Ερντογάν: Απόπειρα εθνικού διχασμού η τρομοκρατική επίθεση στο «Ρέινα» - Ταυτοποιήθηκε ο δράστης

05 Ιανουαρίου 2017 01:30

Για σκόπιμη απόπειρα διχασμού του έθνους με αφορμή την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο «Ρέινα» έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπογράμμισε παράλληλα ότι το τουρκικό κράτος δεν αναμείχθηκε ποτέ στον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

«Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούμε να αποδώσουμε την επίθεση στον διαφορετικό τρόπο ζωής», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. «Κανενός ο τρόπος ζωής δεν απειλείται συστηματικά στην Τουρκία. Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ αυτό», σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας από τα μέσα ενημέρωσης.

«Στόχος της επίθεσης αυτής είναι η πόλωση της κοινωνίας. Αυτό είναι πολύ σαφές», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εμείς θα μείνουμε όρθιοι και θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας».

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, η οποία καταδίκασε την επίθεση, είχε εκδώσει ανακοίνωση τον Δεκέμβριο στην οποία ανέφερε ότι οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς δεν είναι σύμφωνοι με τις μουσουλμανικές αξίες, πυροδοτώντας επικρίσεις από ορισμένες πλευρές της τουρκικής κοινωνίας. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης σήμερα ότι η υποστηριζόμενη από τις τουρκικές δυνάμεις επίθεση Σύρων ανταρτών για την ανακατάληψη της συριακής πόλης Αλ Μπαμπ, η οποία βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, θα ολοκληρωθεί σύντομα. Ο Ερντογάν δήλωσε εξάλλου κατά την ομιλία του αυτή, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ότι είναι αποφασισμένος οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις στη Συρία να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των τρομοκρατικών ομάδων και από άλλες περιοχές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μανμπίτζ.

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης

Στην ταυτοποίηση του δράστη που έσπειρε τον θάνατο στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης «Ρέινα» προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, όπως έκανε γνωστό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Η ταυτότητα του ανθρώπου που διέπραξε την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη έχει εξακριβωθεί», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ο δράστης, που διέφυγε μετά την επίθεση, εξακολουθεί να καταζητείται.

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε την Τετάρτη στην προσαγωγή 27 ατόμων στην πόλη της Σμύρνης. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και γυναίκες και παιδιά που είχαν ταξιδέψει από το Ικόνιο.

Στο μεταξύ, την εικόνα ενός φιλήσυχου οικογενειάρχη ήθελε να περάσει στις τουρκικές αρχές ο ισλαμιστής τρομοκράτης που σκόρπισε τον θάνατο στο κέντρο διασκέδασης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk ο δράστης εισήλθε στην Τουρκία από τη Συρία ταξιδεύοντας μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους ώστε να μην κινήσει υποψίες.

Στέλεχος των τουρκικών αρχών ασφαλείας δήλωσε χθες ότι «ο δράστης διέθετε στρατιωτική εκπαίδευση και ενδέχεται να πολέμησε στη Συρία στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους».

Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν χθες εικόνες του δράστη, ο οποίος φέρεται να απαθανάτισε τον εαυτό του με το κινητό του τηλέφωνο στην πλατεία Ταξίμ της Πόλης. Το βίντεο «σέλφι» του φερόμενου ως δράστη, διάρκειας 44 δευτερολέπτων, τον εμφανίζει να περπατά στην πλατεία Ταξίμ, με βλοσυρό ύφος. Αγνωστο παρέμενε μέχρι χθες εάν το βίντεο τραβήχτηκε πριν ή μετά την επίθεση στο κέντρο «Ρέινα».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos