Ερευνα MRB: «Οχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών λέει το 70% των Ελλήνων

20 Ιανουαρίου 2019 12:22

Την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών αναδεικνύει η δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MRB για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Οπως προκύπτει, από την έρευνα, στο σύνολο της κοινής γνώμης τη συμφωνία «βαθμολογεί» αρνητικά το 70% και θετικά μόλις το 12%.

 

Την ίδια στιγμή, παρά την πολύμηνη επικοινωνιακή καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, το 75% (ήταν 73% τον Ιούνιο) υποστηρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ευνοεί περισσότερο τα συμφέροντα της πΓΔΜ.

Η έρευνα, επιπλέον, αποκαλύπτει μια σημαντική μετακίνηση ακόμα και στη «δεξαμενή» των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι χαρακτηρίζουν θετική της συμφωνία σε ποσοστό μόλις 24% και αρνητική κατά 50%.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση του θέματος ανά ηλικιακή ομάδα, όπου και πάλι το «όχι» υπερτερεί σε συντριπτικά ποσοστά. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το γεγονός ότι στις ηλικίες από 17 έως 24 ετών «όχι» απαντά το 67% και μόλις το 9% συμφωνεί.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες άνω των 65 ετών, μόλις το 9% εγκρίνει τη συμφωνία με το 76% να διαφωνεί. Για τις ηλικίες από 25 έως 34 ετών το 68% δηλώνει ότι διαφωνεί, ενώ για τις ηλικίες 35 έως 44 ετών ενάντια στη συμφωνία τάσσετε το 67%. Ακόμα πιο αρνητική είναι η ομάδα των 46 – 64 ετών που δηλώνουν αντίθετοι σε ποσοστό 79%.

Πιο αναμενόμενη είναι η στάση των ψηφοφόρων της ΝΔ, με το 88% να την απορρίπτει, ενώ προβληματικά συμπεράσματα προκύπτουν για το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς οι ψηφοφόροι του διαφωνούν με τη συμφωνία σε ποσοστό 65% (μόλις 14% θετικά).

Στους «κόλπους» της ΔΗ.ΣΥ, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», «ναι» λέει το 10% και «όχι» το74%, ενώ στο ΚΚΕ τη Συμφωνία των Πρεσπών απορρίπτει το 62%.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του Αδωνι Γεωργιάδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που δημοσιεύετηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ προβλέπει ότι παρά τις αντιδράσεις η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή.

www,iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos