Θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη: Παχύσαρκοι 2 στους 5 Έλληνες

03 Ιουνίου 2016 09:16

Άλλη μια αρνητική πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το 40% του ενήλικου πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, ενώ αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς το ποσοστό σε παιδιά και εφήβους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως το 10% των παχύσαρκων εφήβων διαγιγνώσκονται με υπέρταση, ενώ και το 1-3% των παιδιών έχουν υπέρταση, που ωστόσο έχει άλλη αιτιολογία.


Οι ανακοινώσεις έγιναν χθες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο Υπέρτασης που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι και το επόμενο τριήμερο διοργανώνεται ένα Διεθνές Συμπόσιο για την παχυσαρκία, τον διαβήτη, την υπέρταση και την υπερλιπιδαιμία, σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, για τους Έλληνες γιατρούς.

«Απέτυχαν όλα τα χάπια αδυνατίσματος. Τίποτα δεν βοηθάει περισσότερο τους παχύσαρκούς, όσο η καλή διατροφή και η άσκηση», δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας και διευθυντής της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ Αστέριος Καραγιάννης.

Στόχος του Διεθνούς Συμποσίου είναι να ενημερώσει τους Έλληνες γιατρούς για τις νέες τεχνικές απεικόνισης και διάγνωσης της υπέρτασης και της αθηροσκλήρωσης., αλλά και για τα νέα φάρμακα για την υπέρταση, το σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία και τα λιπίδια.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντή του Κέντρου Υπέρτασης της Γ' Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Βασίλη Κώτση, οι νέες τεχνικές απεικόνισης και διάγνωσης της αθηροσκλήρωσης μπορούν να προβλέψουν την εμφάνιση και την εξέλιξή της μέχρι και 10 χρόνια νωρίτερα και να προστατέψουν έτσι τους ασθενείς από εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

Με τις νέες τεχνικές μπορεί να μετρηθεί η προκλινική αθηρωμάτωση και η ηλικία των αγγείων και έτσι να διαγνωστεί η πρώιμη αθηρωμάτωση, ενώ με τη μέτρηση του σφυγμικού κύματος διαγιγνώσκεται το πόσο σκληρά είναι τα αγγεία.

Όπως είπε ο κ. Κώτσης, η αθηρωμάτωση που ευθύνεται για καρδιαγγειακά προβλήματα, μπορεί πλέον να προληφθεί, ενώ η πιο έγκυρη μέθοδος ελέγχου της υπέρτασης είναι η 24ωρη παρακολούθηση και καταγραφή της αρτηριακής πίεσης.

«Η σωστή πρόληψη με την κατάλληλη αγωγή υγείας μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, ενώ ταυτόχρονα η ορθή θεραπευτική αγωγή μέσω της εξατομικευμένης θεραπείας και ο έλεγχος καθώς και η πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών της παχυσαρκίας και του διαβήτη αποτελούν σημαντικό θεραπευτικό στόχο», ανέφερε ο κ. Κώτσης.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos