Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Άνδρου, έρχεται στις (6/8) εξειδικευμένο κλιμάκιο δυτών για την εκτίμηση της κατάστασης του βυθού

06 Αυγούστου 2019 12:10

Πρόσφατα δημοσιεύματα κατέκλυσαν το διαδίκτυο, με αφορμή τα ευρήματα της εθελοντικής ομάδας Aegean Rebreath, που επιχείρησε στο λιμάνι του Γαυρίου τον περασμένο Ιούλιο και ανέλκυσε πλαστικές σακούλες και απορρίμματα από τον βυθό της θάλασσας.


Πρόκειται για μία σημαντική οικολογική δράση ενός δικτύου εθελοντών που έχει αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα (Αττική, Αργοσαρωνικός, Κυκλάδες, Επτάνησα, κ.ά.), δεδομένου ότι «ο ελληνικός βυθός, όπως άλλωστε και σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι επιβαρυμένος από πλαστικά και χημικά λύματα».
Ο Δήμος Άνδρου παρακολουθεί από κοντά και με ενδιαφέρον το θέμα και με πρωτοβουλία του Δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη, κλιμάκιο δυτών με πολυετή δραστηριότητα στους τομείς έρευνας και ανέλκυσης θα πραγματοποιήσει έρευνα και θα αποτιμήσει την κατάσταση του βυθού της θάλασσας. Τα μέλη της εταιρείας θα βρίσκονται αύριο, Τρίτη, 6 Αυγούστου στο λιμάνι του Γαυρίου και αφού επιχειρήσουν στον βυθό, θα γνωστοποιήσουν στον Δήμο Άνδρου τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

«Μόλις μας έγινε γνωστό το πρόβλημα και προκειμένου να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τον βυθό της θάλασσας, ήρθαμε σε επαφή με εξειδικευμένη εταιρεία, μέλη της οποίας έρχονται αύριο για να κάνουν ογκομέτρηση και να μας δώσουν μια εκτίμηση της κατάστασης. Ακολούθως θα μας ενημερώσουν για τις ενέργειες, ενδεχομένως για τα μηχανήματα που απαιτούνται, καθώς και για το κόστος της επιχείρησης καθαρισμού του βυθού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σουσούδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα (5/8) στον ραδιοφωνικό σταθμό 102 FM της ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο κυρία Βούλα Σαΐτη.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2011 μια έντονη βροχόπτωση οδήγησε στην κατάρρευση της χωματερής στη Σταυροπέδα, με αποτέλεσμα όγκοι σκουπιδιών να καταλήξουν στην παραλία και στη θάλασσα. Η τότε δημοτική αρχή κλήθηκε να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Το επόμενο διάστημα, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης και χάρη σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποκαταστάθηκε πλήρως ο χερσαίος χώρος του ΧΑΔΑ ( 2017). Έκτοτε και μετά από την αδειοδοτήσή του, λειτουργεί στο σημείο αυτό ο δεματοποιητής ως προσωρινή λύση.

Η παρούσα δημοτική αρχή, κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της και έδωσε «μάχες» για την οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων. Εξασφάλισε τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ της Άνδρου, μετά την ομόφωνη απόφαση του ΠΕ.Σ.Π.Α. για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, κέρδισε προσφυγές, «ξεπέρασε» διαδικαστικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες και πλέον αναμένει την ένταξη του έργου του ΧΥΤΥ σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos