Ο πρώτος μεταμνημονιακός Προϋπολογισμός

18 Οκτωβρίου 2018 14:17

Ομιλία Νίκου Συρμαλένιου στη Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Προϋπολογισμό

Για τον πρώτο προϋπολογισμό, μετά το επιτυχές τέλος των μνημονίων, έναν προϋπολογισμό με προοπτική σαφούς ανάταξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, και παράλληλα έναν προϋπολογισμό με κοινωνικό πρόσημο, έκανε λόγο ο Ειδικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου προϋπολογισμού.

 

Όπως ανέφερε ο Ν. Συρμαλένιος: «Όλοι οι δείκτες, μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνουν αυτή την αναπτυξιακή κατεύθυνση. Ρυθμός ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας, εξαγωγές, βιομηχανία, οικοδομική δραστηριότητα, επενδύσεις, καταθέσεις, αύξηση 6,5% έως 7,9% από καταθέσεις μιας ημέρας έως καταθέσεις προθεσμίας. Έσοδα 4,7 δισ. € από ταξιδιωτικές εισπράξεις, το πρώτο εξάμηνο, με πρώτη, για να ευλογήσω και τα γένια μου, την Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, με εισπράξεις 1,1 δισ. €. Και σε αυτές τις προβλέψεις, ακόμα και το ΔΝΤ, που έχει πέσει έξω κατ' επανάληψη, υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του επί τω βελτίω. Από τις εαρινές προβλέψεις που είχε κάνει, σήμερα αναγνωρίζει ότι τα πλεονάσματα θα φτάσουν το 3,5%, θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% μέχρι το 2022, ο δε ρυθμός ανάπτυξης για το 2019, από 1,8% που προέβλεπε στην αρχή, παραδέχεται τώρα, ότι θα φτάσει το 2,4%. Κατά συνέπεια, η χώρα μπαίνει σε μια νέα πορεία, όπου βαθμιαία επιστρέφει η κανονικότητα. Βεβαίως, όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα ρευστό, διεθνές, οικονομικό περιβάλλον, που δυσκολεύει συνολικά την ανάκαμψη της χώρας.

Ο εμπορικός πόλεμος, με ευθύνη της ηγεσίας Τράμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η ανύψωση των επιτοκίων των ομολόγων, εξαιτίας της κατάστασης στην Ιταλία και στη γειτονική Τουρκία, η αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου κ.λπ..

Θέλω να πω, μερικά βασικά χαρακτηριστικά του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2019. Καταρχήν, το προσχέδιο αυτό και όπως κατατέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου και όπως κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελείται από ένα σενάριο βάσης – όχι από δύο σενάρια – είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος, μέσω του οποίου καταθέτουν όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. τους προϋπολογισμούς τους, ένα σενάριο βάσης πάνω στο οποίο εφαρμόζονται οι προτιθέμενες, προτεινόμενες πολιτικές από την εκάστοτε κυβέρνηση για να μπορέσει να φτάσει στο τελικό σχέδιο που θα υποβληθεί σε ψηφοφορία μέσα στο Δεκέμβριο. Ο προϋπολογισμός αυτός δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο, χωρίς περικοπή των συντάξεων και ταυτόχρονα, εφαρμόζει και τα αντίμετρα, μέρος των οποίων έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται, π.χ. επιδότηση ενοικίου, σε βάθος τετραετίας.

Θέλω να πω επίσης δύο στοιχεία, τα οποία συζητιόνται. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς φορείς και ιδιώτες, τα δύο τελευταία χρόνια μειώθηκαν κατά 4 δισ. Τώρα έχουμε φτάσει στο ποσόν των 1,9 δισ. και μέχρι το τέλος του χρόνου πιστεύουμε, ότι θα έχουν αποπληρωθεί. Επίσης, ο προϋπολογισμός του 2018 θα κλείσει με υπεραπόδοση, η οποία θα φτάσει πάνω από 445 εκατ. πλέον αυτών που θα δοθούν για οφειλές στα Σώματα Ασφαλείας, στους Δικαστικούς, στους καθηγητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και στους γιατρούς του ΕΣΥ. Οι τελευταίοι θα πάρουν τα αναδρομικά, τα οποία τους κόπηκαν το 2012, χωρίς απόφαση του ΣτΕ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει διπλό στόχο, αφενός μεν να μην περικοπούν οι συντάξεις αυτό είναι μέτρο ακύρωσης και όχι αναστολής και αφετέρου, να τηρηθεί η δέσμευση του πλεονάσματος 3,5%. Έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, ότι όχι μόνο πιάνουμε τους στόχους των πλεονασμάτων, αλλά δημιουργούμε υπερπλεονάσματα με συνέπεια να δημιουργούμε το δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων. Μέσα στο 2019 προχωράμε στην υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 μεσοσταθμικά κατά 10%, ενώ για το 2020 η μείωση θα φτάσει 30% μεσοσταθμικά και επίσης, σε κάποιες κατηγορίες θα φτάσει 50%, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, η μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών, η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση 1% κατ' έτος.

Από την πλευρά των δαπανών προχωράμε στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους προσλαμβανόμενους νέους κάτω των 25 ετών, στην επιδότηση ενοικίου, με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, στην ενίσχυση των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής με πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών, στην ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με πρόσληψη 3.000 υπαλλήλων.

Επίσης, ανάμεσα στις δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου οι επενδυτικές τους δαπάνες ανεβαίνουν από το 1,23 δις στο 1,42 δις λόγω της αυξανόμενης χρηματοροής από το Ε.Σ.Π.Α. σε συνδυασμό και με τα «Προγράμματα Φιλόδημος». Η λογιστική μείωση των κεντρικών αυτοτελών πόρων από 4.153 εκατ. στα 3.499, οφείλεται στη μεταφορά των κοινωνικο-προνοιακών επιδομάτων στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή, στον Ο.Π.Ε.Κ.Α..

Επίσης, στις δαπάνες αυξάνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τα 6,7 δις στα 7,33 δις και καλύπτεται πλήρως το μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά από 1/1/2019, ενώ υπάρχει αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία κατά 93 εκατομμύρια.

Με την παραπάνω κατανομή εσόδων και δαπανών, υλοποιούμε και την μη περικοπή των συντάξεων αλλά και την σταδιακή εφαρμογή των αντίμετρων, σε βάθος 4ετίας. Και εδώ η ειρωνεία είναι, ότι μας έλεγε η αντιπολίτευση, ότι δεν υπήρχαν καν αντίμετρα και τώρα μας εγκαλεί, γιατί δεν θα εφαρμόσουμε δήθεν τα αντίμετρα.

Με σταθερή προσήλωση στους στόχους και με παράλληλη εφαρμογή μέτρων ανακούφισης των πιο αδύναμων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων, πετύχαμε αναπτυξιακούς στόχους της τάξης του 2,1% του Α.Ε.Π. για το 2018 και εκτιμούμε ότι το 2019 θα φτάσει το 2,5%, ενώ η ανεργία έφθασε στο 19% και στο τέλος του 2019 θα πέσει στο 16,7%.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις, κατηγορούμαστε ότι δεν προχωράμε σε επενδύσεις. Όμως εμείς θεωρούμε ότι οι επενδύσεις κοινωνικά ωφέλιμες για το λαό και τη χώρα, είναι οι επενδύσεις που σέβονται και τηρούν τους κανόνες της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και με αυτή τη λογική προχωρούμε στις επενδύσεις. Το 2017 είχαμε επενδύσεις άνω των 4 δις, ενώ αυτές τις μέρες υπάρχουν πάρα πολύ καλές ειδήσεις για τις επενδύσεις.

Έναντι όλων αυτών, η Ν.Δ., αφού απέτυχε σε όλους τους στόχους που έβαλε από το 2015 μέχρι και σήμερα, καταστροφολογώντας, για την εφαρμογή του κόφτη, για τις αξιολογήσεις, για το χρέος, για τις συντάξεις, έρχεται τώρα και μας κατηγορεί, για αναποτελεσματικότητα και τυχοδιωκτισμό. Ποιοι μας κατηγορούν; Αυτοί που το 2014 δεν έκλεισαν ποτέ την 5η αξιολόγηση, γιατί οι δανειστές απαιτούσαν πρόσθετα μέτρα, αυτοί που έπεσαν έξω σε όλους τους στόχους. Σας θυμίζω ότι το 2014, είχε η κυβέρνηση της ΝΔ, στόχο - πλεόνασμα 1,5% και έπιασε το 0,2%, έβγαλε τριετές ομόλογο το 2014 τον Ιούλιο και κάλυψε 1,5 δις έναντι στόχου 3 δις. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που βγήκε δύο φορές, τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο του 2017, επιτυχώς.

Η ΝΔ λέει ότι δεν εξασφαλίσαμε την ασφαλή έξοδο στις αγορές. Με μαξιλάρι 30 δις, θα βγούμε όταν το κρίνουμε συμφέρον και με διασφαλισμένη την επιτυχία.

Η ΝΔ αναφέρεται πάλι στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, αφού ποντάροντας στην αριστερή παρένθεση, παρέδωσε τα ταμεία άδεια και το δημόσιο μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις μέχρι και το Φεβρουάριο του 2015.

Αφού απέτυχε, λοιπόν, σε όλους τους στόχους, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση, ζητάει τώρα να την επαναφέρει πάλι ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση, για να κάνει τί;

Εξαγγέλλει μέτρα στην Δ.Ε.Θ. ύψους 5 έως 8 δις, λέγοντας αορίστως, ότι θα εξοικονομήσει τους πόρους από τον περιορισμό της σπατάλης του δημοσίου. Στην πραγματικότητα, θέλει να εφαρμόσει ένα σκληρό νέο-φιλελεύθερο πρόγραμμα, περικοπής μισθών και συντάξεων.

Έκοψε 45 δισεκατομμύρια για τις συντάξεις από το 2011 μέχρι το 2014, απολύσεις στον δημόσιο τομέα, περικοπές κοινωνικών δαπανών στην παιδεία, στην υγεία και στην πρόνοια, διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Βάζει στόχους για τη μείωση φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά δυσφορεί μόλις ακούει για αύξηση του κατώτατου μισθού και για επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η Κυβέρνησή μας όσο είναι Κυβέρνηση και πιστεύω ότι θα είναι, παρά τα όσα η ΝΔ ονειρεύεται, και την επόμενη φορά στην διακυβέρνηση της χώρας, θα καταρτίζει προϋπολογισμούς με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο προς όφελος του κόσμου της εργασίας και της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Κλείνοντας και απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής και στο «Ποτάμι» ο Νίκος Συρμαλένιος έκανε το εξής σχόλιο: «Δείτε τι έγινε στην Ισπανία. Καταρτίστηκε κοινός προϋπολογισμός από τους Σοσιαλιστές και τους Podemοs. Αυτή είναι η προοπτική για τη χώρα και για την Ευρώπη, διαφορετικά μας περιμένει όλους ένα ζοφερό μέλλον».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos