Κυβερνοεπιθέσεις και προσωπικά δεδομένα

19 Μαρτίου 2019 19:45

Τους ψηφιακούς κινδύνους, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει η Ένωση.


Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Επιτροπή απέστειλε στα εθνικά κόμματα επιστολή, καλώντας τα, μεταξύ άλλων, αφενός να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν πιθανές κυβερνοεπιθέσεις και αφετέρου να σεβαστούν απόλυτα τους κανόνες για την προστασία των δεδομένων. Η Επιτροπή ζητά από τα κόμματα να διασφαλίσουν τη διαφάνεια ως προς τις πηγές και το ύψος της προεκλογικής χρηματοδότησης για διαδικτυακές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των εκστρατειών για τις επικείμενες εκλογές.

 

Προκειμένου, μάλιστα, να βελτιωθεί η διαφάνεια, καλεί τα κόμματα να διασφαλίζουν ότι οι πολίτες μπορούν εύκολα να αναγνωρίζουν τις διαδικτυακές επί πληρωμή πολιτικές διαφημίσεις και ανακοινώσεις, καθώς και το κόμμα, το ίδρυμα ή την οργάνωση που τις δημοσιεύει. Επίσης, να δημοσιεύουν στους ιστότοπους τους πληροφορίες για τα ποσά που δαπανούν για διαδικτυακές δραστηριότητες, όπως οι επί πληρωμή online πολιτικές διαφημίσεις και ανακοινώσεις. Η Επιτροπή υπενθυμίζει στα κόμματα ότι πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων και τονίζει τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Τα πολιτικά κόμματα που δεν τηρούν τους κανόνες για την προστασία των δεδομένων, ώστε να επηρεάσουν εσκεμμένα τα αποτελέσματα των εκλογών, θα υπόκεινται στις νέες κυρώσεις που θεσπίστηκαν με ειδικό κανονισμό, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο.

Κυρώσεις
Κόμματα που παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας δεδομένων αντιμέτωπα με πρόστιμο έως και 5% του προϋπολογισμού τουςΟι κυρώσεις μπορούν να φτάνουν έως και το 5% του ετήσιου προϋπολογισμού του ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος ή ιδρύματος. Επιπλέον, οι παραβάτες δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση από το γενικό προϋπολογισμό της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια του έτους επιβολής της ποινής. Οι κυρώσεις αφορούν παραβάσεις των κανόνων σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που χρησιμοποιούνται από ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα ή ιδρύματα, με στόχο τον εσκεμμένο επηρεασμό ή την απόπειρα επηρεασμού των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών εκλογών. Η Επιτροπή, μάλιστα, καλεί τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν παρόμοιες κυρώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι, σε ψηφοφορία που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν τα μέτρα για τις οικονομικές κυρώσεις προς τα πανευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και ιδρύματα, που παραβιάζουν σκόπιμα τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Social media
Επιπρόσθετα , οι ευρωβουλευτές απευθύνουν έκκληση για νομοθεσία που να ρυθμίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις υπηρεσίες μηνυμάτων και τους παρόχους μηχανών αναζήτησης. Θέση του Κοινοβουλίου είναι ότι οι εταιρείες, που αποτυγχάνουν να αφαιρέσουν με την απαιτούμενη ταχύτητα τις συστημικά ελεγχόμενες ψευδείς ειδήσεις από τις πλατφόρμες τους, θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Επίσης, την εβδομάδα που διανύσαμε, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο καταδικάζει τις προσπάθειες Ρωσίας, Κίνας, Ιράν και Βόρειας Κορέας “να υποσκάψουν τα κανονιστικά θεμέλια και τις αρχές των ευρωπαϊκών δημοκρατιών, επηρεάζοντας εκλογικές διαδικασίες και παρέχοντας στήριξη σε εξτρεμιστικά κινήματα”.

sepe.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos