Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία: Δεκατέσσερις οι νεκροί

24 Ιανουαρίου 2020 23:24

Τουλάχιστον 300 τραυματίες - Τα κτίρια κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι» πύργοι - Σωστικά συνεργεία καταφτάνουν στην περιοχή που χτύπησε ο Εγκέλαδος


Στους δεκατέσσερις έφτασε ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό 6,9 Ρίχτερ πο ταρακούνησε την επαρχία Ελαζίν, στην ανατολική Τουρκία, ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 300.

Την ύπαρξη θυμάτων και τραυματιών έκανε γνωστή με δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της γείτονος Σουλειμάν Σοϊλού. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έκανε λόγο και για κατάρρευση κτιρίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ομάδες έρευνας και διάσωσης σπεύδουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Σοϊλού ο σεισμός είναι συμβάν «επιπέδου 3», με βάση το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται βοήθεια σε πανεθνικό επίπεδο, όχι όμως και αποστολή διεθνούς βοήθειας.

Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκτιμήσουν οι αρχές το πλήρες μέγεθος της καταστροφής. Από την πλευρά του το πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για «δεκάδες νεκρούς». Η δημόσια τηλεόραση ΤΡΤ έδειξε εικόνες στις οποίες αστυνομικοί και διασώστες ερευνούν ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει εν μέρει στο Ελαζίγ.

Ο κυβερνήτης του Ελαζίγ, Τσετίν Οκτάι Καλντιρίμ, δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NTV ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη και τουλάχιστον 225 τραυματίστηκαν. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να φτάσουν σε έξι ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

Στο μεταξύ το γραφείο διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι το Σιβρίτζε. Τουρκικές οργανώσεις αρωγής στέλνουν ομάδες στην πληγείσα περιοχή. Κρατικά ΜΜΕ στη γειτονική Συρία μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της χώρας. Μέσα μαζικής ενημέρωσης στον Λίβανο μετέδωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Βηρυτό και την Τρίπολη.

Ο εγκέλαδος χτύπησε στις 20:58 ώρα Ελλάδος ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 10 χλμ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισήμανε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, εφόσον χρειαστεί.

Μετά τον αρχικό σεισμό, ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί με αποτέλεσμα δεκάδες πολίτες να βγουν έντρομοι από τα σπίτια τους. Αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό, ακολούθησε και δεύτερος 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιζώντων
«Ήταν τρομακτικό, τα έπιπλα έπεσαν πάνω μας. Τρέξαμε γρήγορα έξω» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 47χρονος Μελαχάτ Τζαν, κάτοικος του Ελαζίγ. Ο 68χρονος Ζεκέριγια Γκιουνές περιέγραψε ότι είδε ένα κτίριο να καταρρέει σε απόσταση 200 μέτρων από την οικία του, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει εάν ήταν κατοικημένο. «Όλοι κατέβηκαν στους δρόμους, ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, πολύ τρομαχτικός» σημείωσε.

Παπαδόπουλος: Οι κίνδυνοι δεν έχουν περάσει
«Σφοδρότατος ο σεισμός, το επίκεντρό του εντοπίζεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Το ρήγμα το οποίο έχει ενεργοποιηθεί είναι της ανατολικής Ανατολίας, ήδη γίνονται μετασεισμοί και θα γίνουν πολλοί ακόμα, καθώς ο σεισμός είναι πολύ μεγάλος. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, οι μετασεισμοί βρίσκουν ακόμα πιο ευάλωτα τα κτίρια σε τέτοια μεγέθη», τόνισε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον ΣΚΑΪ.

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos