Ακίτα: Ο αφοσιωμένος «Χάτσικο» με τον ισχυρό χαρακτήρα

01 Δεκεμβρίου 2019 21:32

Ο σκύλος της φυλής Ακίτα έγινε διάσημος από την ταινία «Χάτσικο: η ιστορία ενός σκύλου». Και μας συγκίνησε μέχρι δακρύων για την αφοσίωσή του στον κύριό του


Συνόδευε τον άνθρωπό του στον σταθμό του τρένου και μετά επέστρεφε στο σπίτι τους. Το απόγευμα πήγαινε να τον υποδεχτεί, καθώς γύριζε από το πανεπιστήμιο, όπου δούλευε.

 

Μια μέρα, όμως, ο άνθρωπός του πέθανε, ενώ βρισκόταν στην εργασία του.

Επί 10 χρόνια ο σκύλος δεν άλλαξε τη συνήθειά του. Τον περίμενε κάθε απόγευμα την ίδια ώρα στον σταθμό του τρένου. Έως την τελευταία του πνοή.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της φυλής είναι ο δεσμός που αναπτύσσουν με την οικογένειά τους. Πρόκειται για μεγαλόσωμους σκύλους με επιβλητικό παράστημα, που χαρακτηρίζονται από υπερηφάνεια και διαθέτουν μια μοναδική και αξιοθαύμαστη φουντωτή, κουλουριαστή ουρά.

Τον σκύλο της φυλής Ακίτα μας «συστήνει» ο εκτροφέας, Σάκης Τζίρας.

Ιστορία
«Το Ακίτα είναι μια φυλή που κατάγεται από τη μακρινή Ιαπωνία. Η αρχική του χρήση ήταν το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, όπως οι αρκούδες. Αργότερα, τα Ακίτα διασταυρώθηκαν με άλλες μεγαλόσωμες φυλές (Μαστίφ, Γερμανικό Ποιμενικό), προκειμένου να αυξήσουν το μέγεθός τους. Χρησιμοποιήθηκαν για πολλές δεκαετίες σε κυνομαχίες.
Η φυλή κατάφερε να διασωθεί, όταν κινδύνεψε με εξαφάνιση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από την ιαπωνική κυβέρνηση, που την ανακήρυξε εθνικό θησαυρό.

Χαρακτηριστικά
Είναι ένα ζώο μεγαλόσωμο, επιβλητικό και αγέρωχο, με ισχυρό χαρακτήρα. Η εμφάνισή του χαρακτηρίζεται από αρμονία. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει, είναι η εξωτική έκφραση, που δημιουργείται από τα σκούρα τριγωνικά μάτια, σε συνδυασμό με τα μικρά όρθια, παχιά αυτιά, ελαφρώς κεκλιμένα προς τα εμπρός, και η μεγάλη φουντωτή, κουλουριαστή ουρά του.
Τα επίσημα χρώματα της φυλής που θα συναντήσουμε, είναι το κόκκινο/λευκό, το λευκό και το ραβδωτό. Τα αρσενικά φτάνουν σε ύψος τα 64-70 cm, ενώ τα θηλυκά τα 58-64cm.

Προσωπικότητα – Χαρακτήρας
Ως ζώο δεν είναι ιδιαίτερα ανεκτικό με σκυλιά του ίδιου φύλου. Από πολύ μικρό θα πρέπει να κοινωνικοποιηθεί σωστά σε ποικίλα περιβάλλοντα και με ανθρώπους, παιδιά, καθώς και με άλλα ζώα, έτσι ώστε να εξαλειφθούν πιθανές ανεπιθύμητες συμπεριφορές αργότερα.
Δεν είναι το πιο εύκολο σκυλί στην εκπαίδευσή του. Θα βαρεθεί σχετικά γρήγορα και πρέπει να κρατάμε το ενδιαφέρον του αμείωτο με επιβράβευση, ενώ ο ανεξάρτητος χαρακτήρας του θα απαιτήσει, πρώτα, ένα καλό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ χειριστή και σκύλου.
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε άσκηση, πέραν της καθημερινής του βόλτας, κι αυτό το καθιστά κατάλληλο για διαβίωση, τόσο σε ένα κήπο μιας μονοκατοικίας, όσο και σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο μιας πόλης.
Αποκτά ιδιαίτερο δέσιμο με την οικογένειά του χωρίς να γίνεται ενοχλητικός, επιζητώντας αρκετές ώρες ησυχίας και χαλάρωσης. Λέξη – κλειδί για να ανθήσει μια πρότυπη σχέση με έναν Ακίτα, είναι ο σεβασμός.

Υγεία
Είναι μια σχετικά υγιής φυλή, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, με προσδόκιμο ζωής 12-14 έτη.
Επειδή είναι μια μεγαλόσωμη φυλή, τα σκυλιά που θα επιλεχθούν για αναπαραγωγή πρέπει να ελέγχονται ακτινολογικά για τον αποκλεισμό, τυχόν δυσπλασίας των ισχίων.
Οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθύνονται σε σοβαρούς, υπεύθυνους και ευσυνείδητους εκτροφείς, που έχουν μελετήσει σε βάθος τη φυλή, ελέγχοντας τους γεννήτορες για κληρονομικά προβλήματα και θέματα χαρακτήρα.

 Περιποίηση – Φροντίδα
Δεν είναι μια φυλή με πολλές απαιτήσεις, από πλευράς περιποίησης. Ιδανικά χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα, και δυο φορές το χρόνο, που αλλάζει τρίχωμα, θα χρειαστεί ένα επαγγελματικό grooming.
Παρόλο που είναι μια φυλή με πυκνό και διπλό μανδύα, μπορεί να προσαρμοστεί πολύ καλά στο κλίμα της χώρας μας. Η διατροφή του πρέπει να είναι καλής ποιότητας για να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση και με υγιές πλούσιο και εντυπωσιακό τρίχωμα.

Η φυλή έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο λόγω της ιστορίας του Χάτσικο, γνωστού και ως Chuken Hachiko. Ο πιστός Χάτσικο ήταν ένας λευκός σκύλος ράτσας Ακίτα, ο οποίος γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1923, στην πόλη Οντάτε της Ιαπωνίας. Έγινε διάσημος για την αξιοθαύμαστη αφοσίωση στον κύριό του, στον οποίο έμεινε πιστός για όλη του τη ζωή».

ygeiamou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos