Χρεοκοπεί ξανά μέσα σε 12 χρόνια η Αργεντινή

31 Ιουλίου 2014 11:29

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας έχει τεθεί από τις 7 το πρωί η Αργεντινή, καθώς χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι νέες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για τη ρύθμιση του χρέους υπό τον υπουργό της των Οικονομικών Αξελ Κισίλοφ.

Χρεοκοπεί ξανά μέσα σε 12 χρόνια η Αργεντινή

Ένα έσχατο σχέδιο για την εξαγορά από εμπορικές τράπεζες της Αργεντινής του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διατηρούν τα hedge funds προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία κατέρρευσε σήμερα, δήλωσαν ανώτερο στέλεχος του τραπεζικού τομέα και μια δεύτερη πηγή της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

«Όλα κατέρρευσαν», δήλωσε το ανώτερο στέλεχος του τραπεζικού τομέα.

Μία χρεοκοπία θα επιφέρει πλήγμα σε μία οικονομία που βρίσκεται ήδη σε ύφεση, θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο νόμισμα της χώρας, το πέσο, θα εξαντλήσει τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό της χώρας που είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο.

Παράλληλα, αποτελεί και τροχοπέδη στην κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες στις προσπάθειές της για επιστροφή στις αγορές. Η Αργεντινή έχει απομονωθεί από τις διεθνείς αγορές μετά τη χρεοκοπία ρεκόρ των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2002.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κισίλοφ, δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών.

Ο Κισίλοφ έκανε αυτά τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το προξενείο της Αργεντινής στη Νέα Υόρκη, έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές που επιδιώκουν την πλήρη αποπληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της χώρας.

«Αυτοί οι γύπες» - όπως αποκάλεσε τα hedge funds- «θέλησαν να επιβάλουν κάτι το παράνομο στην Αργεντινή. Δεν θέλησαν να αποδεχθούν την πρότασή μας για ένα κούρεμα χρέους κατά το πρότυπο του 2005 και του 2010. Ήθελαν περισσότερα χρήματα και τα ήθελαν τώρα. Η χώρα μου είναι πρόθυμη να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά κάτω από λογικές συνθήκες και όχι υπό καθεστώς εκβιασμών», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της Αργεντινής, Ντάνιελ Πόλακ, δήλωσε ότι δεν επετεύχθη συμφωνίακαι «η Δημοκρατία της Αργεντινής σύντομα θα βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής».

Ο Πόλακ πρόσθεσε ότι η αδυναμία πληρωμής «δεν αποτελεί μία απλή "τεχνική" κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους», συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Αργεντινής, των ομολογιούχων και των πιστωτών.

«Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα», είπε. «Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές», τόνισε.

Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, η Αργεντινή βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής των ομολόγων μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (07:00 ώρα Ελλάδος), αφού ο δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της χώρας έχει διατάξει τα μέλη της διοίκησης των τραπεζών να μην μεταβιβάσουν τις πληρωμές στους άλλους πιστωτές της Αργεντινής.

S&P: Υποβάθμιση σε επιλεκτική χρεοκοπία

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε σήμερα το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, που βρισκόταν στη βαθμίδα CCC-, στην κατηγορία SD, δηλαδή «επιλεκτική χρεοκοπία, υποδεικνύοντας ότι η Αργεντινή αθέτησε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το ξένο συνάλλαγμα.

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι έλαβε αυτό το βήμα, αφού έληξε την Τετάρτη η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους που όφειλε η χώρα στους ομολογιούχους.

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι εάν η Αργεντινή αποπληρώσει το χρέος αυτό, είναι πιθανόν να αναθεωρήσει την αξιολόγησή του για τη χώρα.

«Συνηθισμένοι στα κακά μαντάτα»

Πολλοί Αργεντινοί άκουσαν την είδηση αδιαμαρτύρητα. «Είμαστε συνηθισμένοι στα κακά νέα. Κάθε δέκα χρόνια και κάτι υπάρχει ένα καταιγιστικό γεγονός. Είναι ντροπή», δήλωσε ο 34χρονος υπάλληλος γραφείου Μαριάνο Γκαρθία.

Η ψύχραιμη αντίδραση απέχει παρασάγγας από το χάος που ξέσπασε στην αντίστοιχη χρεοκοπία πριν από δώδεκα χρόνια. Τότε εκατομμύρια πολίτες έχασαν τη δουλειά τους, η οικονομία κατέρρευσε και δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις που διήρκεσαν αρκετούς μήνες.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι φερέγγυα, οι εμπορικές τράπεζες είναι σταθερές και η Αργεντινή έχει ακόμη εμπορικό πλεόνασμα, παρά το γεγονός ότι συρρικνώνεται, και αυτό λόγω των υψηλών τιμών της σόγιας.

Το πόσο θα πονέσει η χρεοκοπία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η ίδια η κυβέρνηση θα ανακάμψει από το χάος.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos