετικά με την υλοποίηση του έργου,

Κατ’ αρχήν προτεραιότητες της επιτροπής οφείλουν να είναι:
● Επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης.
● Εκπόνηση υπολοίπων μελετών.
● Διερεύνηση τρόπων απόκτησης των απαραίτητων τμημάτων των γεωτεμαχίων που είναι απαραίτητα για την δημιουργία του στίβου.
● Διερεύνηση τρόπων χρηματοδότησης του έργου.
● Εξασφάλιση απαραίτητων αδειων (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Αρχαιολογία, Υπηρεσία Δόμησης κλπ) για την κατασκευή του έργου.
● Εξασφάλιση απαραίτητων αδειών για την λειτουργίας του όλου συγκροτήματος ως Αθλητικού Κέντρου, ώστε να είναι εφικτή η διοργάνωση και διεξαγωγή επίσημων αγώνων κάθε κατηγορίας.

Προτείνεται η συγκρότηση επταμελούς (7) επιτροπής με σύσταση:
- Δήμαρχος Πάρου
- Αντιδήμαρχος Πάρου, υπεύθυνος αθλητισμού
- Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νάουσας
- Πρόεδρος ΑΜΕΣ ΝΗΡΕΑ
- Πρόεδρος ΝΑΪΑΣ
- Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου
ή Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Πάρου
- Τεχνικός Σύμβουλος των δύο Συλλόγων

ΣΥΝΟΨΗ
Συνοψίζοντας την σύντομη παρουσίαση της κοινής πρότασης των δύο Συλλόγων της Νάουσας, γίνεται φανερό ότι αυτή αποτελεί την μοναδική ολοκληρωμένη πρόταση δημιουργίας αξιόλογων αθλητικών υποδομών στο νησί μας, σε χώρο με ήδη κατοχυρωμένη την χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων.

Πρόκειται για πρόταση τεκμηριωμένη, με ανάλυση σε βάθος, που αντιμετωπίζει συνολικά και με προοπτική τόσο το σοβαρότατο ζήτημα έλλειψης αθλητικών υποδομών στην Πάρο, όσο και της έλλειψης σχεδιασμού και προγραμματισμού για την υλοποίησή τους.

Είναι πλέον κοινή πεποίθηση των δύο Συλλόγων, Νηρέας και Ναϊάς, ότι μόνο με πρωτοβουλία Συλλόγων και Πολιτών και με συνεργασία Αρχών, Φορέων, Συλλόγων και Πολιτών μπορεί να παραχθεί αναπτυξιακό έργο μεγέθους και προοπτικής, που να απαντά στα ελλείμματα ποιότητας ζωής του τόπου μας.

Ελπίζοντας, όχι μόνο σε θετική υποδοχή της, αλλά πολύ περισσότερο στην λήψη απόφασης υλοποίησής και την έμπρακτη υποστήριξη της υλοποίησης της, η κοινή πρόταση των δύο Συλλόγων της Νάουσας για τη δημιουργία Αθλητικού Κέντρου στον χώρο του Αγροκηπίου Νάουσας Πάρου, κατατίθεται στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos