Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών σε βάρος του περιβάλλοντος και της νομιμότητας;

28 Νοεμβρίου 2011 17:57

Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου για την ΚΥΑ και τις μεθοδεύσεις της

Το θέμα άλλης μιας «τακτοποίησης», αυτής των υδατοκαλλιεργειών μέσω του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι αγνοήθηκαν πλήρως οι πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για την επιστημονική πληρότητα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πάνω στην οποία στηρίχθηκε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μια ΜΠΕ που είχε βασιστεί σε μελέτη που εκπονήθηκε κατ' εντολή του Συλλόγου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών (ΣΕΘ), δηλαδή των επιχειρηματιών του κλάδου.

Ακόμα πιο προκλητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι η σχετική ΚΥΑ εκδόθηκε την ίδια μέρα που κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ η κριτική γνωμάτευση από το θεσμοθετημένο συλλογικό όργανο, το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ)!

Το αποτέλεσμα αυτής της σαφούς απαξίωσης του ΕΣΧΣΑΑ αλλά και των τεκμηριωμένων ενστάσεων που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης ήταν τελικά η θεσμοθέτηση απαράδεκτων ρυθμίσεων, που επικεντρώνουν στη συντήρηση και νομιμοποίηση της άκρως προβληματικής υφιστάμενης κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο.

«Η συγκεκριμένη ΚΥΑ επιμένει στη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών σε θέσεις ακατάλληλες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, αγνοώντας τις συγκρούσεις χρήσεων του θαλάσσιου χώρου από την ελεύθερη αλιεία και τον τουρισμό, όπως και τις επιπτώσεις από τη δραστηριότητα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί τις φωνές των περιβαλλοντικών οργανώσεων, να απαξιώνει θεσμοθετημένα συλλογικά όργανα όπως το ΕΣΧΣΑΑ και να ακυρώνει προκλητικά την ίδια την έννοια της διαβούλευσης. Είναι ακριβώς αυτό το κοντόφθαλμο μοντέλο πολιτικής που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού. Δυστυχώς η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται ότι δεν νοείται οικονομική ανάκαμψη χωρίς εξορθολογισμό στη διαχείριση των φυσικών πόρων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα χωροταξικό σχεδιασμό που θα βασίζεται στη επιστημονική παρακολούθηση και προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, θα επιδιώκει τη συναίνεση των παράκτιων κοινωνιών και θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και της βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos