Απόφαση «σταθμός» για τα αναδρομικά- Ανοίγει ο δρόμος για 1,5 εκατ. συνταξιούχους

31 Μαρτίου 2019 14:09

Τον δρόμο για την επιστροφή αναδρομικών σε περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους ανοίγει μια απόφαση – σταθμός του Εφετείου Αθηνών.

Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 647/2019, που σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», εκδόθηκε από το διοικητικό εφετείο της Αθήνας στις 20 Φεβρουαρίου και αφορά τους νόμους 4051 και 4093 που έφεραν τις «αιματηρές» μειώσεις.

 Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που εκδίδεται, ύστερα από τις χιλιάδες αγωγές που υπέβαλλαν συνταξιούχοι.

Με την απόφαση, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, δικαιώνεται οριστικά και αμετάκλητα -και σε δεύτερο βαθμό- συνταξιούχος του ταμείου νομικών με αναδρομικά δυο ετών (Ιούλιος 2015 – Ιούνιος 2017).

Ο εν λόγω συνταξιούχος θα λάβει 3.070 ευρώ συν τόκους και επιπλέον 500 ευρώ ως ηθική αποζημίωση.

«Καταπέλτης» το δικαστήριο

 Ο ΕΦΚΑ άσκησε έφεση τον Οκτώβριο του 2018 η οποία εκδικάστηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019 στο 9ο Μονομελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Το Εφετείο ωστόσο ήταν καταπέλτης κατά του ΕΦΚΑ καθώς, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», απορρίφθηκαν όλες οι αιτιάσεις του και κρίθηκε οριστικά ότι η εν λόγω μειώσεις είναι παράνομες εφόσον κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 2287-2290 του Ιουνίου του 2015 και από τότε θα έπρεπε να σταματήσουν να επιβάλλονται.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής σημασίας καθώς είναι η πρώτη που δικαιώνει συνταξιούχο με τελεσίδικα αναδρομικά και χωρίς άλλο περιθώριο ελιγμών από τον ΕΦΚΑ.

Η απόφαση αυτή «δείχνει» τον δρόμο για διεκδικήσεις όσων συνταξιούχων σκοπεύουν να προβούν σε αγωγές, καθώς ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της απόφασης είναι πως αναγνωρίζεται πλήρως ότι τα αναδρομικά υπερβαίνουν το διάστημα εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, που αποτελούσε «γκρίζα ζώνη» έως τώρα.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos