Βαρύ πρόστιμο στο Facebook για το σκάνδαλο Cambridge Analytica

30 Οκτωβρίου 2019 22:55

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, το ICO είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να επιβάλει πρόστιμο στο Facebook το Ιούλιο του 2018


Ο «κολοσσός» των social media, Facebook, συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 500.000 στερλινών (περίπου 580.000 ευρώ), το υψηλότερο δυνατό, στο Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) για το σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων της Cambridge Analytica, έπειτα από περίπου ένα χρόνο δικαστικού αγώνα ανάμεσα στη ρυθμιστική Αρχή και το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Από το 2015 οπότε και προέκυψαν οι παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων από την Cambridge Analytica, πριν από την εφαρμογή του Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων στην Ε.Ε. (GDPR), το μέγιστο δυνατό πρόστιμο που το ICO μπορούσε να επιβάλει έφτανε τις 500.000 στερλίνες. Εάν τα αδικήματα, όμως, είχαν προκύψει μετά το Μάιο του 2018, τότε το πιθανό πρόστιμο θα ήταν πολύ μεγαλύτερο – έως και ίσο με το 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών του Facebook.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, το ICO είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να επιβάλει πρόστιμο στο Facebook το Ιούλιο του 2018. Κατά μία ασυνήθιστη πρακτική, η Αρχή δημοσιοποίησε την πρόθεσή της αυτή, προτού να δώσει στο Facebook μια ευκαιρία να απαντήσει και τελικά ανακοίνωσε επισήμως την ποινή τρεις μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο.

Τότε το Facebook άσκησε έφεση έναντι της απόφασης επιβολής του συγκεκριμένου προστίμου και τον Ιούνιο του 2019 το δικαστήριο εξέδωσε μια προσωρινή απόφαση «δεδομένου ότι το δίκαιο επί της διαδικασίας και οι ισχυρισμοί περί προκατάληψης από πλευράς του ICO θα έπρεπε να θεωρηθούν ως μέρος της έφεσης και πως το ICO θα έπρεπε απαραιτήτως να συμπεριλάβει στοιχεία σχετικά με τη διαδικασία λήψης της απόφασης που είχε λάβει».

Υπό τους όρους αυτού του συμβιβασμού, το Facebook δεν προχώρησε σε καμία αποδοχή επί των ευθυνών του. Εξάλλου, επετράπη στην εταιρεία να διατηρήσει τα έγγραφα που συμπεριέλαβε το ICO, εν μέρει επειδή ενδέχεται να τη βοηθήσουν στη δική της έρευνα σχετικά με τα θέματα που προέκυψαν γύρω από την Cambridge Analytica. Ωστόσο, η έρευνα αυτή έχει «παγώσει», κατόπιν σχετικού αιτήματος του ICO.

O αντιπρόεδρος της ρυθμιστικής Αρχής, Τζέιμς Ντιπλ-Τζόνστον δήλωσε: «Το ICO καλωσορίζει αφενός τη συμφωνία που επήλθε με το Facebook για την απόσυρση της έφεσής τους έναντι του χρηματικού προστίμου που είχαμε επιβάλει, αφετέρου τη συμφωνία να πληρωθεί το πρόστιμο αυτό. Η κύρια ανησυχία μας ήταν ότι προσωπικά δεδομένα Βρετανών πολιτών εκτέθηκαν σε σοβαρούς κινδύνους εκμετάλλευσης».

«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η ιδιωτικότητα του προσωπικού βίου έχουν θεμελιώδη σημασία, όχι μόνο για τα δικαιώματα του ατόμου, αλλά επίσης όπως γνωρίζουμε πλέον και για τη διαφύλαξη μιας ισχυρής δημοκρατίας. Είμαστε ικανοποιημένοι που μάθαμε ότι το Facebook έχει κάνει – και θα συνεχίσει να κάνει – τα σημαντικά εκείνα βήματα με σκοπό τη συμμόρφωσή του με τις αρχές της προστασίας δεδομένων. Υπ’ αυτή την ισχυρή δέσμευση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τις ιδιωτικότητας, αναμένουμε πως το Facebook θα μπορέσει να κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα προς τα εμπρός και να μάθει από αυτή την υπόθεση», πρόσθεσε.

Ο συνήγορος του Facebook, Χάρι Κίνμονθ, είπε: «Είμαστε ικανοποιημένοι που φτάσαμε σε συμβιβασμό με το ICO. Όπως έχουμε πει και παλαιότερο, ευχόμαστε να είχαμε κάνει περισσότερα το 2015, ώστε να ερευνήσουμε τους ισχυρισμούς για την Cambridge Analytica. Προχωρήσαμε σε μεγάλες αλλαγές στην πλατφόρμα μας τότε, περιορίζοντας σημαντικά την πληροφορία, στην οποία μπορούσαν να έχουν πρόσβαση οι δημιουργοί εφαρμογών. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας παραμένουν ύψιστη προτεραιότητα για το Facebook και στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε να δημιουργούμε νέες μεθόδους ελέγχου, με σκοπό να βοηθήσουμε τους χρήστες να προστατεύουν και να διαχειρίζονται τα προσωπικά τους δεδομένα».

Και πρόσθεσε: «Το ICO έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει ανακαλύψει στοιχεία πως τα δεδομένα χρηστών του Facebook στην Ε.Ε. είχαν μεταφερθεί στην Cambridge Analytica από τον δόκτορα Αλεξάντρ Κόγκαν. Ωστόσο, προσβλέπουμε στη συνέχιση μιας ευρείας συνεργασία με το ICO στην εν εξελίξει έρευνα για τη χρήση αναλυτικών δεδομένων για πολιτικούς σκοπούς».

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos