Τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης Ενιαία Κίνηση Πολιτών Ενότητα για το Μέλλον, κου Χρήστου Βλαχογιάννη

02 Δεκεμβρίου 2015 23:33

Το γεγονός ότι ο Δημοτικός και κοινοτικός κώδικάς επιβάλει, η συζήτηση του προϋπολογισμού να γίνεται σε μονοθεματική συνεδρίαση φανερώνει την σπουδαιότητα του θέματος.

Εξάλλου οι παλιοί της τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρούσαν την
συζήτηση για τον προϋπολογισμό ως κορυφαία στιγμή του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό γιατί ο προϋπολογισμός απεικονίζει την πολιτική βούληση κάθε Δημοτικής πλειοψηφίας και καθρεφτίζει το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει για το επόμενο έτος, στην προκειμένη περίπτωση για το 2016. Επίσης, μπορεί ο κάθε πολίτης να διαπιστώσει εάν τηρούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις της πλειοψηφίας.

 

Εύλογα λοιπόν τίθενται τα εξής ερωτήματα προς το Δήμαρχο και τους συμβούλους της δημοτικής πλειοψηφίας:

Ο προϋπολογισμός που φέρεται προς ψήφιση στο Δ.Σ. αποτυπώνει την πολιτική σας βούληση;Ικανοποιεί τους προγραμματικούς σας στόχους;Περιλαμβάνει τις μελέτες και τα αναπτυξιακά έργο που υποσχεθήκατε;

Την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα μπορεί να λάβει ο καθένας από εμάς ρίχνοντας μια ματιά στον προϋπολογισμό και είναι βέβαιον ότι θα διαπιστώσει πως η πλειοψηφία άλλα έλεγε την εύκολη προεκλογική περίοδο και άλλα πράττει την δύσκολη μετεκλογική περίοδο.

Η ακριβής διαμόρφωση της θέσης μας για τον προϋπολογισμό μπορεί να αναπτυχθεί σε δύο μέρη: Α)στο λογιστικό μέρος και Β)στο πολιτικό μέρος

Α) Όσον αφορά το λογιστικό μέρος, είναι ένας προϋπολογισμός σκληρής επιτήρησης και εποπτείας που τα πάντα εξελίσσονται υπό την επίβλεψη του παρατηρητηρίου. Η οικονομική Υπηρεσία ως όφειλε, τήρησε πιστά τις οδηγίες του υπουργείου και της Τρόικας για άσκηση περιοριστικής πολιτικής, για περιορισμό δαπανών υπερωριακής απασχόλησης, υπηρεσίες Μετακινήσεων , προμηθειών, τηλέφωνα συνδιαλέξεων , κατανάλωσης ηλεκτρικού Ρεύματος , επιχορηγήσεις Φορέων κτλ. Οδηγίες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την τοπική αυτοδιοίκηση σε μα πορεία κατηφόρας και απαξίωσής της. Οδηγίες, που δεν είναι προσαρμοσμένες στις σημερινές ανάγκες των πολιτών. Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα οι περικοπές που έγιναν στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεπερνούν το 60% . Επίσης, η εφαρμογή του Καλλικράτη εκχώρησε νέες αρμοδιότητες χωρίς όμως να εκχωρήσει τους αντίστοιχους οικον. πόρους. Το δυστύχημα όμως για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ότι αυτή η πορεία συνεχίζεται , και έχουμε μέσα στο 2015 την συνέχιση των περικοπών. Περικοπές, οι οποίες είναι αιφνιδιαστικές και παντελώς αναιτιολόγητες όπως ο φόρος ζύθου, νόμος 4336/15, αφαίρεση ανταποδοτικών τελών καθαριότητας στις περιπτώσεις των συμβάσεων παραχώρησης νόμος 4337/15 άρθρο 13 και επίσης , μια ακόμα αφαίρεση εσόδων από τους Δήμους συζητείται από το Κοινοβούλιο αυτές τις μέρες . Στο κατατεθέν νομοσχέδιο «βοσκήσιμες γαίες και άλλες διατάξεις , αφαιρούνται από τους Δήμους τα δικαιώματα χρήσης βοσκής και αποδίδονται στις περιφέρειες. Και όλα αυτά γίνονται χωρίς καμιά διαβούλευση, δείχνοντας το πνεύμα της κυβέρνησης προς την Τοπική αυτοδιοίκηση.

Β) Πολιτικό μέρος: Κρίνοντας τον προϋπολογισμό από πολιτική άποψη, απερίφραστα λέμε ότι δεν υπάρχει ίχνος πολιτικής πρότασης, είναι ένας προϋπολογισμός καθαρά τεχνοκρατικός, περιορισμένος στο στενό πλαίσιο της έντονης κηδεμόνευσης των άνωθεν υποδείξεων, με την δημοτική Πλειοψηφία να μην έχει καταφέρει να βάλει καμία δική της πινελιά. Bέβαια, το ερώτημα που μπορεί να επικαλεστεί κάποιος είναι αν υπήρχαν περιθώρια για την δημοτική πλειοψηφία , μέσα στα στενά οικονομικά όρια που βιώνουμε σήμερα. Η απάντηση είναι απολύτως σαφής. Μπορεί πολλοί δήμοι για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω να βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, η κατάσταση όμως για το Δήμο Πάρου δεν είναι ακριβώς ίδια, κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κληρονόμησε από τα προηγούμενα χρόνια ένα αρκετά υψηλό χρηματικό ποσό το οποίο ΔΕΝ αξιοποίησε το 2015 και ΔΕΝ το προγραμμάτισε σωστά για το 2016.

Για το αληθές αυτού του ισχυρισμού μας, είναι η διαπίστωση που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς εάν ρίξει μια ματιά στον προϋπολογισμό του 2016. Η διαπίστωση αυτής της ανάγνωσης θα είναι ότι πάμπολλοι κωδικοί αριθμοί βρίσκονται σε απόλυτη «νηνεμία» δηλ. στον προϋπολογισμό του 2015 υπήρχαν κωδικοί αριθμοί που τα ποσά τους δεν πειράχτηκαν καθόλου ,καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, και απλά εγγράφονται – αντιγράφονται στον νέο προϋπολογισμό του 2016 ως έχουν. Το ποσό αυτό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και για τα σημερινά δεδομένα ισοδυναμεί περίπου με 3 ετήσια τεχνικά προγράμματα δηλαδή περίπου 1.000.000 ευρώ. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αδιάψευστη μαρτυρία για την πολιτική που ακολουθήθηκε από την δημοτική Πλειοψηφία το 2015 και υποδηλώνει την απόλυτη αδράνεια και απραξία της.

Στα θετικά του προϋπολογισμού πιστώνεται η αλλαγή θέσεως της πλειοψηφίας σχετικά με το υγειονομικό αεροσκάφος. Μετά τις πρόσφατες παλινωδίες της, κατέληξε στο σωστό συμπέρασμα και προβλέπει, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Βελέντζειο ίδρυμα.

Απουσιάζει και πάλι ο προγραμματισμός εκπόνησης μελέτης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, καθώς επίσης δεν προβλέπεται κάτι για την αξιοποίηση των Αρχαίων Λατομείων, την στιγμή μάλιστα που πρόσφατα αποφασίστηκε η αύξηση του Πολιτιστικού τέλους γι αυτό το σκοπό. Τα έσοδα του Δήμου από αυτή την απόφαση αυξάνονται κατά 100.000 ευρώ και με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι ΔΕΝ υπάρχει καμία πρόβλεψη για το σκοπό αυτό και το ερώτημα που επιβάλλεται να απαντηθεί είναι : - Που θα διατεθούν αυτά τα 100.000 ευρώ;

Κλείνοντας , τονίζουμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν δίνει καμία προοπτική, καμία αισιοδοξία ,καμιά ελπίδα για μια καλύτερη χρονιά.

Όλα δείχνουν ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι για τους Δήμους της χώρας μας πολύ, πολύ δύσκολα , γι' αυτό επιβάλλεται όλοι μας με σοβαρότητα να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για το καλό του νησιού μας.

Ακροβατισμοί , λεονταρισμοί και παλικαρισμοί, δεν συνάδουν σε σώφρονες ανθρώπους που λαμβάνουν σωστά τα μηνύματα των καιρών και αντιλαμβάνονται όπως πρέπει τις δυσκολίες του μέλλοντος.

Για την Ενιαία Κίνηση Πολιτών
Ενότητα για το μέλλον,
Ο Επικεφαλής,
Χρήστος Βλαχογιάννης

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos