Πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα η τελετή έναρξης των εργασιών του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων με θέμα: «η Πάρος και οι Αποικίες της»

13 Ιουνίου 2015 17:26

μεγάλη επιτυχία και με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 η τελετή έναρξης του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων με θέμα: «η Πάρος και οι Αποικίες της», στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος» στην Παροικία. Το συνέδριο αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Δήμου Πάρου του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος».

Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κηρύχθηκε από την Προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΟΠΑΙΘ κ. Έλενα Κόρκα.

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, χαιρετίζοντας την έναρξη του Συνεδρίου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πραγματοποίηση του εν λόγω Συνεδρίου, το οποίο αποτελεί έναν μοναδικό φάρο πολιτισμού και ευχαρίστησε όλους όσους εργαστήκαν γι' αυτό, ιδίως την Πρόεδρο και τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος» κ. Γιώργος Γεμελιάρης, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου και ο Πρέσβης της Κροατίας κ. Ivan Velimir Starcevic. Χαιρετισμό απέστειλαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης και ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν την επόμενη μέρα, Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015, τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής μαρμάρινης στήλης με κείμενα στις δύο γλώσσες, ελληνικά της μητρόπολης Πάρου και κροατικά της αποικίας Φάρου, ως ιστορική ανά τους αιώνες μαρτυρία του γεγονότος της ίδρυσης της αποικίας των Παρίων στην Αδριατική, παρουσία του Δημάρχου του Stari Grad και του πρέσβη της Κροατίας. Αφορμή αυτής της εκδήλωσης είναι ο εορτασμός φέτος των 2400 χρόνων από την ίδρυση της αποικίας της Φάρου.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία της Καθ. Αρχαιολογίας Ντόρας Κατσωνοπούλου και του επικεφαλής των ανασκαφών στην Φάρο Δρα Αρχαιολογίας Branko Kirigin, την οποία αγκάλιασε με ενθουσιασμό ο Δήμος Πάρου

Αντίστοιχη και ακριβώς ίδια στήλη-επιγραφή θα τοποθετηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο στην πόλη του Stari Grad, στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ μητρόπολης και αποικίας.

Οι Δήμαρχοι μητρόπολις-αποικίας δήλωσαν: « Η αποψινή εκδήλωση ας αποτελέσει την απαρχή μιας ωραίας φιλίας και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Πάρου και Stari Grad.»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πάρος,13 Ιουνίου 2015
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos