Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάρος: Τριήμερο επιστημονικό Συνέδριο για την προσωπικότητα και το έργο του Νικολάου Μαυρογένη

12 Οκτωβρίου 2019 17:43

Στην προσωπικότητα και το έργο ενός επιφανούς τέκνου της Πάρου, του Νικόλαου Μαυρογένη, είναι αφιερωμένο τριήμερο επιστημονικό Συνέδριο (11 – 12 – 13 Οκτωβρίου) που πραγματοποιείται στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Πάρο.


Στο Συνέδριο θα μιλήσουν επιστήμονες, μελετητές της περιόδου που έζησε ο Νικόλαος Μαυρογένης και του έργου του. Ο Νικόλαος Μαυρογένης γεννήθηκε στα Μάρμαρα της Πάρου το 1736 και ανακηρύχτηκε Ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας (σημερινή Ρουμανία) το 1786.

Υπήρξε ευεργέτης της Πάρου, του γενέθλιου τόπου του, χρηματοδοτώντας την περίτεχνη αργυρή επένδυση στην λατρευτική εικόνα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, την πλακόστρωση των δρόμων της Παροικίας, το έργο υδροδότησης της Παροικίας με τις τρεις βρύσες, το κοινοτικό καφενείο που στεγάζει το Α΄ΚΑΠΗ Πάρου κ.ά.

Το 1785 ανήγειρε στο κέντρο του Βουκουρεστίου, τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής τον οποίο αφιέρωσε στον Ι.Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

Όλα αυτά τα ευεργετήματά του και πολλά περισσότερα αλλά και η προσωπικότητα του Νικολάου Μαυρογένη θα φωτιστούν στο Συνέδριο που θα έχει ως ομιλητές ειδικούς επιστήμονες που θα αναδείξουν το πλούσιο έργο του για την Πάρο και τον Ελληνισμό.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr