Ξεσηκωμός υπέρ των προσφύγων στην Ιταλία -Συγκεντρώσεις σε 300 πόλεις

03 Φεβρουαρίου 2019 12:30

Ξεσηκωμός υπέρ των προσφύγων και μεταναστών και κατά της πολιτικής αποκλεισμού που ακολουθεί ο Ματέο Σαλβίνι, παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Repubblica, έχουν ήδη διοργανωθεί συγκεντρώσεις στις πλατείες 300 πόλεων, με τους διαδηλωτές να στέλνουν ηχηρό μήνυμα ενάντια στη ξενοφοβία και στον ρατσισμό.

 

«Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, οι πλατείες της χώρας γέμισαν με τα χρώματα και τα συνθήματα της «Ιταλίας που αντιστέκεται , οργανώνεται και κινητοποιείται κατά της κυβερνητικής πολιτικής για τους μετανάστες» γράφει η Repubblica.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο των λιμανιών για να μην καταπλεύσουν τα σκάφη με πρόσφυγες, αλλά και τα ρατσιστικά επεισόδια που πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, έχουν κινητοποιήσει τους Ιταλούς πολίτες.

«Καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες» λέει το Τορίνο

Στο Τορίνο χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να φωνάξουν το γνωστό σύνθημα «καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες» (Refugees Welcome).

Οι διοργανωτές είναι απλοί πολίτες και εθελοντές της Rainbow4Africa που βοηθά τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στη Γαλλία μέσα από τα ορεινά μονοπάτια. Η ιδέα των συγκεντρώσεων ξεκίνησε με πρωτοβουλία τεσσάρων, μόλις, νεαρών Ιταλών και μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα εξαπλώθηκε σε όλη την Ιταλία.

Το σύνθημά τους είναι να αντισταθούν «στις απάνθρωπες επιλογές εκείνων που θέλουν να αφήσουν εκείνους που τρέχουν μακριά από τον πόλεμο, την πείνα και τη φτώχεια, να πεθάνουν στη θάλασσα».

Σε Μιλάνο, Τρέντο και Φλωρεντία

Στο Μιλάνο οι διαδηλωτές επέλεξαν να φορούν τουλάχιστον ένα κόκκινο σύμβολο. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αηδιάσει με την πολιτική αυτή για τη μετανάστευση», δήλωσε η διοργανώτρια της εκδήλωσης στο Μιλάνο, η ψυχολόγος Τζούντιθ Τσεραγκιόλι.

Στο Τρέντο , μπροστά από το δημαρχείο συγκεντρώθηκαν πάνω από εβδομήντα συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων συνδικάτα και ενώσεις, η Επιτροπή Ειρήνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οργάνωση Caritas Trento και άλλοι.

Στη Φλωρεντία, παρά τη βροχή, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πιάτσα Σάντα Κρότσε.
«Θέλουμε να φωνάξουμε ότι υπάρχει μια διαφορετική Ιταλία, που αντιστέκεται, που θέλει να καλωσορίσει τους μεταναστες και να δηλώσει ότι το διάταγμα Σαλβίνι δεν μας αντιπροσωπεύει» δήλωσε η Κιάρα Μαρτινέλι, εκ των διοργανωτών.

Πολύχρωμη η Ανκόνα

Στην Ανκόνα πολύχρωμες ομπρέλες και πανό γέμισαν την κεντρική πλατεία.
Επιπλέον, διαδηλωτές συγκέντρωσαν ισοθερμικές κουβέρτες για να προσφέρουν στους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Αντόνιο Μαστροβιτσέντσο και ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Πάολο Πινότσι

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos