Ολοι προβλέπουν θρίαμβο Ερντογάν

05 Αυγούστου 2014 11:54

Η ημερομηνία έχει οριστεί για την επόμενη Κυριακή, 10 Αυγούστου. Το αποτέλεσμα ωστόσο της κάλπης είναι ήδη γνωστό. Η πρώτη εκλογή προέδρου απευθείας από τον λαό στα τουρκικά χρονικά αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη έναν θρίαμβο για τον ισλαμιστή ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επειτα από 11 συναπτά έτη στην πρωθυπουργία, ο 60χρονος Ερντογάν ετοιμάζεται να μετακομίσει στον προεδρικό θώκο για τα επόμενα πέντε χρόνια, σε έναν θώκο τον οποίο έχει φυσικά προηγουμένως φροντίσει να πριμοδοτήσει με διευρυμένες εξουσίες (όχι όσες θα ήθελε αλλά οπωσδήποτε περισσότερες από αυτές που είχαν οι προκάτοχοί του).

Η εκλογή του είναι βέβαιη. Οι δημοσκοπήσεις μάλιστα του δίνουν τη νίκη από τον α' γύρο με ποσοστό 55%-56% και προβάδισμα κοντά 20 μονάδων έναντι του δεύτερου.

Εκτιμήσεις

Στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εκτιμούν πως το ποσοστό του Ερντογάν θα κυμανθεί μεταξύ 52% και 56%, και προσδίδουν στην εκλογική αναμέτρηση χαρακτηριστικά επίδειξης δύναμης για τον 12ο πρόεδρο της δημοκρατικής «νέας Τουρκίας», ο οποίος ωστόσο θυμίζει επικίνδυνα σουλτάνο.

Ολοι προβλέπουν θρίαμβο Ερντογάν

Σε αυτήν την πρώτη προεδρική εκλογική αναμέτρηση στα τουρκικά χρονικά, ο Ερντογάν έχει δύο αντιπάλους: τον ισλαμιστή ακαδημαϊκό Εκμελεντίν Ιχσάνογλου (που στηρίζεται επισήμως μεν αλλά μάλλον διστακτικά από την κεμαλική αντιπολίτευση του CHP και τους εθνικιστές του ΜHP) και τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς (που στηρίζεται από το φιλοκουρδικό HDP).

Ο εκλογικός περίπατος του Ερντογάν δεν θα μπορούσε φυσικά παρά να λάβει χώρα μέσα σε ένα πλαίσιο έντονης ανησυχίας αναφορικά τόσο με τις «απολυταρχικές» διαθέσεις του ιδίου του «νέου σουλτάνου» όπως τον ονομάζει το «Spiegel», όσο και με τις ανακατατάξεις που έπονται στην κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα μετά την προεδροποίησή του.

Εάν οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου (η έκρηξη της λαϊκής δυσαρέσκειας σε Γκεζί-Ταξίμ και η βίαιη καταστολή της από την κυβέρνηση, ο «πόλεμος» με τον Γκιουλέν, η λογοκρισία στα μίντια κ.ά.) αποτελούν δείγμα των διαθέσεων του Ερντογάν, τότε είναι βέβαιο πως αυτός θα επιχειρήσει τα επόμενα χρόνια να γίνει ακόμη πιο δεσποτικός.

Και να σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για έναν πολιτικό που «ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοκρατικός ρεφορμιστής... προτού εξελιχθεί ο ίδιος σε πατριάρχη», όπως σημειώνει το «Spiegel».

Αλαζονεία

Ενδεικτική της αλαζονείας του Ερντογάν υπήρξε και η «φαραωνική» προεκλογική του εκστρατεία, η οποία χρηματοδοτήθηκε εμμέσως αλλά αφειδώς από το ίδιο το τουρκικό κράτος και τις τσέπες των Τούρκων φορολογουμένων, όπως καταγγέλλει η τουρκική αντιπολίτευση αλλά και ο ΟΑΣΕ σε έκθεσή του.

Ο Ερντογάν φρόντισε για παράδειγμα να προσδώσει προεκλογικό χαρακτήρα στα εγκαίνια του τρίτου αεροδρομίου της Κων/πολης τον Ιούνιο.

Παράλληλα, μονοπώλησε τον τηλεοπτικό χρόνο προβολής στο κρατικό TRT, είδε μέσα από προεκλογικό πρίσμα το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων στη Γάζα, και εφοδίασε τα συγκεντρωμένα πλήθη στις προεκλογικές του ομιλίες με διάφορα δωράκια: παιχνίδια για τα παιδιά και... μαντίλες για τις κυρίες.

Μέσα σε όλα αυτά, έτριξε και τα δόντια στο Ισραήλ για τη Γάζα χρησιμοποιώντας μάλιστα ιδιαιτέρως σκληρές εκφράσεις («θα πνιγεί στο αίμα που χύνει», διακήρυξε την Κυριακή πνέοντας μένεα κατά του Τελ Αβίβ και παρομοίασε τον Νετανιάχου με τον Χίτλερ).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos