«Ταξίδι» στο χρόνο και στη μουσική μαγεία της Παράδοσης την 2η μέρα της «Γιορτής του Ρεβιθιού» στον Πρόδρομο Πάρου! (Βίντεο + Φωτό)

29 Ιουλίου 2019 18:56

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διήμερη «Γιορτή του Ρεβιθιού» στο γραφικό χωριό του Προδρόμου την Κυριακή 28 Ιουλίου, δεύτερη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων.


Με φόντο τα πανέμορφα σοκάκια και τις πλατείες του χωριού, οι εκδηλώσεις της Κυριακής, ξεκίνησαν με μια νοσταλγική «επίσκεψη» στο παλιό μαγερειό των παριανών σπιτιών, τότε δηλαδή που οι πλεγμένες υφασμάτινες «πιάστρες» ήταν το απαραίτητο βοήθημα της παραδοσιακής νοικοκυράς στην προσπάθειά της να ξεφουρνίσει τον σκούνταβλο, το καυτό πήλινο δηλαδή τσουκάλι με τη ρεβιθάδα!

Γυναίκες του χωριού παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο άλλοτε πλέκονταν από υφάσματα οι «πιάστρες» ενώ παράλληλα παρασκευάστηκε και προσφέρθηκε στον κόσμο ο περίφημος ρεβιθοκαφές, το ρόφημα από ρεβίθια που υποκαθιστούσε σε εποχές ένδειας τον καφέ και το οποίο οι παλαιότεροι παριανοί συνήθιζαν να σιγοπίνουν απολαμβάνοντάς το!

 



Επίσης μια διαφωτιστική ομιλία για την υψηλή διατροφική αξία του ρεβιθιού, δόθηκε από τη διατροφολόγο κα. Φ. Ρούσσου ενώ παρουσιάστηκαν επίσης ενδιαφέρουσες συνταγές με πρώτη ύλη το ρεβίθι, καρπός της φαντασίας και της επινοητικότητας της νησιώτισσας νοικοκυράς.
Κατόπιν, στον παλιό φούρνο του Προδρόμου, έγινε το ξεφούρνισμα των πήλινων σκούνταβλων με περιεχόμενο το πιο διάσημο έδεσμα της τοπικής παριανής γαστρονομικής παράδοσης. Η αργοψημένη, χυλωμένη και πεντανόστιμη ρεβιθάδα, προσφέρθηκε στον κόσμο μαζί με κρασί και πολλοί ήταν εκείνοι που την απόλαυσαν ζεστή και λαχταριστή μέσα στο όμορφο κλίμα της φιλόξενης γιορτής.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η πορεία του Ρεβιθιού» ενώ η βραδιά έφθασε στην κορύφωσή της με ένα μουσικό ταξίδι στην παράδοση και ένα ζωντανό νησιώτικο γλέντι που αγκάλιασε με το ρυθμό του όλο το χωριό!
Ομάδες τοπικών οργανοπαιχτών περιδιάβηκαν μέσα στη νύχτα τα στενά σοκάκια πλημμυρίζοντας με τους μαγικούς ήχους τους την ατμόσφαιρα και ξεσηκώνοντας με το κέφι τους τον κόσμο! Το highlight όμως της βραδιάς ήταν όταν μια ομάδα παριανών και μη νέων, με βιολί, σαντούρι, κρουστά και άλλα παραδοσιακά όργανα, έκανε την εμφάνισή της στο χωριό, παίζοντας και τραγουδώντας σκοπούς της νησιώτικης μουσικής κληρονομιάς παρασύροντας σε ένα αυτοσχέδιο γλέντι όλο τον κόσμο!

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της «Γιορτής του Ρεβιθιού 2019» στον Πρόδρομο, αφήνοντας την επίγευση της επιτυχίας και της χαράς που ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όσων την τίμησαν με την παρουσία τους και είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική περιήγηση στον κόσμο του πατροπαράδοτου γαστρονομικού πολιτισμού της Πάρου στο χωριό που η παράδοση διατηρείται ζωντανή και στο σήμερα! Και του χρόνου!

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos