Χοιροφάγια στην Τήνο! Αναβίωση ενός πατροπαράδοτου εθίμου σε ένα από τα παραδοσιακότερα χωριά του νησιού… (Βίντεο)

09 Μαρτίου 2019 13:55

Όταν τα πατροπαράδοτα έθιμα αναπαρίστανται σε τόπους όπου ο σεβασμός στην παράδοση είναι ζωντανός σε όλες τις πτυχές του βίου τους στο παρόν, τότε, η εθιμική αναβίωση ταυτίζεται με την αυθεντική ουσία της διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς στο σήμερα.

Σε ένα από τα παραδοσιακότερα χωριά της Τήνου με μεσαιωνικές οικιστικές καταβολές, τον Τριαντάρο, που απέχει μόλις 7 χλμ. από τη Χώρα, αναβίωσαν τα «Χοιροφάγια 2019», μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Απανταχού Τριανταριτών «Οι Άγιοι Απόστολοι» σε ανάμνηση του τηνιακού ριζωμένου στην παράδοση εθίμου της χοιροσφαγής και χοιροφαγίας.

Ενός εθίμου που απηχεί την παλιά οικογενειακή συνήθεια εκτροφής χοίρου για ικανό διάστημα χρόνου, τη σφαγή του με την αξιοποίηση κάθε μέρους του ζώου αλλά και το λαϊκό πανηγύρι που στηνόταν για μέρες όταν ο νοικοκύρης με αφορμή τη διαδικασία της σφαγής καλούσε όλο το χωριό σε φαγοπότι με κύριο έδεσμα μαγειρεμένο χοίρο.



Η αναπαράσταση του εθίμου στον Τριαντάρο από το Σύλλογο ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια και αποτελεί σύμφωνα με τον Πρόεδρό του κ. Μάρκο Ζάρπα ένα πιστό, τηρουμένων των αναλογιών, ζωντάνεμα των χοιροφαγίων του παρελθόντος. Η προετοιμασία της εκδήλωση ξεκινά δύο με τρεις ημέρες πριν την πραγματοποίησή της, ενώ τα χοιροφάγια, η κατανάλωση δηλαδή διάφορων χοιρινών εδεσμάτων συνοδεία ντόπιου κρασιού διαρκεί για μια ολόκληρη ημέρα!

Έτσι κι εφέτος, στον Τριαντάρο, πολύς κόσμος από ολόκληρη την Τήνο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συλλόγου, συνέφαγε ποικίλα χοιρινά εδέσματα μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους που προετοιμάζονταν εκείνη τη στιγμή! Μεγάλα καζάνια αλλά και ψησταριές πήραν… φωτιά, ο κόσμος γεύτηκε πλουσιοπάροχα παραδοσιακά πιάτα και το γλέντι δεν άργησε να ανάψει, ακριβώς όπως παλιά! Μουσική από ζωντανή ορχήστρα και νησιώτικα τραγούδια δεν άργησαν να ξεσηκώσουν τον κόσμο που χόρεψε απτόητα στο ρυθμό του μπάλου με κέφι και ζωντάνια!




Ήταν μια ξεχωριστή παραδοσιακή εκδήλωση στον επιβλητικό και χτισμένο αμφιθεατρικά Τριαντάρο με τα γραφικά σοκάκια και τα πάλλευκα σπίτια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής αλλά και τα αξιόλογα μνημεία λαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς που επιβιώνουν στο σήμερα. Ο Τριαντάρος, ένα υπέροχο τηνιακό χωριό που προσφέρει απεριόριστη μαγευτική θέα σε ολόκληρη την Τήνο αλλά και τα γύρω νησιά, θεωρείται μπαλκόνι θέασης του Αιγαίου πελάγους από ψηλά εντός μια ευρύτερης περιοχής μοναδικού φυσικού κάλλους που αξίζει κανείς να την περπατήσει για να «γευτεί» τις εξαιρετικές ομορφιές της!

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos