Spiegel: «Ισραηλινοί "κοριοί" στο τηλέφωνο του Τζον Κέρι»

03 Αυγούστου 2014 13:28
Ισραήλ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους πέρυσι, αναφέρει
το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο πηγές των μυστικών υπηρεσιών.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, οι οποίες τελικά κατέρρευσαν τον Απρίλιο, ο Κέρι συνομιλούσε με πολλούς αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τις πηγές του περιοδικού, όχι μόνο από ασφαλείς τηλεφωνικές γραμμές, αλλά και από απλά δορυφορικά τηλέφωνα τα οποία παρακολουθούνται εύκολα.

Τις συνομιλίες αυτές παρακολουθούσαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες αλλά και οι υπηρεσίες τουλάχιστον μιας ακόμα χώρας, πάντα σύμφωνα με τις πηγές του Σπίγκελ, και το Ισραήλ «χρησιμοποίησε τις πληροφορίες που είχε συλλέξει με αυτό τον τρόπο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Το Σπίγκελ επισημαίνει ότι ούτε ο αμερικανός υπουργός, αλλά ούτε και η κυβέρνηση του Ισραήλ θέλησαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Ο Κέρι, που είχε θέσει ως προτεραιότητα της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών την επίτευξη μιας συμφωνίας στο Μεσανατολικό, είχε φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς τον Ιούλιο του 2013.

Όμως φέτος τον Απρίλιο το Ισραήλ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την ανέγερση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς και αρνήθηκε να αφήσει ελεύθερους, όπως το είχε συμφωνήσει, την τελευταία ομάδα παλαιστίνιων κρατούμενων. Ο Αμπάς αντέδρασε ζητώντας η Παλαιστίνη να γίνει μέλος μας σειρά συμβάσεων του ΟΗΕ και έτσι οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos