Γιάννης Τσαρούχης στην Ανδρο: Από τα Φαγιούμ στους εμβληματικούς ναύτες του

22 Απριλίου 2019 13:45

Ο Γιάννης Τσαρούχης μπορεί να είναι ένας ξεχωριστός εικαστικός δημιουργός της Γενιάς του ’30, αλλά είναι εκείνος που πρωτοστατώντας, άνοιξε τον δρόμο για μια διαφορετική προσέγγιση της ζωγραφικής, μέσα από ρηξικέλευθες λύσεις και νεωτερικές αντιλήψεις, που γεφύρωσαν διαλεκτικά την ανατολίτικη κοσμοθέαση με την δυτικότροπη.

Το καλοκαίρι του 2019 ολοκληρώνονται 25 χρόνια από την αρχή λειτουργίας του εικαστικού θεσμού «ΠΛΟΕΣ» στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου.

Παράλληλα, η χρονιά αυτή έχει απόσταση 30 χρόνων από τότε που ο κορυφαίος Γιάννης Τσαρούχης «έφυγε» για τις γειτονιές των αγγέλων.

Επομένως είναι μία καλή χρονιά για ένα μεγάλο αφιέρωμα του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως στον Γιάννη Τσαρούχη, αυτό το καλοκαίρι στην Άνδρο, σε μία έκθεση με τίτλο Γιάννης Τσαρούχης «Επίκαιρος και διαχρονικός» που θα εγκαινιαστεί στις 27 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως 30 Σεπτεμβρίου.

Αυτό το καλοκαίρι στην Άνδρο, μία έκθεση με τίτλο Γιάννης Τσαρούχης «Επίκαιρος και διαχρονικός»
Στα έργα του Γιάννη Τσαρουχη, τα φιλοτεχνημένα με ταλέντο κι έμπνευση, διαπέρασε μετουσιωτικά τον Νεοπλατωνισμό της αρχαιότητας στα ελεγειακά φαγιούμ κι από εκεί στον βυζαντινό υπερβατισμό, αλλά και στην ουμανιστική Αναγέννηση, φτάνοντας μέχρι τα σύγχρονα ευρωπαϊκά ρεύματα, με τα οποία πρωτότυπα «συνομίλησε», καθώς παράλληλα ενέπνεε τους καλλιτέχνες της Γενιάς του ’60, κατόπιν εκείνους του ’90 και φυσικά ακόμη εξακολουθεί να εμπνέει ζωγράφους και φιλότεχνους, γιατί η τέχνη του θεωρείται αξεπέραστη και από κάθε άποψη, κομβικής σημασίας.

Η εκθεση εγκαινιάζεται 27 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως 30 Σεπτεμβρίου.
Το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, για την πραγματοποίηση της έκθεσης, που είναι τόσο θεματολογικά, όσο και υφολογικά αντιπροσωπευτική ενός μέγιστου και πραγματικά διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη, συνεργάστηκε εξαιρετικά με το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και την πολύτιμη κυρία Νίκη Γρυπάρη, καθώς και με την Συλλογή πολλαπλών και πρωτοτύπων έργων του χαρισματικού κ. Δημήτρη Τσίτουρα, ενός μακροχρόνια αφοσιωμένου, στενού και αγαπητού φίλου του ζωγράφου, όπου με τις γνώσεις και την καλλιέργειά του, αλλά και με την αισθητική επιλεκτικότητα που τον χαρακτηρίζει, παίρνοντας πάντα την έγκριση και σεβόμενος την καθοδήγηση του Τσαρούχη, δημιούργησε τη μοναδική στο είδος της Συλλογή του, το βιβλίο της οποίας κλείνει κι αυτό 30 χρόνια από την πρώτη του έκδοση.

Την έκθεση που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 στην Άνδρο, επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού Αθηνά Σχινά

25οι ΠΛΟΕΣ

Γιάννης Τσαρούχης (1910 – 1989) : Επίκαιρος και διαχρονικός
Διάρκεια έκθεσης : 27/07 έως 30/09/19.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos