Το λογισμικό που θα «σώσει» τους μηχανικούς

25 Ιουνίου 2015 11:56

Eχουν στους υπολογιστές τους την πρώτη έκδοση του πρωτοπόρου, παγκοσμίως, λογισμικού ισογεωμετρικής ανάλυσης και σχεδίασης Geomiso.


Η αξία του εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη για κέρδη από την εμπορική του διάθεση έως το 2019 φτάνει συνολικά στα 51 εκατ. ευρώ. Αυτή η προοπτική, όμως, δεν είναι η πιο σημαντική για τη δεκαμελή ερευνητική ομάδα Geomiso, που από το γραφείο της στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει βάλει στόχο τη δημιουργία και την κυριαρχία σε μια νέα παγκόσμια αγορά σχεδιασμού και ανάλυσης φορέων μηχανικού, δηλαδή προϊόντων και κατασκευών.

Μέχρι σήμερα οι σχεδιαστές χρησιμοποιούσαν εξειδικευμένο λογισμικό για το σχεδιασμό ενός προϊόντος και έπειτα παρέδιδαν το σχέδιο στους μηχανικούς. Το Geomiso ενοποιεί τα δύο στάδια σε ένα λογισμικό, το οποίο υπερτερεί και στο κομμάτι του σχεδιασμού, γιατί ενσωματώνει τα πλέον σύγχρονα εργαλεία computer aided design (CAD), και στο κομμάτι της ανάλυσης, γιατί χρησιμοποιεί την ισογεωμετρική ανάλυση, η οποία αυξάνει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων, μηδενίζει το γεωμετρικό λάθος και μειώνει τον υπολογιστικό χρόνο, έναντι της κυρίαρχης μέχρι σήμερα μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων. Γι' αυτό χαρακτηρίζεται disruptive innovation, καινοτομία που διαταράσσει την υπάρχουσα αγορά και δημιουργεί μια νέα.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και συντονιστής της ομάδας κ. Παναγιώτης Καρακίτσιος είναι ο πρώτος Ελληνας ερευνητής που ασχολήθηκε με την ισογεωμετρική ανάλυση. Η πρώτη έκδοση του Geomiso βρίσκεται σε στάδιο δοκιμαστικής χρήσης, η οποία θα γίνει από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ. «Στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 700.000 ευρώ, ώστε το προϊόν να διατεθεί στην παγκόσμια αγορά για πρώτη φορά, από Ελληνες επιχειρηματίες». Θα απευθύνεται σε μηχανολόγους, αεροναυπηγούς και ναυπηγούς. Οι πελάτες θα μπορούν να το αγοράσουν ή να το χρησιμοποιούν μπαίνοντας στον σέρβερ της Geomiso με χρέωση ανάλογα με το χρόνο χρήσης.

«Φιλοδοξία μας είναι να ηγηθούμε της νέας ενοποιημένης αγοράς και να δημιουργήσουμε συν τοις άλλοις θέσεις εργασίας για Ελληνες επιστήμονες υψηλού επιπέδου», επιμένει ο κύριος Καρακίτσιος. «Είμαστε υπερήφανοι που δεν εγκαταλείψαμε τη χώρα μας στην πιο δύσκολη περίοδο, πήγαμε αντίθετα στο ρεύμα, επιλέξαμε να μείνουμε εδώ και τα καταφέραμε».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos