Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα από τον πρωθυπουργό για τα οικονομικά των Ο.Τ.Α

03 Σεπτεμβρίου 2012 01:22

Τοποθέτηση πάνω στο φλέγον θέμα των οικονομικών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο απειλεί το μέλλον των δήμων όλης της χώρας έκανε ο βουλευτής

Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην προσύσκεψη των περιφερειακών ενώσεων δήμων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Ειδικότερα, ο βουλευτής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης μας ενημέρωσε ότι η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό με θέμα τα οικονομικά των Ο.Τ.Α. διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Ωστόσο, επί της ουσίας δεν υπήρξε καμιά δέσμευση του πρωθυπουργού για την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των δήμων. Κατά συνέπεια, «άνθρακες ο θησαυρός».

«Για μας είναι γνωστό ότι η πορεία της οικονομικής και κοινωνικής χρεωκοπίας της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη. Το Μνημόνιο μας οδηγεί σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Μόνη αντίσταση αποτελεί η στήριξη του κοινωνικού έργου των Ο.Τ.Α. και η δυναμική αντίδραση, που θα συνοδεύεται όμως από την ανάδειξη των εναλλακτικών προτάσεων για έναν άλλο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα ξεφεύγει από τη λειτουργία της ως «μακρύ χέρι» του κεντρικού κράτους, με μια ριζική δημοσιονομική μεταρρύθμιση που θα αποδίδει τον μεγάλο όγκο των φορολογικών εσόδων στους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού. Εμείς έχουμε μιλήσει για μια εναλλακτική διέξοδο της χώρας από την κρίση, με κατάργηση του Μνημονίου και αντικατάστασή του από ένα σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας, στο πλαίσιο της επανίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Επιπλέον, δύο άλλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτή την περίοδο είναι: α) Η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, που οδηγεί σε άνευ όρων παράδοση των «φιλέτων» των δήμων σε ιδιωτικά συμφέροντα και β) η ακύρωση κάθε σχεδίου για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στη Ρόδο και στη Σύρο, οι οποίες προβλέπουν τεράστια προνόμια για τους ιδιώτες επενδυτές, ενώ παράλληλα επιφυλάσσουν εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζομένους».

Συρμαλένιος Νίκος

Βουλευτής Κυκλάδων

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos