Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών

25 Οκτωβρίου 2011 17:27

Με την υπόσχεση για μία ακόμη πιο μοναδική εμπειρία του χρόνου, με χαμόγελα και ικανοποίηση τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και τους οργανωτές

ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών RhodesMRC 2011, που έγινε στη Ρόδο από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου. Οι εργασίες φιλοξενήθηκαν στο Δημαρχείο Ρόδου.

Παρόλα τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την αναβολή των εξεταστικών στα ελληνικά Πανεπιστήμια και την μεγάλη Πανελλαδική Απεργία της 19ης και 20ης Οκτωβρίου, περισσότερα από 40 άτομα από την Ελλάδα και το Εξωτερικό κατάφεραν και ήρθαν στη Ρόδο για να συμμετάσχουν στην μοναδική αυτή εμπειρία.

Στα συνέδρια Προσομοίωσης, ή Model United Nations όπως είναι ευρύτερα γνωστά, κάθε συμμετέχοντας αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει μία χώρα, άλλη από αυτή της χώρας καταγωγής του, στα πλαίσια ενός Οργανισμού, ενός Οργάνου ή μίας Επιτροπής. Σκοπός της προσομοίωσης είναι, σε συνθήκες αντίστοιχες με τις πραγματικές, να καταλήξουν σε μία απόφαση και να υιοθετήσουν ένα κοινό κείμενο πάνω σε ένα θέμα που έχει προκαθοριστεί και για το οποίο φυσικά προετοιμάζονται για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν την έναρξη του συνεδρίου. Τα οφέλη είναι ποικίλα, καθώς ο συμμετέχοντας ασκείται πρακτικά στον ορθά δομημένο λόγο, την αντικειμενικότητα, την εργασία σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και τη διαπραγμάτευση, έρχεται σε επαφή με άλλες χώρες και κατανοεί σε βάθος πως λειτουργεί η διεθνής διπλωματία.

Επί δυόμισι ημέρες συνεδριάσεων, οι συμμετέχοντες φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί) εξέθεσαν τις απόψεις τους, άμβλυναν τις αντιρρήσεις και είχαν την χαρά να υιοθετήσουν εξαιρετικά κείμενα. Γνώρισαν, όμως, και την απογοήτευση καθώς στην επιτροπή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας στον Εύξεινο Πόντο δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ομοφωνία, με αποτέλεσμα να μην καταλήξουν σε απόφαση, όπως άλλωστε συνηθίζεται και στην πραγματικότητα. Την πιο αγχώδη εμπειρία είχαν οι συμμετέχοντες στην προσομοίωση της Συνόδου Κορυφής της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την εμφάνιση μίας νέας τρομοκρατικής ομάδας που στόχευε θρησκευτικά μνημεία με αποκορύφωση την κατάληψη του Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Φυσικά, επρόκειτο για μία εικονική κρίση η οποία έληξε ειρηνικά, αλλά είχε αρκετές ανατροπές ώστε να κάνει τις διαπραγματεύσεις δύσκολες και την κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν, πρόκληση.

Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ένα χώρο με εξαιρετική ιστορική σημασία για την παγκόσμια διπλωματία, καθώς έχει φιλοξενήσει Συνόδους Κορυφής, Συμβούλια Υπουργών και δεκάδες άλλες διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια. Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Άννα Χαρίτου, Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης και χαιρέτισε ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια τόσο για την προστιθέμενη αξία που προσφέρει στη Ρόδο ένας τέτοιος θεσμός όσο και την εκπαιδευτική του αξία και εξέφρασε την ευχή και ελπίδα του ότι θα βοηθήσει στην διαμόρφωση ενεργών πολιτών που θα οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τον Δήμαρχο Ρόδου, ο κ. Δημήτρης Γάκης, επικεφαλής της μικρότερης δημοτικής παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου και ο πολιτευτής κ. Βασίλης Υψηλάντης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε η κ. Παρούλα Νάσκου-Περράκη, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη για την προσφορά της στην ανάπτυξη των συνεδρίων προσομοίωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η κ. Περράκη συνετέλεσε στην εισαγωγή της μοναδικής εκπαιδευτικής διαδικασίας των προσομοιώσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αποκορύφωμα την δεκαετή και πλέον πορεία του Thessaloniki International Model United Nations, του πρώτου αντίστοιχου συνεδρίου στην Ελλάδα. Στην ομιλία της η κ. Περράκη αναφέρθηκε στους περιφερειακούς Οργανισμούς, ξεκινώντας με μία ιστορική αναδρομή για τη δημιουργία των περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών, τη σημασία και το ρόλο τους σε έναν κόσμο που προσπαθεί να διατηρεί ευημερία για τους πολίτες και ειρήνη και φυσικά αναφέρθηκε στην πρωτοτυπία του RhodesMRC ως ακαδημαϊκού θεσμού, που ασχολείται αποκλειστικά με τους Περιφερειακούς Οργανισμούς.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ανάγνωση των αναφορών και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του συνεδρίου από τον Γενικό Γραμματέα του Συνεδρίου, κ. Μιχάλη Καβουκλή, και τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Ρόδου απένειμε τα βραβεία του «Καλύτερου Αντιπροσώπου», η κ. Περράκη τα βραβεία του «Μελλοντικού Διπλωμάτη» και ο κ. Υψηλάντης τις «Εύφημες Μνείες», ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σπιτιού της Ευρώπης και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, απένειμαν τα «Πιστοποιητικά Παρακολούθησης» στους συμμετέχοντες και τους εθελοντές. Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του προεδρείου και της βασικής δομής του επόμενου συνεδρίου που θα λάβει χώρα το φθινόπωρο του 2012. Οι παρευρισκόμενοι αποχαιρέτησαν τον μοναδικό χώρο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου με μία «οικογενειακή» φωτογραφία στην κεντρική σκάλα που οδηγεί στις αίθουσες με τα ψηφιδωτά.

Την Κυριακή, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη Λίνδο και τις Πηγές Καλλιθέας, με τη ξενάγηση της Γραμματέως του Σπιτιού της Ευρώπης, κας Μαριλένας Σωκιανού, και κατέληξαν στο Σπίτι της Ευρώπης στην Παλιά Πόλη, για ένα γεύμα ελληνικής κουζίνας. Φεύγοντας οι σύνεδροι μία μόνο φράση χρησιμοποιούσαν: «Τα λέμε του χρόνου».

Στο RhodesMRC 2012, η προσομοίωση θα επεκταθεί και σε Λυκειακό Επίπεδο. Βασισμένη σε ενδιαφέρον που εξεδήλωσαν ήδη σχολεία από την Τουρκία και το Ντουμπάι και δεδομένου ότι στην Ελλάδα ήδη υπάρχουν δύο αντίστοιχες διοργανώσεις (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Με βέβαιη την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, η Οργανωτική Επιτροπή του RhodesMRC 2012 συμπεριλαμβάνει στο επόμενο συνέδριο, τη Λυκειακή Προσομοίωση της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» και του «Συμβουλίου της Ευρώπης». Η Λυκειακή Προσομοίωση θα επιβλέπεται από την Επιστημονική Επιτροπή της πανεπιστημιακής διοργάνωσης, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά.

To RhodesMRC 2011, διοργανώθηκε από το Σπίτι της Ευρώπης με συνδιοργανωτές, τον Δήμο Ρόδου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την Ομοσπονδία των Σπιτιών της Ευρώπης (EUNET – European Network for Education and Training). Διεθνείς συνεργασίες του υπήρξαν το Thessaloniki International Model United Nations, το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Kadir-Has University, Κωνσταντινούπολη, το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, Αθήνα, το Israel International Model United Nations, και το Κέντρο για την Διακυβέρνηση και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη του St. Gallen University, Ελβετία. Υποστηρικτές της διοργάνωσης ήταν η «Ζυθοποιΐα Ρόδου – Παπαδημητρίου Εμμ. Α.Ε. – Magnus Magister», το Sheraton Rhodes Resort, οι Πηγές Καλλιθέας Α.Ε., το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου, η επιχείρηση «Swedco», το Ξενοδοχείο Agla, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η ΚΒ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και το Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos