Εντατικές προσπάθειες για πρόοδο πριν την Τετάρτη

08 Ιουνίου 2015 10:44

Εντονη κινητικότητα ώστε να κατατεθούν άμεσα οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στους θεσμούς, υπήρχε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη, να συναντάται σήμερα το πρωί με τον Γερμανό ομόλογό του, κ. Β. Σόιμπλε, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη ετοιμάσει ένα προσχέδιο της νέας πρότασης προς τους θεσμούς.

Ωστόσο, ακόμα γίνονται διαβουλεύσεις και στόχος είναι να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις πριν την Τετάρτη που ο πρωθυπουργός, κ. Αλ. Τσίπρας, θα έχει συνάντηση με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ. Μάλιστα, σήμερα και αύριο θα γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, ώστε να υπάρξει ταχύτερη σύγκλιση των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της αντιπρότασης της κυβέρνησης είναι βασισμένο μεν στις ελληνικές προτάσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των 47 σελίδων, αλλά έχει συμπεριλάβει πολλές από τις προτάσεις των δανειστών στο σκέλος κυρίως των δημοσιονομικών μέτρων. Αλλωστε, οι δανειστές θεωρούν ότι οι αρχικές προτάσεις της Ελλάδας επί των δημοσιονομικών παρεμβάσεων δεν επαρκούν, καθώς βασίζονται κυρίως στην αύξηση της φορολογίας και των εσόδων, αλλά τα προσδοκώμενα έσοδα είναι αμφίβολο εάν θα προκύψουν από τα συγκεκριμένα μέτρα (π.χ. τηλεοπτικές άδειες, εισφορά στις επιχειρήσεις κλπ).

Για αυτό και οι θεσμοί έχουν προτείνει μεταξύ άλλων τον δραστικό περιορισμό των φοροαπαλλαγών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα του ΦΠΑ η κυβέρνηση επιμένει στην ύπαρξη 3 συντελεστών (6-11-23%) και όχι 2 συντελεστών (11-23%) που ζητούν οι δανειστές. Μάλιστα, στο σχέδιο της Ελλάδας, προβλέπεται ότι τα τρόφιμα θα «σπάσουν» σε δύο συντελεστές, με το 28% των τροφίμων να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή 23%.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να ανεβάσει κάπως τον πήχη σε σχέση με την αρχική της πρόταση που προέβλεπε 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ για το 2016. Η πρόταση των δανειστών προέβλεπε αντιστοίχως 1% του ΑΕΠ και 2% του ΑΕΠ και σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπρόταση της Αθήνας θα φέρνει τα πρωτογενή πλεονάσματα λίγο χαμηλότερα από τους στόχους που έθετε η πρόταση των θεσμών.

Εκεί που δεν φαίνεται να υποχωρεί η κυβέρνηση είναι στα ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα. Πάντως, μέχρι και τώρα η Αθήνα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της αύξησης της εισφοράς για ιατροφαρμαεκυτική ασφάλιση των συνταξιούχων από το 4% σε 6%, που θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ κατ' έτος, ενώ είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσει η αλλαγή στο σύστημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με στόχο να προκύψει όφελος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ άμεσα.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos