Το άγνωστο 24ωρο του Πούτιν

04 Αυγούστου 2014 10:09

Μοναχικός, δωρικός, μεθοδικός και εργασιομανής. Αυτοί είναι οι προσδιορισμοί που εύκολα αποδίδει κανείς στον Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολουθώντας τη γλώσσα του σώματος και το επικοινωνιακό κομμάτι των εμφανίσεών του.

Περιγράφοντας ένα τυπικό 24ωρο πίσω από τις πόρτες του μεγάρου του ηγέτη της Ρωσίας, το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek» -επικαλούμενο βοηθούς και έναν διερμηνέα του- έδειξε ότι τα επίθετα αυτά ανταποκρίνονται στην καθημερινή ρουτίνα του προέδρου.

Η ζωή του δεν έχει υπερβολές, μόνο μοναξιά και σχολαστική τήρηση του προεδρικού πρωτοκόλλου. Στο μέγαρό του στο Νόβο Ογκαρίοβο, όπου επέλεξε να μένει αντί της Μόσχας που βρίσκεται 24 χιλιόμετρα μακριά και τη ζωή την οποία απεχθάνεται, ο Πούτιν ξυπνάει αργά το πρωί και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι παίρνει το πρωινό του, που περιλαμβάνει πάντα αβγά, cottage cheese, χυμό και καφέ. Η ημέρα του ξεκινάει με δύο ώρες ελεύθερο κολύμπι, κατά τις οποίες ο Πούτιν απολαμβάνει τη μοναξιά του μέσα στο νερό και είναι το διάστημα της ημέρας που, σύμφωνα με τους βοηθούς του, βυθίζεται στις σκέψεις του που καθορίζουν το μέλλον της Ρωσίας. Ακολουθούν συναντήσεις με τους υπουργούς κι άλλους συνεργάτες του, αλλά και ασκήσεις στο γυμναστήριο -με αγαπημένη του άσκηση τα βάρη-, καθώς ενημερώνεται για τα ρωσικά νέα από την τηλεόραση.

Μετά τη γυμναστική, για την οποία τρέφει αληθινό πάθος και γι' αυτό εξάλλου προσπαθεί η χώρα του να φιλοξενεί μεγάλα αθλητικά γεγονότα, και εν μέσω συχνά των συναντήσεων, διαβάζει βιβλία ιστορίας, για τον Ιβάν τον Τρομερό, την Αικατερίνη Β' και τον Μεγάλο Πέτρο, πάντως όλο το απόγευμα το περνάει στο ξύλινο γραφείο του.

Εκεί δεν υπάρχει ούτε μία οθόνη και ο Πούτιν χρησιμοποιεί τους πιο ασφαλείς τρόπους για την ενημέρωσή του: σταθερές τηλεφωνικές γραμμές, έντυπα έγγραφα και δερμάτινους φακέλους που περιέχουν πολυσέλιδες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ασφαλείας. Στη συνέχεια, διαβάζει αναλυτικά τον ρωσικό Τύπο και, τέλος, τις ξένες εφημερίδες και το πόσο μακριά φτάνουν στη «δαιμονοποίησή» του, γεγονός που τον ενδιαφέρει λιγότερο από όλα. Αν και ο Πούτιν έχει πάθος για τις πληροφορίες, το αμερικανικό περιοδικό αναφέρει ότι αντιπαθεί το ίντερνετ.

Βέβαια κατά καιρούς οι σύμβουλοί του τού δείχνουν κάποια online βίντεο που τον σατιρίζουν. Οπως αναφέρει το «Newsweek», ο Πούτιν αντιπαθεί και τις επισκέψεις στο Κρεμλίνο, τις οποίες τα τελευταία δύο χρόνια έχει περιορίσει στο ελάχιστο.

Το δυναμικό προφίλ του Πούτιν και την αγάπη του για τα άγρια ζώα χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Ρογκοζίν, για να σατιρίσει τον Ομπάμα ανεβάζοντας ένα κολάζ φωτογραφιών στο Twitter. Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται να χαϊδεύει μία λεοπάρδαλη δίπλα στον Ομπάμα που κρατάει αγκαλιά ένα... σκυλάκι κανίς!

Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος δουλεύει πάντα μέχρι αργά τη νύχτα και ακόμα και τα Σαββατοκύριακα είναι πολυάσχολος και κάνει εντατικά μαθήματα Αγγλικών με τον προσωπικό του δάσκαλο. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το αγαπημένο του άθλημα, το χόκεϊ επί πάγου, οργανώνοντας έναν αγώνα κάθε μερικές εβδομάδες.

Κερδίζει πάντα παίζοντας εναντίον Ρώσων ολιγαρχών, όπως οι αδερφοί Αρκαντι, με την ομάδα του να τη συμπληρώνουν οι σωματοφύλακές του και την ομάδα των αντιπάλων οι σωματοφύλακες του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με έναν διερμηνέα του, «η ζωή του είναι μονότονη. Μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα κάθε χρόνο».

Για τη γυμναστική ο Πούτιν τρέφει αληθινό πάθος και γι' αυτό εξάλλου προσπαθεί η χώρα του να φιλοξενεί μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Αγαπά το τζούντο και είναι λάτρης του χόκεϊ επί πάγου

Για τη γυμναστική ο Πούτιν τρέφει αληθινό πάθος και γι' αυτό εξάλλου προσπαθεί η χώρα του να φιλοξενεί μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Αγαπά το τζούντο και είναι λάτρης του χόκεϊ επί πάγου

Η αυτοκινητοπομπή του πηγαίνει σε δύο κατευθύνσεις: είτε στο Κρεμλίνο είτε στο αεροδρόμιο. Και ο ίδιος λέει ότι εργάζεται σκληρότερα από κάθε άλλο ηγέτη μετά τον Στάλιν, αναφέρει το «Newseek». Εξάλλου, η μοναξιά είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη ζωή του, σύμφωνα με το περιοδικό: οι γονείς του έχουν πεθάνει, είναι διαζευγμένος, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τίποτα για τις δύο κόρες του που ζουν στο εξωτερικό.

Μόνο μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia στην Ουκρανία, έγινε ευρέως γνωστό ότι η μία του κόρη, η Μαρία, ζούσε με τον σύντροφό της σε ένα διαμέρισμα στην πόλη Βορσχότεν στην Ολλανδία, το οποίο και εγκατέλειψε πρόσφατα. Λέγεται τώρα ότι το ζευγάρι θα εγκατασταθεί στη Μόσχα.

Κάθε ταξίδι του στο εξωτερικό είναι και μία... εκστρατεία

Κάθε ταξίδι του Ρώσου ηγέτη στο εξωτερικό είναι μια συντονισμένη επιχείρηση, προγραμματισμένη πολύ καιρό πριν, που κινητοποιεί δεκάδες ανθρώπους, όπως εξάλλου συμβαίνει με τα επίσημα ταξίδια κάθε ηγέτη.

Μια ομάδα μεταβαίνει αρκετό καιρό πριν στην πόλη που θα επισκεφθεί και επιθεωρεί το ξενοδοχείο στο οποίο θα διαμείνει, σε συνεργασία με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Το ξενοδοχείο γίνεται Κρεμλίνο, καθώς η Μόσχα πληρώνει για να μείνουν άδεια μερικά δωμάτια- για λόγους ασφαλείας- και οι συνεργάτες του πηγαίνουν μία εβδομάδα νωρίτερα εκεί.

Κανείς δεν έχει πρόσβαση στο δωμάτιο του Βλαντιμίρ Πούτιν εκτός από τον ίδιο και τα πάντα σε αυτό αντικαθίστανται με δικά του: πετσέτες, σεντόνια, σαμπουάν και φρούτα.

Εν τω μεταξύ, ό,τι άλλο χρειάζεται αποστέλλεται αεροπορικώς, καθαριστές, μάγειρες, σερβιτόροι και τρόφιμα, ενώ έχουν προηγηθεί συζητήσεις με τους οικοδεσπότες για τα γεύματα του προέδρου.

Τόση είναι η μεθοδικότητα με την οποία συντονίζονται τα ταξίδια του και οι ημέρες του στο γραφείο του, που όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του, συχνά δίνει την εντύπωση πως θα ήθελε να παραιτηθεί. Ομως, τονίζουν, δεν πρόκεται να το κάνει, όχι τουλάχιστον πριν επιτύχει πλήρως τον στόχο του, να καταστήσει τη Ρωσία πανίσχυρο παίκτη στην παγκόσμια σκακιέρα.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos