«Κούρεμα» στην προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

19 Νοεμβρίου 2011 18:07

Μετά τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις στην καταβολή της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης στους αγρότες

μία νέα αρνητική έκπληξη περίμενε τους δικαιούχους σε ορισμένες περιοχές της χώρας, καθώς μεγάλος αριθμός εξ αυτών έλαβε μικρότερη προκαταβολή από την αναμενόμενη της τάξης του 50%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) «η πληρωμή αφορά τους δικαιούχους που υπέβαλλαν εμπρόθεσμα αίτηση και δεν προέκυψαν προβλήματα επιλεξιμότητας από τους ελέγχους». Αυτό που δεν ειπώθηκε όμως είναι ότι τα προβλήματα προέκυψαν επειδή δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως η ψηφιοποίηση των δηλώσεων Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), εξαιτίας της κόντρας της ΠΑΣΕΓΕΣ και ορισμένων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Επιπλέον, τα λάθη που έγιναν οφείλονται στο ότι χρησιμοποιήθηκαν οι καταστάσεις του 2010, με αποτέλεσμα ούτε οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων να είναι έγκυρες, ούτε το πρόβλημα της τηλεπισκόπησης να έχει λυθεί.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι ορισμένοι αγρότες δεν είχαν δεχθεί να δηλώσουν κατά την υποβολή ΟΣΔΕ την καταβολή των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ μέσω της ενιαίας ενίσχυσης (σε 2 ισόποσες δόσεις που θα παρακρατούνταν από την προκαταβολή και το υπόλοιπο του συνολικού ποσού της ενίσχυσης), οι οποίοι μολαταύτα είδαν το ποσό που πιστώθηκε στο λογαριασμό τους να είναι μικρότερο από το αναμενόμενο. Αυτό δημιουργεί ερωτήματα κατά πόσο ήταν ορθή η διαδικασία που ακολουθήθηκε από ΠΑΣΕΓΕΣ και ΟΠΕΚΕΠΕ για το θέμα.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, «για τις περιπτώσεις που λόγω προβλημάτων ή σφαλμάτων κατά την υποβολή της αίτησης δεν κατέστη δυνατή η πληρωμή της προκαταβολής ενιαίας ενίσχυσης 2011, οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται για τα σημαντικότερα ευρήματα του ελέγχου από την ίδια εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πληρωμή αυτών των δικαιούχων θα γίνει μετά την διόρθωση των σφαλμάτων με την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του 2011 που θα ακολουθήσει μετά τα μέσα Δεκεμβρίου 2011».

Επειδή οι αγρότες ήδη περίμεναν πολλούς μήνες για την προκαταβολή της ενιαίας αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα έξοδά τους «έτρεχαν».

Επειδή φέτος υπάρχει ήδη τεράστια επιβάρυνση των νοικοκυριών, με την θεσμοθέτηση των πολυεκκαθαριστικών των εκτάκτων εισφορών.

Επειδή οι αγρότες σε πολλές περιπτώσεις, πέραν της επιβάρυνσης στο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ με το ΕΕΤΗΔΕ, κλήθηκαν να το πληρώσουν και για τις γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τους, παρά τη ρητή εξαίρεση αυτών από τους υπόχρεους του Ν. 4021/2011.

Επειδή εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται και η αποστολή των εκκαθαριστικών Ενιαίου Τέλους Ακινήτων 2009 και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010, που θα τσακίσουν το εναπομείναν –εάν έχει απομείνει- εισόδημα των παραγωγών.

Βάσει των παραπάνω,

ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1. Θα παρέμβει για την ταχύτερη διόρθωση των σφαλμάτων ώστε να δοθεί το πλήρες ποσό της προκαταβολής σε όλους τους δικαιούχους;

2. Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς;

3. Θα διερευνήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί με όσους αγρότες δεν είχαν δηλώσει να γίνει η παρακράτηση μέρους της ενίσχυσης για την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos