Brexit: Δεύτερη ταπείνωση για τη Μέι στη... «Βουλή των Ανόητων»

13 Μαρτίου 2019 11:45

Σήμερα η δεύτερη ψηφοφορία για μία μη συμφωνία του Brexit - Το Λονδίνο ανακοίνωσε προσωρινά μέτρα για την αποφυγή «σκληρών» συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας- Βόρειας Ιρλανδίας


Αβεβαιότητα, πολιτικό χάος και ταπείνωση.

Οι τρεις λέξεις που αντανακλούν το κλίμα που επικρατεί στη Βρετανία μετά τη νέα ταπεινωτική ήττα που υπέστη xθες η Τερέζα Μέι με τους βουλευτές να καταψηφίζουν τη ανανεωμένη συμφωνία για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Λίγες ώρες μετά τη νέα ταπείνωση της πρωθυπουργού, η Βουλή των Ανόητων, όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί την Βουλή των Κοινοτήτων ετοιμάζεται για νέα ψηφοφορία. Αυτή τη φορά οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν εάν θέλουν μία μη συμφωνία για το Brexit.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Λονδίνου, προκειμένου να πάρει με το... καλό το Βορειοιρλανδικό Κόμμα, ανακοίνωσε σήμερα προσωρινά μέτρα για την αποφυγή «σκληρών» συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Συγκεκριμένα, το 87% των συνολικών εισαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επιλέξιμα για πρόσβαση χωρίς δασμούς στην περίπτωση εξόδου της χώρας από το μπλοκ χωρίς συμφωνία. Σήμερα είναι 80%.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να εισαγάγει νέους ελέγχους ούτε θα απαιτεί τελωνειακές διευκρινίσεις για τα εμπορεύματα που διακινούνται από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας προς τη βρετανική Βόρεια Ιρλανδία.Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, θα διατηρηθούν οι δασμοί σε κάποια προϊόντα με στόχο να προστατευθούν συγκεκριμένοι τομείς, όπως η γεωργία. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι δασμοί για ζωικά προϊόντα, όπως το βόειο κρέας, το αρνί και τα πουλερικά, καθώς και για ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επίσης, δασμοί θα ισχύσουν για ορισμένα εισαγόμενα αυτοκίνητα, όχι όμως και για τα ανταλλακτικά και τα εξαρτήματα οχημάτων που εισάγονται από την ΕΕ προκειμένου να υποστηριχθεί η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας.Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και θα ισχύσουν για διάστημα 12 μηνών, ενώ η Βρετανία θα ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μακροπρόθεσμη διευθέτηση του θέματος.

Οι βρετανικές εφημερίδες επιτίθενται στη Μέι

Ο βρετανικός Τύπος ξεσπαθώνει κατά της Συντηρητικής πρωθυπουργού. Σχολιάζει πως η εξουσία της εμφανίζεται τεμαχισμένη την ώρα που τα ...σκάγια παίρνουν και τους Βρετανούς βουλευτές κάνοντας λόγο για «Βουλή των Ανόητων».

Παρά τις εκκλήσεις της προς το Συντηρητικό Κόμμα, τα στελέχη της γύρισαν για μία ακόμη φορά την πλάτη, ενώ οι βουλευτές των Εργατικών, με εξαίρεση πέντε, ακολούθησαν την κομματική γραμμή. Ο ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε δηλώσει πριν από την χθεσινή ψηφοφορία ότι θα καταψηφίσει τη νέα συμφωνία. Και, μετά την καταψήφισή της από τους Βρετανούς βουλευτές, ζήτησε την διεξαγωγή εκλογών.

H Tερέζα Μέι δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους «Remainers» - όσους θέλουν να παραμείνουν η χώρα στην Ε.Ε - που της δείχνουν ότι η καλύτερη επιλογή είναι να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα με τους Βρετανούς να αποφασίζουν για μία ακόμη φορά εάν θέλουν να αποχωρήσουν από την ευρωπαική οικογένεια. Διαφορετικά, η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να παραιτηθεί. Από το δικό της στρατόπεδο, οι «αντάρτες» ζητούν είτε ένα σκληρό Brexit είτε την παρατήσει την συμφωνία και να αναζητήσει άλλες εναλλακτικές για το Brexit.

Aυτό δήλωσε πριν από λίγο ο προκάτοχός της Ντέιβιντ Κάμερον . Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας ξεκαθάρισε πως θα ήταν μία καταστροφή για τη χώρα μία μη συμφωνία επισημαίνοντας πως οι Βρετανοί θα πρέπει να οδηγηθούν σε μία καθυστέρηση του Brexit. Ο Κάμερον προκρίνει δηλαδή την τρίτη ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί εάν σήμερα καταψηφιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων μία μη συμφωνία για το Brexit.

Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι η Μέι θα καθυστερήσει τη συμφωνία ή θα την ακυρώσει. Αντιθέτως, η Γερμανία, δια στόματος του Χάικο Μάας και γενικότερα τα ξένα ΜΜΕ, εκτιμούν ότι η Βρετανία οδεύει σε μία συμφωνία για το Brexit, δηλαδή σε άτακτο Brexit.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας -391 βουλευτές τάχθηκαν κατά της συμφωνίας έναντι 242 που τάχθηκαν υπέρ- ήταν μία ακόμη τεράστια ήττα για τη Μέι. Και μόλις 16 μέρες μέχρι το Brexit (29 Μαρτίου).

Η εφημερίδα «Daily Mirror» επικεντρώνεται στην αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα σχολιάζοντας πως το Brexit της Μέι καθυστερεί .

Για τους «Financial Times», η Μέι χάνει τον έλεγχο του Brexit μετά την συντριπτική απόρριψη της νέας συμφωνίας από τους Βρετανούς βουλευτές ενώ η «Daily Mail» έκανε λόγο για «Βουλή της Ανόητων» απεικονίζοντας την Μέι κατά την χθεσινή της ομιλία στο κοινοβούλιο.

protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos