Συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους που επιχειρούν να αποσπούν χρηματικά ποσά.

08 Οκτωβρίου 2019 20:10

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προληπτικού και κοινωνικού της ρόλου, απευθύνει στους πολίτες χρήσιμες συμβουλές για προστασία από επιτήδειους που με απατηλούς τρόπους επιχειρούν να αποσπούν χρηματικά ποσά.

Συγκεκριμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα ιδιόκτητες επιχειρήσεων – καταστημάτων δέχονται τηλεφωνήματα από άγνωστα άτομα, τα οποία παρουσιάζονται ως γνωστά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας που επιθυμούν την αγορά προϊόντων – υπηρεσιών δηλώνοντας την πρόθεσή τους να προκαταβάλουν άμεσα το αντίτιμο.

Ακολούθως οι δράστες αποστέλλουν, με ηλεκτρονική αλληλογραφία ή χρησιμοποιώντας εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, φωτογραφία πλαστών αποδεικτικών κατάθεσης χρημάτων που υπερβαίνουν κατά πολύ την προσυμφωνημένη αξία του προϊόντος και ζητούν από τους παραλήπτες την επιστροφή της διαφοράς των χρημάτων που «εκ παραδρομής» τους κατέθεσαν.

Επισημαίνεται ότι, πρόκειται για παραλλαγή τηλεφωνικής απάτης με αληθοφανή χαρακτηριστικά.

Για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης συστήνεται:

• Να είστε επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα επιχειρούν να σας πείσουν να καταβάλλεται χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με οποιοδήποτε πρόσχημα.
• Να επιβεβαιώνετε με δική σας πρωτοβουλία τα στοιχεία των ατόμων που προβαίνουν σε τηλεφωνικές παραγγελίες – συναλλαγές.
• Να επαληθεύετε τις κινήσεις στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψετε χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων.
• Να αποφεύγετε τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ Numbers), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ).
• Να καταγράφετε τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους σας καλούν για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos