Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Χαλκίδα

06 Ιανουαρίου 2020 18:02

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στην πόλη της Χαλκίδος, τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020.

Επίκεντρο του εορτασμού υπήρξε ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στην Παραλία της Χαλκίδος, όπου ο Όρθρος της Εορτής, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέσθηκαν, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου, των Ιεροκηρύκων Αρχιμ. Τιμοθέου Μπαϊμπάκη και Αρχιμ. Νεκταρίου Ευγενικού, του Εφημερίου του Ι. Ναού Αρχιμ. Χρυσοστόμου Καλύβα, των Πρεσβ. Γερασίμου Βασιλόπουλου και Αθανασίου Σάλιαρη, Εφημερίων των Ενοριών Θεολόγου και Κάτω Στενής αντιστοίχως, οι οποίοι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν κατάφεραν να φθάσουν στις Ενορίες τους, και των Διακ. Νικολάου Πριμηκυρίου και Ευγενίου Τσάλλα, ενώ καθήκοντα Τελετάρχου εξετέλεσε ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού Πρωτοπρεσβ. Ηλίας Αγιαννίτης.

Στην ι. ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού παρέστησαν ο εορτάζων Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης κ. Σίμος Κεδίκογλου και κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, τέως Υπουργοί και Βουλευτές, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας κ. Απόστολος Κουφός και οι λοιποί εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Λιμενικών Αρχών.

Στις εόρτιες ευχές, τις οποίες απηύθυνε προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι ο Χριστός μαρτυρήθηκε, ως Θεός, κατά την βάπτισή του, από τη φωνή του Πατρός και την εμφάνιση, με μορφή περιστεριού, του Αγίου Πνεύματος.

Επεσήμανε ότι οι ευχές του Μεγάλου Αγιασμού είναι οι ίδιες με αυτές της καθιερώσεως του νερού του βαπτίσματος των χριστιανών, πράγμα που σημαίνει ότι ο Χριστός βαπτίζεται αναμάρτητος, αλλά αναλαμβάνει την αμαρτία του κόσμου και ότι κι εμείς βγαίνουμε από την κολυμβήθρα, την μήτρα της Εκκλησίας, καθαροί από αμαρτίες, και αυτό συμβολίζεται με τα λευκά ενδύματα των νεοφωτίστων.

Στο τέλος, δεν παρέλειψε να ευχηθεί στον εορτάζοντα Περιφερειάρχη και σε όλους τους κατ' όνομα εορτάζοντες και εορτάζουσες.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμασιώτατα οι Ιεροψάλτες του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Σιμιτζής και κ. Δήμος Τσίμπος, μαζί με τα εκλεκτά μέλη των βυζαντινών χορών τους.


xalkida theofaneia 14

xalkida theofaneia 14

xalkida theofaneia 14

xalkida theofaneia 14

xalkida theofaneia 14

xalkida theofaneia 14

xalkida theofaneia 14

xalkida theofaneia 14

xalkida theofaneia 14

xalkida theofaneia 14

xalkida theofaneia 14

xalkida theofaneia 14

xalkida theofaneia 14

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos