Τα τρόφιμα που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση

26 Σεπτεμβρίου 2019 20:27

Ποια τρόφιμα και είδη διατροφής φημίζονται για την αντιυπερτασική τους δράση και πώς μπορείτε να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Η υπέρταση αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακής νόσου και άλλων επικίνδυνων παθήσεων, αλλά δεν έχει προειδοποιητικά συμπτώματα. Εξελίσσεται σιωπηρά γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να την ελέγχουμε τακτικά.

Μπορούμε ωστόσο να φροντίσουμε ώστε η πίεση του αίματος να μην ανέβει φροντίζοντας να ασκούμαστε συστηματικά και εντάσσοντας τρόφιμα που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση στη διατροφή μας.

Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με υπέρταση να λάβετε υπόψη σας ότι η σωστή διατροφή θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη δράση της φαρμακευτικής αγωγής, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μείωση της χορηγούμενης αγωγής.

Υγιεινά διατροφικά προγράμματα όπως η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) εστιάζουν στη μείωση του αλατιού και την ενίσχυση της πρόσληψης καλίου και ασβεστίου μέσω των τροφών. Η διατροφή DASH δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής άλεσης επιτρέπει πρόσληψη πρωτεϊνών από γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κρέας και πουλερικά. Συνιστά δε την αποφυγή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

Οι χορτοφάγοι και ιδιαίτερα οι vegan τείνουν να έχουν σημαντικά χαμηλότερη πίεση του αίματος και λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης συγκριτικά με τους μη χορτοφάγους, εν μέρει λόγω της υψηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Ποια άλλα τρόφιμα βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος; Βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε 1000-1300mg ασβεστίου καθημερινά από γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα του λιναρόσπορου είναι επίσης ιδιαίτερα ευεργετικά για την αρτηριακή πίεση. Προτιμήστε να αγοράζετε ολόκληρους σπόρους και να τους θρυμματίζετε πριν τους καταναλώσετε, γαρνίροντας π.χ. δημητριακά και γιαούρτι. Βάλτε στόχο την κατανάλωση δυο κουταλιών τριμμένων σπόρων την ημέρα.

Το σκόρδο επίσης θεωρείται ότι έχει οφέλη υγείας και αντιυπερτασική δράση οπότε χρησιμοποιείστε το ελεύθερα στη μαγειρική.

Εάν σας αρέσουν τα ροφήματα μπορείτε να δοκιμάστε τσάι ιβίσκου που σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Journal of Nutrition φαίνεται ότι βοηθά τους ενήλικες με προ- υπέρταση ή ήπια υπέρταση

ygeiamou.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos