Πλημμύρες σαρώνουν Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο

03 Ιουνίου 2016 09:08

Τουλάχιστον εννέα νεκροί είναι ο θλιβερός απολογισμός από τις πλημμύρες που πλήττουν περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου τις τελευταίες ημέρες, μετά τις παρατεταμένες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο.


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, κλείσιμο σχολείων, παρατεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης και πρωτοφανείς καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες έχουν καταστρέψει τις περιουσίες πολλών κατοίκων, κυρίως στη νότια επαρχία της Βαυαρίας και στην Κεντρική Γαλλία. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού σε ορισμένες περιοχές τις επόμενες ημέρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες ότι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο θα κηρυχθούν την επόμενη εβδομάδα σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, καθώς πόλεις της Κεντρικής Γαλλίας βιώνουν τις καταστροφικότερες πλημμύρες των τελευταίων εκατό ετών, με περισσότερους από 5.000 ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από το Σαββατοκύριακο. Η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France περιέγραψε την κατάσταση ως μοναδική και «χειρότερη από τις πλημμύρες του 1910», κατά τις οποίες ακόμη και το κέντρο του Παρισιού είχε πλημμυρίσει. Στο Ιλ-ντε-Φρανς και στη Λουαρέ περίπου 24.400 σπίτια δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ στην πόλη Μονταρζί η στάθμη του νερού είχε ανεβεί σε τέτοια επίπεδα, ώστε μόνον οι οροφές των αυτοκινήτων εξείχαν πάνω από το επίπεδο του νερού. Στη γαλλική πρωτεύουσα, η στάθμη του Σηκουάνα έχει ανεβεί σε ανησυχητικά επίπεδα, πλημμυρίζοντας δρόμους και αναγκάζοντας το Μουσείο του Λούβρου να παραμείνει κλειστό σήμερα για να μεταφερθούν τα έργα τέχνης από τα χαμηλότερα επίπεδά του σε ψηλότερους ορόφους του μουσείου. Αντίστοιχα μέτρα έλαβε και το Μουσείο Ορσέ, το οποίο θα κλείσει επίσης προληπτικά για μία ημέρα.

Στη Γερμανία η Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη της για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. Οι πλημμύρες έχουν πλήξει περιοχή περίπου 160 τετραγωνικών χιλιομέτρων κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και έχουν προκαλέσει ζημίες κόστους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους. Ο κυβερνήτης της Βαυαρίας Μίκαελ Φαμουέλερ περιέγραψε τις καταστροφές ως «σκηνές τρόμου», καθώς οι φονικές πλημμύρες κατέστρεψαν κατοικημένες περιοχές και προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες, ενώ στα νοτιοανατολικά σύνορα της επαρχίας με την Αυστρία αρκετοί κάτοικοι ανέβηκαν στις ταράτσες των σπιτιών τους για να γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά. «Είχαμε πλημμύρες και παλαιότερα, αλλά αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, τώρα όλα είναι κατεστραμμένα», δήλωσε ένας κάτοικος της Βαυαρίας στη γερμανική τηλεόραση.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos