ΣΥ.ΣΕ.ΠΑ: Έντονο το στεγαστικό πρόβλημα στην Πάρο

07 Νοεμβρίου 2019 22:40

Το πρόβλημα εξεύρεσης στέγης στην Πάρο τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικίνητρο για την ανάληψη εργασίας σε τομείς που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας στα νησιά μας.


Γιατροί, εκπαιδευτικοί, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής, των Δήμων σε Πάρο και Αντίπαρο, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εξεύρεση σπιτιού που αφενός μεν να είναι κατάλληλο για μόνιμη διαμονή, αφετέρου δε να έχει ενοίκιο ανάλογο των εισοδημάτων τους.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και στα νησιά μας το φαινόμενο της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονταν σε Μύκονο και Σαντορίνη αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες στην εξεύρεση στέγης (έλλειψη σπιτιών, ακριβά ενοίκια, ακατάλληλα σπίτια). Το στεγαστικό πρόβλημα σε αρκετές περιπτώσεις είχε ως αποτέλεσμα τη μη αποδοχή πρόσληψης ή την παραίτηση.

Στην ίδια θέση φαίνεται ότι βρίσκονται φέτος και τα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου. Συνάδελφοι της ΠΕ και ΔΕ Εκπαίδευσης σε αρκετές περιπτώσεις δεν αποδέχτηκαν το διορισμό τους, φοβούμενοι είτε ότι δε θα βρουν να μείνουν ή κι αν βρουν το κόστος θα είναι υψηλό. Επίσης το στεγαστικό πρόβλημα επεκτείνεται με γεωμετρική πρόοδο σε όλους τους μόνιμους εργαζόμενους - κατοίκους των νησιών μας που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία και αναγκάζονται να νοικιάσουν. Οι περισσότεροι απ' αυτούς, που δε βρίσκουν λύση, ήδη έχουν καταθέσει αιτήσεις στις υπηρεσίες τους για μεταθέσεις. Αυτό το φαινόμενο εντείνει ακόμα περισσότερο το ήδη σοβαρότατο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το Ν. 4512/2018 και συγκεκριμένα με το άρθρο 349, παρέχεται στους Δήμους η δυνατότητα να παρέμβουν και να βοηθήσουν ουσιαστικά στην επίλυση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 349 του Ν. 4512/2018 από το Δήμο Πάρου.

Άμεση επαναφορά του άρθρου 32 του Ν. 4483/2017

Το σπίτι της Λογοτεχνίας ΝΑ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ή υπαλλήλους για το διάστημα που διαρκεί η σύμβασή τους, έναντι συμβολικού αντιτίμου.

Να καταρτιστεί λίστα διαθέσιμων κατοικιών με προσφορά σπιτιών με τη βοήθεια συλλόγων γονέων, ιδιοκτητών δωματίων, σωματείων κ.α. Η λίστα να ενημερώνεται και να παρέχεται και από τις υπηρεσίες που θα αναλάβουν εργασία οι εργαζόμενοι αλλά και από τους δήμους.

Να δοθεί σε περίπτωση που χρειάζεται κάποιο επίδομα στέγης από το Δήμο (κάτι ανάλογο έχει γίνει στη Μύκονο).

Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ή υπαλλήλους που έχουν οικογένεια (εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα).

Να υλοποιήσει ο Δήμος Πάρου τις προεκλογικές του εξαγγελίες σχετικά με τη στέγαση των εκπαιδευτικών.

Εμείς, ως Συντονιστικό Συλλόγων Εργαζομένων Πάρου Αντιπάρου προτιθέμεθα να καταθέσουμε άμεσα σχετικό ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα.

Για να μη μείνουν τα σχολεία της Πάρου και της Αντιπάρου χωρίς εκπαιδευτικούς.

Για να μην υπάρξει πρόβλημα στελέχωσης στο Κέντρο Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα, στους ΟΤΑ,

Θα πρέπει άμεσα οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου να ενημερωθούν και να επιληφθούν επί του θέματος.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ «Π.ΚΑΛΛΙΕΡΟΣ»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΠΑΡΟΥ

ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos