Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής

08 Φεβρουαρίου 2019 17:28

Η χρηματοδότηση του πολιτισμού είναι διαχρονικά πάρα πολύ χαμηλή σε επίπεδο κρατικού Προϋπολογισμού, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Επιτροπή Περιφερειών παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά με θέμα την περιφερειακή πολιτισμική πολιτική.

Τα θέματα, στα οποία αναφέρθηκε ο Ν. Συρμαλένιος είναι τα εξής: «Αρχικά, η Ελλάδα ολόκληρη είναι ένας τεράστιος πολιτιστικός πλούτος. Και φυσικά και η περιοχή μας, οι Κυκλάδες, στην οποία κυριολεκτικά όποια πέτρα και αν σηκώσεις, θα υπάρχει κάτι που να έχει σχέση με τον πολιτισμό. Πρώτο ζήτημα είναι το θέμα της στελέχωσης των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων. Δεύτερο ζήτημα, που νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί, είναι η χωροταξική πολιτική και οριοθέτηση των πολιτιστικών, πολιτισμικών δραστηριοτήτων και σε σχέση με τους αρχαιολογικούς χώρους και σε σχέση με τα μνημεία και πώς αυτή η χωροταξική πολιτική εντάσσεται σε αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Βεβαίως, ο πολιτισμός δεν είναι μόνον εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης, άρα και οικονομικής ανάπτυξης, που είναι, φυσικά, ένας σημαντικός κόμβος. Είναι και αφ' εαυτού του ένας παράγοντας που επηρεάζει τις κοινωνικές εξελίξεις και τις κοινωνικές συμπεριφορές, ανεξάρτητα από την Οικονομία.

Άρα, ένα θέμα είναι η χωροταξική πολιτική, ένα δεύτερο θέμα είναι η στελέχωση και αυτό είναι ένα θέμα οικονομικών δυνατοτήτων, που όμως ένα κράτος με προοδευτικό περιεχόμενο και προσανατολισμό πρέπει να δώσει βάρος εκεί. Δεν μπορεί να μην λειτουργούν αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορούν να λειτουργούν δώδεκα μήνες το χρόνο.

Ένα τρίτο στοιχείο, που εγώ νομίζω ότι όσοι ασχολούνται με τον πολιτισμό από χρόνια, το σκέφτονται, αλλά δεν ξέρω πώς το αντιμετωπίζουν και δεν ξέρω εάν θα μπορέσει ποτέ να αντιμετωπιστεί, είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού κατανομής της χρηματοδότησης, σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός δραστηριοτήτων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, όπου άλλες γίνονται από το κράτος, άλλες γίνονται από την Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, άλλες γίνονται από ομάδες πολιτών και από αυτενέργειες και όλες οι παραπάνω δραστηριότητες ζητούν χρηματοδότηση. Εκεί παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι πελατειακών σχέσεων, από χρόνια. Το πώς μοιράζει δηλαδή ο κάθε Δήμαρχος ή κάθε Υπουργός ή ο κάθε Περιφερειάρχης τα χρήματα. Θα μπορούσε ιδανικά να υπάρξει ένας ενιαίος διαφανής μηχανισμός χρηματοδότησης αυτών των δραστηριοτήτων, ακόμα ίσως και να γίνονται τα αιτήματα με ηλεκτρονικό τρόπο.

Είναι ένα πρόβλημα για το πώς αναπτύσσεις πολιτιστική πολιτική χωρίς να αδικείς δυνατότητες πολιτών, που ποτέ δεν έχουν την πρόσβαση στην οικονομική δύναμη. Είναι ένα σοβαρό θέμα αυτό. Επίσης, οι περιφερειακές διευθύνσεις προτείνεται να είναι θεσμοθετημένες μέσα στον οργανισμό του Υπουργείου, κάτι σημαντικό, ειδικά για τον νότιο Αιγαίο που είναι μια πολύ-νησιωτική Περιφέρεια, όπως ανάλογο πρόβλημα υπάρχει σε όλες τις δομές των Υπουργείων.

Πρέπει λοιπόν να το δείτε ως Υπουργείο, να μην υπάρχει μόνο μία Διεύθυνση στην έδρα της Περιφέρειας που είναι η Σύρος -και που βεβαίως η Ρόδος διεκδικεί να γίνει εκείνη, αλλά εμείς δεν το δεχόμαστε. Είναι σίγουρο ότι 48 από τα κατοικημένα μας, περίπου νησιά, δεν μπορούν να λειτουργήσουν με μία έδρα της Διεύθυνσης, η οποία θα έχει κι ένα μικρό αριθμό στελεχιακού δυναμικού. Άρα, πρέπει να το δούμε, τουλάχιστον σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων, όπως είναι διαρθρωμένη η Περιφέρεια σήμερα, να υπάρχει έστω ένας άνθρωπος που να ασχολείται με αυτά τα ζητήματα. Είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο σταυρόλεξο όλο αυτό για να λυθεί, αλλά δεν πρέπει να το βλέπουμε μόνο περιφερειοκεντρικά».

08/02/2019

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos