Στα κοινωνικά δίκτυα τα παιδιά στην Ελλάδα πριν από τα 13 τους χρόνια

27 Μαρτίου 2018 17:39

Στενότατη σχέση με το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναπτύξει τα Ελληνόπουλα. Οι γονείς παραδέχονται ότι τα παιδιά τους, αν και δεν επιτρέπεται, χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα χωρίς να έχουν συμπληρώσει καν το 13ο έτος της ηλικίας τους.

Σε μικρότερες κοινωνίες τα παιδιά ασχολούνται συχνότερα με το Διαδίκτυο: Έρευνα του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και του ΙΤΕΤα παιδιά φαίνεται ότι αντιγράφουν τις συνήθειες των γονιών τους: η πλειοψηφία των γονιών έχει καθημερινή ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα, το ίδιο πράττουν και τα παιδιά. Μάλιστα, οι νεότεροι γονείς, ηλικίας από 20-35, κάνουν συχνότερη χρήση (71%) των social media και κυρίως οι γυναίκες (ποσοστό 59%) σε σχέση με τους άντρες (ποσοστό 50%). Οριακά, μάλιστα, σε μικρότερες κοινωνίες και όχι στα αστικά κέντρα, τα παιδιά ασχολούνται συχνότερα με το Διαδίκτυο.

H χρήση κοινωνικών δικτύων από τα Ελληνόπουλα από πολύ μικρή, μη επιτρεπτή, ηλικία επιβεβαιώνεται μέσα και από τα αποτελέσματα της διαδικτυακής έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, σε δείγμα 1.100 χρηστών. Η πλειοψηφία των απαντήσεων προήλθε από γυναίκες σε ποσοστό 74,67%, ηλικίας 36-60 ετών, ανώτατου εκπαιδευτικού επιπέδου που διαμένουν, ως επί το πλείστον, σε αστικό ιστό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι οι γονείς, ανώτερου εκπαιδευτικού επιπέδου, θεωρούν ότι επηρεάζεται και διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του παιδιού τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι σε συνθήκες άγχους αυξάνουν το χρόνο ενασχόλησης τους με αυτά.

Δημοφιλέστερα
Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα στα παιδιά είναι πρώτο και με διαφορά το Viber, ενώ ακολουθεί το INSTAGRAM και στην τρίτη θέση προτίμησης έρχεται το FACEBOOK.

Στο μεταξύ, από την έρευνα προκύπτει ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που θεωρούν περισσότερο (58%) πως η χρήση social media από τα παιδιά βελτιώνει τις δεξιότητές τους. Ένα ακόμα συμπέρασμα, που προκύπτει από την έρευνα, είναι το γεγονός ότι τα παιδιά δεν στρέφονται στους γονείς τους για βοήθεια αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στο Διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό γονιών της τάξης του 16% δηλώνει ότι δεν ξέρει αν το παιδί του προστατεύει τα προσωπικά του δεδομένα στο Διαδίκτυο, ενώ ένα 7% δηλώνει ότι δεν ξέρει αν το παιδί του έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γονείς δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν η χρήση των κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά να ξεκινούσε από το 15ο έτος της ηλικίας τους και άνω. Η πλειοψηφία των ανδρών, μάλιστα, επιλέγει τα 13 έτη ως όριο ηλικίας χρήσης κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά σε σχέση με τις γυναίκες που εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές και προτιμούν η χρήση να γίνεται χωρίς γονική συναίνεση στα 15 έτη.

www.protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos