Απάντηη Δημάρχου σε Δελτίο τύπου της ΚΕΠΟΣΑ για το νέο αεροδρόμιο Πάρου

05 Ιουνίου 2015 19:02

Η εμπειρία των μεμονωμένων αντιδράσεων σχετικά με την πρωτοβουλία μας για το αεροδρόμιο επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι η εύκολη ρητορική προσέγγιση συγκρούεται με την αποτελεσματικότητα των πράξεων. Δεν μας ξενίζει, αλλά δεν μας αφήνει αδιάφορους. Δηλώνουμε , λοιπόν προς όλους ότι:


 

1. Δεν είμαστε απολογητές Υπουργών, νυν και πρώην, ούτε Δημοτικών Αρχών που πέρασαν από το νησί.

2.Είμαστε κληρονόμοι ενός προβλήματος, που πέρα από τις επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής ακόμα και στην ασφάλεια της υγείας των κατοίκων.

3. Πρόθεσή μας δεν είναι να περιοριστούμε στον «θρήνο» για το πρόβλημα. Ούτε να αναλωθούμε σε διαμαρτυρίες που έχουν αξία ρητορικής αλλά αντίθετα να πορευθούμε στον δρόμο της δημιουργικής και πρακτικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Το σίγουρο είναι ότι η Πολιτεία, δεν δείχνει να έχει τη δυνατότητα άμεσης λύσης του προβλήματος. Σεβόμαστε τις προτεραιότητές της, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο με σταυρωμένα χέρια. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να το λύσουμε με όποιες δικές μας δυνάμεις διαθέτουμε. Κινητοποιήσαμε κατοίκους, φορείς και χορηγούς, όσους τουλάχιστον έχουν αντίληψη του μεγέθους και του επείγοντος και δεν αρκούνται στο να επισημαίνουν το πρόβλημα πίνοντας το «φραπέ» τους στις παραλίες. Ναι, κάνουμε έρανο. Για να καταδείξουμε την αδυναμία του Κράτους. Για να δώσουμε λύση σε ένα θέμα που μας «καίει» όλους.

Εκείνοι που μίλησαν για «πρόχειρους» και «επικίνδυνους» χειρισμούς και για «εκχώρηση δικαιωμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα» μας καλούν να προχωρήσουμε σε συσκέψεις με τους αρμόδιους παράγοντες προφανώς μη γνωρίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή έχει ήδη προβεί σε μια σειρά επαφών και συζητήσεων με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ώστε κάθε ενέργειά μας να βρίσκεται εντός του πλαισίου της ρεαλιστικής διεκδίκησης και προώθησης του έργου.

Ρωτάμε λοιπόν από πού προκύπτει η επικινδυνότητα των ενεργειών μας όπως επικαλούνται;

Μήπως θα έπρεπε να κάνουν την αυτοκριτική τους και να διερωτηθούν ποια ήταν η στάση τους στις όποιες πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις κατά καιρούς που έγιναν από ο Δήμο μας; H προτίμηση που επιδεικνύουν υπηρετώντας τη «δημιουργική ασάφεια» εξακολουθεί να συντηρεί το πρόβλημα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες που τους αναλογούν.

-Από πού προκύπτει το συμπέρασμα της προχειρότητας όταν δεν έχουν πλήρη γνώση των σχεδίων; Αν η ιδεοληψία που τους διακατέχει κινείται στην κατεύθυνση της μη λύσης από τη ρεαλιστική προσέγγιση έστω μίας προσωρινής λύσης, σημαίνει απλά, ότι βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου.

-Από πού προέκυψε η πρόθεσή μας να δώσουμε δουλειά σε μεγαλοεργολάβους; Θέλουμε να προχωρήσουμε ένα έργο. Eίναι φυσικό η διαδικασία να αναληφθεί νόμιμα και με απόλυτη διαφάνεια από εκείνους που παρέχουν τα εχέγγυα ώστε αυτή να περατωθεί με ασφάλεια.

Αν, όσοι επικρίνουν τις ενέργειές μας πιστεύουν ότι θα υπάρξουν ιδεολόγοι κατασκευαστές που θα αναλάβουν το έργο χωρίς αμοιβή, είμαστε διαθέσιμοι να τους δεχτούμε ευχαρίστως.

Όσοι αναλάβαμε την πρωτοβουλία για το αεροδρόμιο δεν έχουμε σκοπό να ανακυκλώνουμε μιζέριες. Αντίθετα, πρόθεσή μας είναι να αποσαρθρώσουμε τις μίζερες αντιλήψεις που μας κράτησαν σε στασιμότητα και οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Γι' αυτό καλούμε ακόμα κι εκείνους που στέκονται τώρα απέναντι και περιορίζονται στην στείρα κριτική, να πλαισιώσουν την προσπάθειά μας. Μια προσπάθεια που έτσι και αλλιώς, θα πιστωθεί στους Παριανούς συνολικά και όχι στους μπροστάρηδες. Διαφορετικά, ας θυμηθούν τα λόγια του Καβάφη:

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

μες την πολλή συνάφεια του κόσμου, μες τες πολλές κινήσεις και ομιλίες. (Όσο μπορείς...)

Ο Δήμαρχος Πάρου

Μάρκος Ι. Κωβαίος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos