Πάπας Φραγκίσκος: «Οι μετανάστες δεν είναι "εμπόρευμα"»

21 Ιουνίου 2015 15:11

Οι μετανάστες δεν θα πρέπει να θεωρούνται ένοχοι για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ούτε να τους αντιμετωπίζουν σαν να ήταν εμπόρευμα, δήλωσε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος, κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Τορίνο, στη βόρεια Ιταλία, κάνοντας ταυτοχρόνως έκκληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Μιλώντας στην Πιατσέτα Ρεάλε σε ένα πλήθος εκπροσώπων του κόσμου της εργασίας του Πιεμόντε, ο Αργεντινός πάπας αναφέρθηκε εμμέσως για να τις καταδικάσει στις διαδηλώσεις κατά των μεταναστών σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται διχασμένη στο θέμα της υποδοχής και της φιλοξενίας τους.

«Η εικόνα των μεταναστών που διαπλέουν τη Μεσόγειο μας κάνει να κλαίμε», είπε ο πάπας και «αν η μετανάστευση εντείνει τον (οικονομικό) ανταγωνισμό, δεν μπορούν να θεωρηθούν αυτοί υπεύθυνοι επειδή είναι θύματα της αδικίας, της οικονομίας της απόρριψης και των πολέμων. Τα ανθρώπινα όντα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα!», τόνισε.

Ο πάπας Φραγκίσκος άκουσε επίσης τις μαρτυρίες ενός υφαντουργού, ενός εργάτη και ενός αγρότη και κατόπιν καταδίκασε για άλλη μια φορά τη διαφθορά: «Όχι στη διαφθορά, που σήμερα είναι τόσο συχνή που μοιάζει να έχει γίνει η συνήθης συμπεριφορά, όχι στις μαφιόζικες συνωμοσίες, όχι στις απάτες, όχι στις δωροδοκίες» είπε. «Όχι επίσης στην οικονομία της απόρριψης», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτοί που σήμερα δεν παράγουν πλέον αποκλείονται από την κοινωνία με βάση το μοντέλο της κατανάλωσης και της απόρριψης.

«Στο Τορίνο ο αποκλεισμός αυτών που ζουν στην απόλυτη φτώχεια αγγίζει το 10% του πληθυσμού. Αποκλείονται τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και πλέον αποκλείονται και οι νέοι: πάνω από το 40% είναι άνεργοι», υπογράμμισε.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos