Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αττική Ριβιέρα: Μεγάλες επενδύσεις αλλάζουν πρόσωπο στα Νότια προάστια

19 Μαϊος 2019 18:48

Ποιες µεγάλες εταιρείες… µετακοµίζουν στην Αττική Ριβιέρα - Ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ η συνολική αξία των κεφαλαίων που τοποθετούνται παραθαλάσσια.


Τη θέση τους στο παράκτιο µέτωπο της Αττικής «κλειδώνουν» οι µεγάλες εταιρείες που βλέπουν ισχυρές προοπτικές και υπεραξίες στο ελληνικό Côte d’Azur. Η υψηλή ποιότητα ζωής και τα οφέλη στην υγεία που προσφέρει ένα σπίτι στη «Ριβιέρα» έχουν εκτοξεύσει διεθνώς τον ανταγωνισµό για επενδύσεις στην παραθαλάσσια αγορά ακινήτων.

Στη χώρα µας, µε εξαίρεση µια παρένθεση κατά τα χρόνια που διαδέχτηκαν την υπαγωγή της Ελλάδα στον αστερισµό των µνηµονίων, δηλαδή το διάστηµα 2010-2013, το παραθαλάσσιο real estate αποτελούσε διαχρονικά κορυφαία επιλογή των επενδυτικών κεφαλαίων. Απόδειξη της τάσης αυτής; Οχι µόνο οι επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί, όπως η αναβάθµιση του Αστέρα Βουλιαγµένης, αλλά και η πρόσφατη απόβαση µεγάλων παικτών της αγοράς ακινήτων, της Grivalia και της ΤΕΜΕΣ, στο παράκτιο real estate, οι οποίοι ανέλαβαν τη διαχείριση των δύο πλαζ της Βούλας. Αυτήν τη στιγµή βρίσκονται σε εξέλιξη ή κοντά στη γραµµή εκκίνησης σηµαντικά έργα ανάπτυξης κτιρίων ή ανάπλασης περιοχών στον Πειραιά, στη Βούλα, τη Βουλιαγµένη, τη Γλυφάδα και τον Αλιµο, τα οποία αναµένεται να έχουν επίδραση στις αξίες της τοπικής αγοράς ακινήτων.

Ποια είναι τα σηµαντικότερα από αυτά;

Αξιοποίηση των πλαζ
Η νεότερη άφιξη στην Αττική Ριβιέρα αφορά την ανάληψη από τους οµίλους ΤΕΜΕΣ και Grivalia της αξιοποίησης και µακροχρόνιας αξιοποίησης της Α’ και Β’ πλαζ Βούλας. Οι δύο εκτάσεις παρέµεναν επί µακρόν αναξιοποίητες, την ώρα που θα µπορούσαν να Ποιες µεγάλες εταιρείες… µετακοµίζουν στην Αττική Ριβιέρα. Ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ η συνολική αξία των κεφαλαίων που τοποθετούνται παραθαλάσσια.

Η νεότερη άφιξη στην Αττική Ριβιέρα αφορά την ανάληψη από τους οµίλους ΤΕΜΕΣ και Grivalia της αξιοποίησης και µακροχρόνιας αξιοποίησης της Α’ και Β’ πλαζ Βούλας. Οι δύο εκτάσεις παρέµεναν επί µακρόν αναξιοποίητες, την ώρα που θα µπορούσαν να αποτελούν παραλίες-διαµάντια. Υστερα από διαγωνισµό που πραγµατοποίησε ο ∆ήµος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγµένης, η Ακτή Α’ Βούλας, γνωστή και ως camping Βούλας, παραχωρήθηκε στη Β∆ Επενδυτική Εταιρεία, θυγατρική εταιρεία της Ναυσικά ΑΕ, της οποίας βασικός µέτοχος είναι η Grivalia, ενώ συµµετέχει µε 20% και ο όµιλος Παπαθεοχάρη. Τα σχέδια, προϋπολογισµού 8 εκατ. ευρώ, περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, τη δηµιουργία χώρου camping πέντε αστέρων, χώρων αναψυχής, οκτώ γηπέδων τένις και παιδότοπου.

Για την αναµόρφωση της δεύτερης ζώνης της Ακτής Α’ Βούλας ανάδοχος υπήρξε η εταιρεία Tanweer Alliances, η οποία θα δηµιουργήσει υπερσύγχρονο θερινό κινηµατογράφο. Η εταιρεία, µε πρόεδρο τον Joseph Samaan, δραστηριοποιείται από το 2012, σε Ελλάδα και Κύπρο στον χώρο της κινηµατογραφικής και τηλεοπτικής διανοµής, έχοντας αναλάβει τη διανοµή στην Ελλάδα των κινηµατογραφικών ταινιών της Warner Bros. Pictures. Τη διαχείριση του νέου σχεδιαζόµενου κινηµατογράφου στην Ακτή Α’ Βούλας αναµένεται να αναλάβει η θυγατρική της Tanweer Alliances, η εταιρεία Town Cinemas Management, η οποία από τον Αύγουστο του 2018 διαχειρίζεται τον πολυκινηµατογράφο Cinepolis στη Γλυφάδα.

Επίσης, τη διαχείριση των τριών ζωνών της Ακτής Β’ Βούλας ανέλαβε η εταιρεία Athens Beach Club, θυγατρική της ΤΕΜΕΣ, που έχει αναπτύξει το ξενοδοχειακό συγκρότηµα της Μεσσηνίας Costa Navarino και ελέγχει από κοινού µε τον αραβικό όµιλο Olayan το ξενοδοχείο Χίλτον. Στην έκταση που θα διαµορφωθεί ως οργανωµένη πλαζ θα υλοποιηθούν έργα, προϋπολογισµού 7 εκατ. ευρώ, µε στόχο την ανάπτυξη πέντε χώρων αθλητισµού, όπως και πισίνας, που θα παραχωρείται από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο στον ∆ήµο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγµένης.

Οι εργασίες για τις δύο πλαζ αναµένεται να ολοκληρωθούν τη θερινή σεζόν του 2020. Κατά το φετινό καλοκαίρι αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση και του µεγαλύτερου τµήµατος της πλαζ του Αστέρα Βουλιαγµένης, ύστερα από τα πρόσφατα εγκαίνια των δύο ανακαινισµένων ξενοδοχείων Αρίων και Ναυσικά. Με ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών ανάπλασης το 2020, οι αλλαγές που θα γίνουν εµφανείς στην παραλία από το φετινό καλοκαίρι είναι το νέο design εµπνευσµένο από τα 60’s και το νέο beach bar. Σηµειώνεται ότι για την ανάπλαση της παραλίας µήκους 650 µέτρων απαιτήθηκε ειδική άδεια από το υπουργείο Πολιτισµού, καθώς στην έκτασή της βρίσκεται ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, που έχει κατασκευαστεί τον 6ο αιώνα π.Χ.

Τα projects - Νέα ξενοδοχεία και υπερσύγχρονα γραφεία
Εάν η ΤΕΜΕΣ κατεβαίνει για πρώτη φορά στην… παραλία της Αττικής, δεν συµβαίνει το ίδιο µε την Grivalia, η οποία ετοιµάζεται να ξεκινήσει την πρώτη φάση των εργασιών ανακαίνισης σε έκταση 285 στρεµµάτων στα Αστέρια Γλυφάδας, έχοντας αποκτήσει το 80% της εταιρείας Ναυσικά ΑΕ, που µισθώνει το ακίνητο έως το 2081. Ειδικότερα, η πρώτη φάση του έργου περιλαµβάνει την ανακαίνιση και την επαναλειτουργία των εστιατορίων, την ολοκλήρωση των έργων υποδοµής και την ενίσχυση των κτηριακών σκελετών.

Τα καταστήµατα εστίασης, µετά την ολοκλήρωση της θερινής σεζόν, θα ανακαινιστούν και αναµένεται να επαναλειτουργήσουν προς το τέλος της χρονιάς, αποτελώντας πηγή εσόδων για τον επενδυτή. Η δεύτερη φάση της επένδυσης, που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον Μάιο του 2020, αφορά την ανάπτυξη πέντε αστέρων ξενοδοχείου που θα έχει δυναµικότητα της τάξης των 400 κλινών και θα είναι υπό τη διαχείριση διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας. Η φάση αυτή εκτιµάται ότι θα προσελκύσει και τις µεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Σηµειώνεται ότι η κάλυψη των κτιρίων θα είναι µικρότερη του 1% της έκτασης, αντιστοιχώντας σε λιγότερο από 28.000 τ.µ., µε το επενδυτικό σχέδιο να αξιοποιεί την υφιστάµενη δοµηµένη επιφάνεια 20.000 τ.µ. Το ύψος της επένδυσης τοποθετείται στα 60 εκατ. ευρώ.

Υπερσύγχρονα γραφεία
Επίσης, στον Πειραιά, η Grivalia, που έχει συγχωνευθεί µε τη Eurobank, σε κοινοπραξία µε την Dimand, υλοποιεί τη δεύτερη φάση του έργου αξιοποίησης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιοµηχανίας Παπαστράτος. Τα σχέδια περιλαµβάνουν τη µετατροπή του πρώην εργοστασίου καπνοβιοµηχανίας και καπναποθηκών σε συγκρότηµα γραφείων, καταστηµάτων και θέσεων στάθµευσης, επιφάνειας 43.992 τ.µ., µε την Grivalia να έχει προσυµφωνήσει να εξαγοράσει το υπόλοιπο 51% της PPP3 µετά το πέρας της µετασκευής του ακινήτου.

Οσον αφορά την πρώτη φάση, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, περιλαµβάνει τη δηµιουργία κτιρίου γραφείων 11.000 τ.µ., που είναι εκµισθωµένο στην εταιρεία Teleperformance. Σηµαντική θέση στη λίστα των νέων αναπτύξεων καταλαµβάνει η µαρίνα Αλίµου, η οποία έχει παραχωρηθεί ύστερα από ηλεκτρονικό διαγωνισµό στην Ακτωρ παραχωρήσεις, που προσέφερε τίµηµα ύψους 57,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η θυγατρική του οµίλου Ελλάκτωρ θα υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ εντός της επόµενης πενταετίας για την υλοποίηση των απαιτούµενων εργασιών αναβάθµισης.

Σύµφωνα µε το προεδρικό διάταγµα για τον γενικό σχεδιασµό, σε επιφάνεια 57.836 τ.µ. θα δηµιουργηθούν χρήσεις τουρισµού-αναψυχής, διοίκησης και λειτουργίας της µαρίνας, η οποία θα µπορεί να προσφέρει τουλάχιστον 1.200 θέσεις ελλιµενισµού. Θα αναπτυχθούν, δηλαδή, εστιατόρια, αναψυκτήρια, εµπορικά καταστήµατα, ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, µουσεία, ενυδρείο, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθµευσης και παιδικές χαρές-παιδότοποι.Προβλέπεται ακόµη η δηµιουργία ελικοδροµίου και η ανάπτυξη υδατοδροµίου, ώστε να είναι εφικτή η προσέγγιση υδροπλάνου εντός της λιµενολεκάνης της µαρίνας. Η δόµηση της ανάπτυξης θα διαµορφωθεί σε 18.520 τ.µ.

Τα καινούργια ξενοδοχεία και τα κτίρια κατοικιών δεν θα µπορούσαν να απουσιάζουν από τα νότια προάστια. Ετσι, στις 3 Ιουνίου έχει προγραµµατιστεί να αρχίσει τη λειτουργία του το ξενοδοχείο The Alex της Santikos Collection, που βρίσκεται στην οδό Αλ. Παπαναστασίου 109 στον Πειραιά. Επίσης, στον Πειραιά, στις οδούς Αγίου ∆ηµητρίου 45 και Παπαστράτου 69, έχει αναπτυχθεί συγκρότηµα επιπλωµένων κατοικιών µε υπηρεσίες ξενοδοχειακού επιπέδου.

Αποτελείται από 87 διαµερίσµατα και καταστήµατα µε επιφάνεια 8.000 τετραγωνικών µέτρων και διαθέτει πισίνα στην ταράτσα, γήπεδο 5x5, παιδότοπο, αίθουσα γυµναστικής και κήπους. Την ανοδική τάση που επικρατεί στην κτηµαταγορά του Πειραιά επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει η δηµοτική Αρχή, που προκήρυξε πρόσφατα διαγωνισµό για διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισµό για την αξιοποίηση του Εµποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά (Πύργος) Πειραιά, που κατασκευάστηκε το 1973 και παρέµενε αναξιοποίητο για 45 χρόνια. Το αντικείµενο του διαγωνισµού αφορά τον ανασχεδιασµό, την κατασκευή και την αποπεράτωση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και τη χρηµατοδότηση, τη διαχείριση και την εκµετάλλευση της λειτουργίας του, έναντι οικονοµικού ανταλλάγµατος τουλάχιστον 900.000 ευρώ ετησίως για 99 έτη.

ethnos.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr