Σάλος στα κόμματα με τους 6 δανεικούς βουλευτές που προσχώρησαν στον Τσίπρα

04 Φεβρουαρίου 2019 22:17

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης, μετά την απόφαση των 6 βουλευτών να προσχωρήσουν στην κυβερνητική πλειοψηφία.


Η κίνηση των 6 πρόθυμων βουλευτών που είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να της δώσουν και οριακή απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι Κατερίνα Παπακώστα, Ελενα Κουντουρά, Κώστας Ζουράρις, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης και Σπύρος Δανέλλης, με επιστολές τους προς το προεδρείο της Βουλής ζητούν να προσμετράται η ψήφος τους με εκείνη των βουλευτών της συμπολίτευσης, στα νομοσχέδια που ψηφίζονται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία. Ο κ. Ζουράρις εξαιρεί μόνο την περίπτωση που δεν θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Το Μαξίμου μπορεί να έσπευσε να πανηγυρίσει ότι κατέρρευσε το «το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού», αλλά η Πειραιώς απάντησε πως η κυβέρνηση γίνεται... κουρελού και με τη βούλα, με την παράδοση της συνείδησης των πρόθυμων. Μάλιστα, επισημαίνει και κάτι που δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά, ότι ανάμεσα στους 6 είναι και δύο βουλευτές που ισχυρίζονται ότι θα ανήκουν ταυτόχρονα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Ο λόγος για τον Κώστα Ζουράρι και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, αφού τυπικά παραμένουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά με τις επιστολές τους προς το προεδρείο της Βουλής ζητούν να προσμετράται η ψήφος τους σε εκείνες της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΝΔ: Τα 6 δεκανίκια του Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους

Κοινοβουλευτική ντροπή άνευ προηγουμένου χαρακτηρίζει τις τελευταίες εξελίξεις η Νέα Δημοκρατία, που κατηγορεί τους 6 βουλευτές ότι εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείσηδή τους.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει «συνταγματικά ανυπόστατο το σημερινό πληρεξούσιο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Η κοινοβουλευτική ντροπή που παρακολουθούμε δεν έχει προηγούμενο. Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό. Το σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο. Η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους».

Μαξίμου: Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού

Από την πλευρά του, το Μαξίμου έσπευσε να ερμηνεύσει τις εξελίξεις ως κατάρρευση του αφηγήματος περί κυβέρνησης κουρελού.

«Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού. Και οι έξι βουλευτές που δεν ανήκουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουν να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, δήλωσαν με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι η ψήφος τους θα καταμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να εντάσσονται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Πειραιώς: Η κυβέρνηση γίνεται κουρελού και με τη βούλα

Λίγη ώρα αργότερα, η Πειραιώς πέρασε στην αντεπίθεση, απαντώντας στο Μαξίμου ότι «με την παράδοση της συνείδησης των προθύμων, η κυβέρνηση γίνεται κουρελού και με τη βούλα».

Παράλληλα, πηγές της ΝΔ επισήμαναν και ένα άνευ προηγουμένου γεγονός, ότι οι δύο από τους 6 βουλευτές ισχυρίζονται ότι θα ανήκουν σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

«Αν κάτι ωστόσο πραγματικά δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά είναι ότι ανάμεσα στα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα μπορεί κανείς να βρει και δύο βουλευτές υβρίδια, καθώς οι κ.κ Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος ισχυρίζονται ότι θα ανήκουν ταυτοχρόνως και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση», ανέφεραν συγκεκριμένα.

Κυβερνητικές πηγές: Κουρελιάστηκαν οι ισχυρισμοί Μητσοτάκη, λογικό να έχει νεύρα

Το Μαξίμου επανήλθε, απαντώντας ότι είναι λογικό να έχει νεύρα ο κ. Μητσοτάκης, «σήμερα που οι ισχυρισμοί του κουρελιάστηκαν άπαξ δια παντός».

«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και τις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ήττες στις ονομαστικές ψηφοφορίες, επέμεναν να αμφισβητούν την κυβερνητική πλειοψηφία», ανέφεραν ακόμη οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

ΚΙΝΑΛ: Η διεύρυνση ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί

«Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί», σχολίασε στο Twitter ο Παύλος Χρηστίδης, μόλις έγινε γνωστή η προσχώρηση των 6 στην κυβερνητική πλειοψηφία.

«ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και τα δεκανίκια τους θα τελειώσουν μαζί», ανέφερε ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Ποτάμι: Θα είναι σαν να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ... αλλά θα είναι

Ο Σπύρος Δανέλλης ομολογεί ότι πέρασε στη συμπολίτευση, σχολίασε το Ποτάμι, που διερωτάται γιατί ο βουλευτής δεν τολμάει να πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά:

«Όταν ο κ. Δανέλλης είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είχαμε πει ότι πέρασε στη συμπολίτευση. Τώρα το ομολογεί και ο ίδιος ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής ,η ψήφος του πάντα και παντού να προσμετράται μαζί με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν τολμάει να το πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γιατί έχει δεσμευτεί ότι όταν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα θα δώσει πίσω την έδρα του, γιατί… αυτός δεν είναι σαν όλους τους άλλους;».

Καμμένος: Μου παίρνουν αντιδημοκρατικά την ΚΟ

Στο μεταξύ, ο Πάνος Καμμένος επιμένει να μιλά για αντιδημοκρατική προσπάθεια για τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.

«Όταν μίλησα για αντιδημοκρατική προσπάθεια να πάρουν από τους ΑΝΕΛ την Κ.Ο. αντίθετα από την ήδη υπάρχουσα γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής γνώριζα την απόφαση του 2013. Αυτή ισχύει μόνο», έγραψε στο Twitter ο πρώην κυβερνητικός εταίρος.

Ο κ. Καμμένος έκανε αυτή την ανάρτηση λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής. Η διατήρηση ή μη της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα παραπεμφθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο του κοινοβουλίου. Το θέμα θα διευθετηθεί στην συνέχεια από την Διάσκεψη των Προέδρων, με βάση την μη δεσμευτική εισήγηση του Συμβουλίου.

Με υπόμνημα που κατέθεσε στην Βουλή ο κ. Καμμένος επί της ουσίας υποστηρίζει ότι οι ΑΝΕΛ δικαιούνται να διατηρήσουν την ΚΟ τους ακόμα κι αν οι πέντε βουλευτές τους δεν εξελέγησαν ως υποψήφιοι της παράταξης – όπως ισχύει στην περίπτωση του Αριστείδη Φωκά. «Η προϋπόθεση εκλογής με το ίδιο κόμμα και συνεπώς η ίδια ιδεολογική βάση των βουλευτών που συνθέτουν μία ΚΟ πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα μόνο κατά την πρώτη φάση συγκρότησης της Κ.Ο που είναι και κοντά στις εκλογές και τη λαϊκή εντολή», αναφέρει ο κ. Καμμένος στο υπόμνημα. «Κάθε προσπάθεια διάκρισης των βουλευτών μίας ΚΟ» θα αποτελούσε «ανεπίτρεπτη κατηγοριοποίηση ταυτισμένων ιδεολογικά βουλευτών», καταλήγει.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos