Παλιά λατομεία και σχιστήρια της Τήνου - Τετάρτη 14 Νοεμβρίου

08 Νοεμβρίου 2018 21:04

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει τη νέα έκδοση Παλιά λατομεία και σχιστήρια της Τήνου του δρ Αλέκου Ε. Φλωράκη, εθνολόγου-λαογράφου, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου (ώρα 18:30), στο κτήριο της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων (Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Ασημάκη Φωτήλα 40).


Ο τόμος, με σημείο αναφοράς τα λατομεία και σχιστήρια της Τήνου, προσεγγίζει τον μικρόκοσμο της τηνιακής μαρμαροτεχνίας. Η αναζήτηση μαρμάρου καλής ποιότητας, ο εντοπισμός και η εκμετάλλευση νέων θέσεων λατομείων, οι συνθήκες εργασίας, επεξεργασίας και διακίνησης της πρώτης ύλης, διαμορφώνουν, από τον 17ο έως και το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, μια ιδιαίτερη πραγματικότητα για τη «μαρμαροφόρο» Τήνο. Ο Αλέκος Φλωράκης ολοκλήρωσε το έργο, που εμπλουτίζει τις βιβλιογραφικές συμβολές για τη μαρμαροτεχνία στο νησί της Τήνου, έπειτα από πολυετή επιτόπια έρευνα, από καταγραφές σε λατομεία και σχιστήρια του νησιού, από αρχειακή και βιβλιογραφική μελέτη, αλλά και αξιοποιώντας τις προσωπικές μαρτυρίες λατόμων και λιθοξόων.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κυρία Σοφία Στάϊκου, και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων, κύριος Μανώλης Σκαρής. Για την έκδοση, το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του Αλέκου Φλωράκη θα μιλήσουν: ο ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, με θέμα «Ο Αλέκος Φλωράκης και το περιεχόμενο του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας», ο Δημήτρης Παυλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ, με θέμα «Η συμβολή του Αλέκου Ε. Φλωράκη στη μικροϊστορία της τηνιακής μαρμαρογλυπτικής».

Εν συνεχεία, η ιστορικός-λαογράφος Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, θα μιλήσει για «Το υλικό και το άυλο στην τηνιακή μαρμαροτεχνία», ενώ ο ιστορικός-ερευνητής και συγγραφέας Κώστας Δανούσης θα συμβάλει με θέμα «Εκ γαίας λίθον. Λιθοτομεία και λατομεία στην Τήνο». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τις παρεμβάσεις των Ανδρέα Λαπούρτα, αρχαιολόγου-μουσειολόγου, προϊσταμένου της Υπηρεσίας Μουσείων ΠΙΟΠ, και Αλέκου Φλωράκη.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ.

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos