Ευρωπαϊκό «ναι» για χορήγηση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα

30 Νοεμβρίου 2011 15:43

«Στην Ελλάδα έχουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσουμε με την επόμενη δόση

το νέο πρόγραμμα και το PSI», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν πως οι κυβερνήσεις τους θα απελευθερώσουν το μερίδιό τους για τη 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, που ανέρχεται σε οκτώ δισ. ευρώ.

«Η ευρωζώνη θα 'ξεκλειδώσει' τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ που αφορούν την ελληνική βοήθεια που είχε μπλοκαριστεί, περιμένοντας την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε», είχε δηλώσει νωρίτερα και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν οι υπουργοί της ευρωζώνης θα δώσουν το «πράσινο» φως στις Βρυξέλλες για την 6η δόση, η κ. Φέκτερ απάντησε «ναι».

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ιταλία να προχωρήσει πιο γρήγορα σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστεί η αντιμετώπιση του θέματος του ελλείμματος και να τονωθεί η ανάπτυξη, όπως επισημαίνεται σε έκθεση που επέδωσε η Κομισιόν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Είναι απαραίτητο να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να είμαστε σίγουροι ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος και επίσης για να τονωθεί εκ νέου η ανάπτυξη», σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η οποία συντάχθηκε έπειτα από επιθεώρηση των Βρυξελλών στη χώρα.

Η έκθεση αυτή, της οποίας έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο, θα συζητηθεί απόψε στο πλαίσιο του Eurogroup.

Γιουνκέρ: Στα μέσα Δεκεμβρίου η εκταμίευση

Το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση της έκτης δόσης, αφού έλαβε υπόψη του τις επιστολές που έστειλαν οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, καθώς και την επιστολή του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι οι επιστολές που έλαβε το Eurogroup από τους τρεις αρχηγούς των πολιτικών ομάδων οι οποίες υποστηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Ελλάδας, αλλά και από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ικανοποίησαν πλήρως το αίτημα του Eurogroup για έγγραφες δεσμεύσεις σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου και τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι πρόκειται να στείλει και ο ίδιος επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της έκτης δόσης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, ο κ. Γιουνκέρ διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως, λάβει την έγκριση από το ΔΝΤ.

Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI, ούτως ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Εξάλλου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ιρλανδία, λέγοντας ότι η σταθερότητα και η αλληλεγγύη αποδεικνύουν ότι η παρέμβαση της Τρόικας είναι επιτυχημένη.

Σε ό,τι αφορά, τέλος τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), οι υπουργοί οικονομικών συμφώνησαν στις αλλαγές που θα υπάρξουν στους όρους λειτουργίας και χρηματοδότησής του, ούτως ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις αγορές κρατικών ομολόγων και να χορηγεί κατά προτεραιότητα βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ αρνήθηκε να δηλώσει πόσα είναι τα κεφάλαια που μπορούν να μοχλευτούν, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα εγκριθεί σε βάθος χρόνου και θα κριθεί από τη συμπεριφορά των αγορών.

Η ευρωζώνη έτοιμη να «εγγυηθεί τα δάνεια των επενδυτών σε ποσοστό 20-30%»

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν την Τρίτη το βράδυ να πολλαπλασιάσουν την ισχύ κρούσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) μέσω ενός συστήματος μερικής ασφάλισης των επενδύσεων σε ποσοστό 20-30% για τις πιο εύθραυστες χώρες της νομισματικής ένωσης, σύμφωνα με μια επίσημη ανακοίνωση.

«Το ακριβές ύψος του ποσού με το οποίο θα ενισχυθεί η δύναμη κρούσης του Ταμείου θα ενισχυθεί από την χρήση του, από τα όργανα που θα αξιοποιηθούν και από τον ακριβή βαθμό προστασίας που θα παρέχει, ο οποίος θα πρέπει να εξελιχθεί μεταξύ του 20% και του 30%», αναφέρει η ανακοίνωση αυτή, η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Βενιζέλος: Υπάρχουν όλες οι απαραίτητες συνθήκες

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Ε. Βενιζέλος παρουσίασε τη νέα πολιτική κατάσταση και τόνισε τη σημασία που έχουν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και των τριών πολιτικών κομμάτων που μετέχουν σ' αυτήν, της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και έχουν δηλώσει την απόφασή τους να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, το νέο πρόγραμμα, τη νέα δανειακή σύμβαση και όλα τα μέτρα που συνδέονται με την εφαρμογή της απόφασης της 26ης και 27ης Οκτωβρίου.

Προκειμένου να μην υπάρξει καμία αμφιβολία ως προς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ελληνική Κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν, ο κ. Γιούνκερ θα στείλει εκ μέρους της Ευρωομάδας τη δική του απαντητική επιστολή, η οποία θα συνιστά κι ένα είδος ερμηνείας εκ μέρους του Eurogroup των επιστολών που έχουν σταλεί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΔΝΤ, ώστε να είναι σαφές ότι η δέσμευση της Ελλάδας αφορά και το τρέχον πρόγραμμα και το νέο πρόγραμμα, άρα αφορά και την τρέχουσα περίοδο αλλά και την περίοδο μετά τις επόμενες εκλογές.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την 5η Δεκεμβρίου προϋποθέτει ότι θα έχουν συντελεσθεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για τις οποίες ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει διεξοδικά την κυβερνητική επιτροπή την Πέμπτη το μεσημέρι, προκειμένου όλα τα Υπουργεία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όχι μόνο για τις προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και για τις ενέργειες που απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012. Οι περίοδοι αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης κατά την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, για την οποία ο στόχος είναι να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.

Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, από τον κατάλογο των προαπαιτούμενων ενεργειών απομένουν ελάχιστες δευτερεύουσες ενέργειες (όπως η συγχώνευση ορισμένων αθλητικών κέντρων, ή η ένταξη της ΗΔΥΚΑ στο ΙΚΑ αντί της «Κοινωνίας της Πληροφορίας»), ενώ όλα τα σχετικά ζητήματα θα ρυθμιστούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εγκριθεί την Πέμπτη από την κυβερνητική επιτροπή και θα εκδοθεί αμέσως. Άλλωστε, όλες οι ουσιαστικές και κρίσιμες προαπαιτούμενες ενέργειες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αυτό πρέπει να πιστωθεί στη χώρα, κατά τις ίδιες πηγές.

Αναμένεται ότι η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα αμέσως μετά από τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης-9ης Δεκεμβρίου. Επιθυμία του Eurogroup είναι να κινηθούν οι διαδικασίες όσο γίνεται ταχύτερα και για το νέο πρόγραμμα και την έγκρισή του -συμπεριλαμβανομένης και της δανειακής σύμβασης στην οποία θα είναι ενσωματωμένες οι πολιτικές προϋποθέσεις- και για το PSI.

Είναι προφανές ότι χωρίς την έγκριση του νέου προγράμματος και την προηγούμενη εκταμίευση των αναγκαίων ποσών (περίπου 80 δισ. ευρώ), δεν είναι πρακτικά εφικτή η ολοκλήρωση του PSI. Κοινή πάντως αντίληψη των μελών του Eurogroup είναι ότι το περιεχόμενο του νέου προγράμματος θα συμπίπτει ουσιαστικά με την πέμπτη αναθεώρηση του τρέχοντος προγράμματος. Η νέα δανειακή σύμβαση θα παραπέμπει στο νέο πρόγραμμα και τα σχετικά κείμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει μεγάλη σημασία ότι ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα. Τυπικά, ανάμεσα στην Ελλάδα και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά με τη συμμετοχή του Euro Working Group, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του EFSF, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos