Δήλωση των βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα εποχή στο Νεώριο

22 Νοεμβρίου 2018 01:30

Με την Απόφαση του πρωτοδικείου της Σύρου σχετικά με την μεταβίβαση του ναυπηγείου του Νεωρίου στην εταιρεία Onnex, το ναυπηγείο και η Σύρος εισέρχονται σε μια νέα εποχή.


Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ναυπηγείου, που αποτέλεσε πρώτα από όλα μια νίκη των εργαζομένων του Νεωρίου, μια νίκη των φορέων και της τοπικής κοινωνίας της Σύρου, που όλα αυτά τα τελευταία χρόνια στήριξαν την προσπάθεια επαναλειτουργίας του σε νέες βάσεις, μακριά από λογικές χαριστικής εξυπηρέτησης και κρατικοδίαιτων προγραμμάτων, με προοπτική ένα ισχυρό ναυπηγείο με πολλαπλάσιες θέσεις απασχόλησης και καθοριστικές επιπτώσεις στην άνθηση της τοπικής οικονομίας.

Χαιρετίζουμε βεβαίως και την ουσιαστική συμβολή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, που στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με γνώμονα τον κόσμο της εργασίας, προώθησαν την κατάληξη αυτής της συμφωνίας.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή της κυβέρνησης μας από το 2015 μέχρι σήμερα, εμείς ως βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ σταθήκαμε αταλάντευτα σε όλες τις κρίσιμες στιγμές και φάσεις πλάι στο ναυπηγείο και τους εργαζόμενους. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε μπροστά στα δυσβάστακτα χρέη της επιχείρησης και στον κίνδυνο κλεισίματος του ναυπηγείου, κάτι που θα ήταν καταστροφική εξέλιξη τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για την οικονομία της Σύρου. Βρεθήκαμε από το τέλος του Γενάρη του 2015 στην κατάσχεση λογαριασμών της επιχείρησης από το ΚΕΑΟ λόγω χρεών δεκάδων εκατομμυρίων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιπαρερχόμαστε το γεγονός γιατί το ΚΕΑΟ περίμενε την αλλαγή της κυβέρνησης για προχωρήσει σε κατασχέσεις. Το επόμενο διάστημα παρά τη σχετική κίνηση και εισαγωγή πλοίων στο ναυπηγείο, ακολούθησαν δεσμεύσεις λογαριασμών για χρέη προς την Εφορία, διακοπή της ηλεκτροδότησης από πλευράς της ΔΕΗ, και το μέλλον διαφαινόταν σκοτεινό, όσο οι όποιες ρυθμίσεις αποπληρωμής δεν τηρούνταν και η διόγκωση των χρεών μεγάλωνε.

Οι τρείς βουλευτές φέραμε το θέμα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, ακολούθησαν διυπουργικές συσκέψεις, αναδείχθηκε και το συνολικό πρόβλημα της απαξίωσης των ναυπηγείων της χώρας και δρομολογήθηκαν προγράμματα ενίσχυσης τους κυρίως μέσω του Υπουργείου Άμυνας, σε πρώτη φάση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Στη συνέχεια τον Ιούλιο του 2015 και εν μέσω απεργίας των εργαζομένων, προχωρήσαμε σε τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, που κατέληξε σε συμφωνία αναστολής μέρους των χρεών για διάστημα κάποιων μηνών. Η συμφωνία αθετήθηκε γιατί δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις αποπληρωμής ρυθμίσεων από την προηγούμενη ιδιοκτησία. Στη συνέχεια σε συνεργασία με τους εργαζόμενους επιδιώξαμε να προχωρήσει πρόγραμμα του Υπουργείου Άμυνας επισκευής πλωτής δεξαμενής του πολεμικού ναυτικού, κάτι που επιτεύχθηκε το Νοέμβριο του 2016 και έδωσε οικονομική ανάσα στους εργαζόμενους. Το έργο τελείωσε, η εργοδοσία πέραν των άλλων χρεών συνέχισε να χρωστάει δεδουλευμένα πολλών μηνών στους εργαζόμενους και η συνειδητοποίηση πλέον ότι το ναυπηγείο πρέπει να αλλάξει ιδιοκτησία είναι καθολική, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για εξεύρεση νέου επενδυτή συνεχίζονται και ταυτόχρονα εμείς μαζί με τη συνεχή προσπάθεια αλληλοενημέρωσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εργαζόμενους, κάνουμε απέλπιδα προσπάθεια για να επανέλθει η ηλεκτροδότηση της ΔΕΗ, για να μην απαξιωθεί το ναυπηγείο, για να πάρουν σάρκα και οστά οι προτάσεις ενδιαφέροντος από επενδυτές που ήδη έχουν εμφανιστεί.

Τελικά με την αποφασιστική συμβολή των εργαζομένων, του συνόλου των θεσμικών παραγόντων της συριανής κοινωνίας, της αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας και φυσικά με την κεντρική διαπραγμάτευση των υποψήφιων επενδυτών με την κυβέρνηση, μετά από διεξοδικές συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως με το Υπουργείο Ανάπτυξης, καταλήγει η συμφωνία με την Onnex και τον Πάνο Ξενοκώστα, όπου αποτυπώνεται η προοπτική επαναλειτουργίας του Νεωρίου με όρους ανάπτυξης και διεύρυνσης των θέσεων εργασίας.

Η πρόσφατη απόφαση του πρωτοδικείου επισφραγίζει τη συμφωνία και τους όρους διαδοχής στη νέα ιδιοκτησία, με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, με καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και τη βαθμιαία αποπληρωμή των λοιπών χρεών μέσα από συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Αισθανόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και δικαίωση για αυτή την κατάληξη. Ευχόμαστε στην επιχείρηση και στους εργαζόμενους κάθε επιτυχία και επίτευξη των στόχων του ναυπηγείου. Προσδοκούμε τέλος στο σύντομο πέρας των διαδικασιών επ” ωφελεία των εργαζομένων του ναυπηγείου και της τοπικής κοινωνίας.

Τελικά το Νεώριο και η ιστορική διαδρομή του δικαιώνονται !!!

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos