Καμπανάκι για τη ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια στα λιμάνια

08 Ιουνίου 2015 10:48

Πολύ υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση εντοπίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά κατά τη διάρκεια μέτρησης που πραγματοποίησαν ο Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας της Φύσης και του Περιβάλλοντος (NABU) και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Καμπανάκι για τη ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια στα λιμάνια


Τη στιγμή που η επιβάρυνση στον αστικό ιστό κυμαίνεται συνήθως στα 3.000-5.000 σωματίδια ανά κυβικό εκατοστό αέρα, στον τερματικό σταθμό των κρουαζιερόπλοιων κατεγράφη συγκέντρωση μεγαλύτερη των 100.000 σωματιδίων... Ο έλεγχος έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, ανήμερα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θαλασσών, με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού από τον ειδικό στις παγκόσμιες συγκοινωνίες Dr. Axel Friedrich, ο οποίος μετέβη στη χώρα μας γι' αυτόν τον σκοπό.
Ο ΝΑΒU, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει αντίστοιχες μετρήσεις σε αρκετά λιμάνια της Μεσογείου -εντοπίζοντας κάθε φορά αυξημένες τιμές σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια-, επισημαίνει ότι στην Ευρώπη περίπου 50.000 άτομα βρίσκουν πρόωρο θάνατο ετησίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη ναυσιπλοΐα. Στο Αμβούργο, στη Λισαβόνα, τη Βενετία και τη Βαρκελώνη, όπου έχουν λάβει χώρα παρόμοιοι έλεγχοι από το 2011 μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα διαγράφονται ανησυχητικά: η συγκέντρωση μικροσωματιδίων είναι έως και 50-80 φορές υψηλότερη από ό,τι στις κύριες οδικές αρτηρίες ή σε αστικά κέντρα με μεγάλη κυκλοφορία.
Το γεγονός αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο ότι οι μηχανές των κρουαζιερόπλοιων εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμη και όταν τα πλοία παραμένουν στο λιμάνι, ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες ενέργειας των υποδομών τους και στο ότι τα καύσιμα που καίνε είναι 3.500 φορές πιο βρώμικα από το πετρέλαιο αυτοκινήτων.
Οι μετρήσεις έγιναν από τον ειδικό στις παγκόσμιες συγκοινωνίες Dr. Axel Friedrich
Οι μετρήσεις έγιναν από τον ειδικό στις παγκόσμιες συγκοινωνίες Dr. Axel Friedrich
Οπως εξηγούν οι ειδικοί, τα κρουαζιερόπλοια, ως πλωτές πολιτείες, έχουν μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα και συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου, οξειδίων του θείου και των αιωρούμενων σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένης της αιθάλης, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα επιβαρυντική για την ανθρώπινη υγεία και για το κλίμα.
«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα σωματίδια αιθάλης είναι το ίδιο καρκινογόνα με τον αμίαντο. Οι μετρήσεις που έγιναν στον Πειραιά έδειξαν ότι και εκεί αυξάνεται σημαντικά η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα καυσαέρια των κρουαζιερόπλοιων», λέει ο επιστημονικός συντονιστής Τομέα Διατήρησης της Ορνιθολογικής Fran Vargas. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό εφόσον υπάρχει η απαραίτητη αντιρυπαντική τεχνολογία».
Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, άμεση λύση στο πρόβλημα θα δινόταν αν τα πλοία ανοικτής θαλάσσης χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά υψηλής ποιότητας ντίζελ, το οποίο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, και αν εξοπλίζονταν με σύστημα μετεπεξεργασίας καυσαερίων, κάτι το οποίο θα περιόριζε την αιθάλη, τα οξείδια του θείου και τα οξείδια του αζώτου. Δέσμευση να ακολουθούν αυτούς τους κανόνες έχουν αναλάβει, άλλωστε, οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες, χωρίς όμως να τηρείται πάντα στην πράξη.Πρότυπο προς μίμηση, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς, αποτελούν οι περιοχές της Βαλτικής, η Βόρεια Θάλασσα και το Κανάλι της Μάγχης. Εκεί, λόγω των κατάλληλων ελέγχων που διενεργούνται, σημειώνονται πολύ χαμηλότερες τιμές θείου (0,1%) σε σχέση με τις αντίστοιχες της Μεσογείου (3,5%).
Για τον λόγο αυτό μετά την πρώτη μέτρηση στον Πειραιά, ο ΝΑΒU καλεί την Ελλάδα να απευθυνθεί στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας τη δημιουργία περιοχής ελέγχου εκπομπών θείου σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, όπως υφίσταται ήδη στις παραπάνω περιοχές.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos