Οι πρώτες τρεις εντολές που πρέπει να μάθει ο σκύλος σας

23 Απριλίου 2024 16:29

Η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσετε με το σκυλάκι σας όσο πιο νωρίς γίνεται.

Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι μεγαλύτερης ηλικίας, δεν είναι ποτέ αργά για να του διδάξετε τις πιο σημαντικές εντολές. Μια βασική εκπαίδευση βάζει όρια στη συμπεριφορά του σκύλου σας και, μαθαίνοντας να σας υπακούει, τον προστατεύετε από κακοτοπιές. Μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν έμπειρο και έμπιστο εκπαιδευτή που χρησιμοποιεί τις τεχνικές της θετικής εκπαίδευσης, ή μπορείτε ακόμα και μόνος/η σας να μάθετε πολλά πράγματα στον χνουδωτό σας σύντροφο.

Υπάρχουν τόσες εντολές που μπορείτε να μάθετε στον σκύλο σας, που πολλές φορές μπορεί να σας δυσκολεύει να αποφασίσετε από πού θ’ αρχίσετε. Δεν χρειάζεται, όμως, να χαωθείτε. Αρκεί να ξεκινήσετε από τα βασικά. Ο σκύλος σας πρέπει να μάθει να έρχεται όταν τον φωνάζετε, να κάθεται, και να αφήνει από το στόμα του κάτι που έχει πιάσει όταν του το ζητάτε. Με αυτές τις βασικές εντολές, ο σκύλος σας μπορεί να παραμείνει ασφαλής σε ιδιαίτερες συνθήκες, όταν ας πούμε φύγει από κοντά σας, πάει να εμπλακεί σε καβγά με άλλον σκύλο, να ενοχλήσει κάποιον περαστικό, ή να φάει κάτι που δεν πρέπει.

Ας δούμε πώς θα μάθετε στον σκύλο σας τις τρεις αυτές εντολές που θα αποτελέσουν τη βάση της εκπαίδευσής του.

Κάτσε

Για να μάθετε στο σκυλάκι σας να κάθεται, θα χρησιμοποιήσετε τις αγαπημένες του λιχουδιές για επιβράβευση. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα clicker με το οποίο θα σηματοδοτείτε την ακριβή στιγμή που ο σκύλος σας θα κάθεται. Να τι πρέπει να κάνετε:

Όταν ο σκύλος σας στέκεται όρθιος, κρατήστε τη λιχουδιά στη μύτη του. Σηκώστε τη σιγά σιγά πάνω απ’ το κεφάλι του και μετακινήστε τη προς το πίσω μέρος του σώματός του. Σηκώνοντας ο σκύλος το κεφάλι του για να ακολουθήσει την πορεία της λιχουδιάς, λογικά το πίσω μέρος του σώματός του θα ακουμπήσει στο έδαφος. Όταν βρεθεί στη στάση του καθίσματος, πατήστε το clicker ή/και παινέψτε τον και δώστε του τη λιχουδιά, ώστε να συνδέσει τη στιγμή που κάθισε με θετικά συναισθήματα.

Για να ξανασηκωθεί όρθιος ο σκύλος σας, φύγετε πιο πέρα και φωνάξτε τον να έρθει. Στη συνέχεια, επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα. Όταν ο σκύλος σας αρχίσει να μαθαίνει να βρίσκεται σε θέση καθίσματος, σταματήστε σιγά σιγά να του δείχνετε τη λιχουδιά. Δελεάστε τον με άδειο το χέρι σας, και όταν καθίσει επιβραβεύστε τον με τη λιχουδιά που θα κρατάτε στο άλλο χέρι. Όταν ο σκύλος σας το μάθει, επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να συνηθίσει να ακούει και στη φωνητική εντολή.

Αποφύγετε να πιέζετε την πλάτη του σκύλου σας προς τα κάτω, καθώς αυτό μπορεί να τον τρομάξει και να τον μπερδέψει. Επίσης, δώστε του τη λιχουδιά κατευθείαν μόλις βρεθεί σε θέση καθίσματος, καθώς αν προλάβει και σηκωθεί όταν του τη δίνετε δεν θα συνδυάσει αποτελεσματικά τη θέση με την επιβράβευση.

Έλα

Για να μάθετε στο σκυλάκι σας να έρχεται όταν το φωνάζετε θα χρειαστείτε τις αγαπημένες του λιχουδιές.

Σταθείτε απέναντι από τον σκύλο σας και πείτε το όνομά του ή τη λέξη “έλα”. Κάθε φορά που το λέτε αυτό, προσφέρετέ του μια λιχουδιά χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάτι. Απλά πείτε τη λέξη και δώστε του λιχουδιά.

Στη συνέχεια, ρίξτε μια λιχουδιά στο πάτωμα. Μόλις ο σκύλος σας τη φάει, επαναλάβετε το κάλεσμα και δώστε του άλλη μια λιχουδιά όταν έρθει σ’ εσάς. Επαναλάβετε το βήμα αυτό μέχρι να μπορείτε να αρχίσετε να πετάτε τη λιχουδιά λίγο πιο μακριά. Όταν την πετάτε μακρύτερα, να βεβαιώνεστε πάντα ότι ο σκύλος σας γυρνάει και σας κοιτάει όταν λέτε το όνομά του.

Όταν ο σκύλος σας μάθει να στρέφεται σε εσάς όταν τον φωνάζετε, ξεκινήστε να κινείστε πιο μακριά από τη λιχουδιά αφού την πετάξετε, και να λέτε το όνομά του. Το πιθανότερο είναι ότι θα τρέξει ξωπίσω σας απολαμβάνοντας το κυνηγητό. Όταν σας “πιάσει”, παινέψτε τον, δώστε του λιχιουδιές, ή παίξτε μαζί του με ένα μασητικό παιχνίδι.

Συνεχίστε να δουλεύετε τα παραπάνω βήματα σε νέα μέρη και με μεγαλύτερες αποστάσεις. Όταν κάνετε εξάσκηση έξω απ’ το σπίτι, είναι προτιμότερο στην αρχή να κρατάτε τον σκύλο σας με ένα μακρύ λουρί για να μη χαθεί.

Μεγάλωσε το κουτάβι σας και συνεχίζει να δαγκώνει; Τι πρέπει να κάνετε για να σταματήσει
Είναι βασικό να βρείτε την αιτία που ο σκύλος σας δεν σταμάτησε να δαγκώνει μεγαλώνοντας ώστε να μπορέσετε να την επιλύσετε.
Άστο

Για να μάθετε στον σκύλο σας να αφήνει κάτω κάτι που έχει πιάσει στο στόμα του, θα κάνετε μια ανταλλαγή. Προσφέρετέ του ένα παιχνίδι που του αρέσει, αλλά όχι το αγαπημένο του, καθώς πρέπει να είναι εύκολο γι’ αυτόν να το αφήσει κάτω. Αφήστε τον να παίξει με το παιχνίδι για λίγα δευτερόλεπτα. Μετά αφήστε μία αγαπημένη του λιχουδιά μπροστά στη μύτη του. Το πιθανότερο είναι ότι θα αφήσει οικειοθελώς το παιχνίδι για να πιάσει τη λιχουδιά. Τη στιγμή που θα αφήσει κάτω το παιχνίδι, παινέψτε τον ή πατήστε το clicker, και στη συνέχεια επιβραβεύστε τον με τη λιχουδιά.

Όσο ο σκύλος σας τρώει τη λιχουδιά, πιάστε το παιχνίδι και κρύψτε το πίσω από την πλάτη σας. Αφού τη φάει, παρουσιάστε ξανά το παιχνίδι και επαναλάβετε τη διαδικασία. Αφού ο σκύλος σας μάθει να αφήνει το αντικείμενο τη στιγμή που του δίνετε τη λιχουδιά, προσθέστε στη διαδικασία μια φωνητική εντολή, όπως το “άστο”. Μετά από αρκετές επαναλήψεις, ξεκινήστε να λέτε “άστο” χωρίς να δείχνετε τις λιχουδιές. Αν ο σκύλος σας αφήσει το αντικείμενο, πατήστε το clicker και δώστε του την αγαπημένη του λιχουδιά. Αν δεν το αφήσει αμέσως χωρίς να δει τη λιχουδιά, προσπαθήστε να του τη δείξετε αφού περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα αφού πείτε “άστο”. Επαναλάβετέ το μέχρι να μπορεί να καταλάβει ότι πρέπει να αφήσει κάτω το αντικείμενο για να εμφανιστούν οι λιχουδιές.

topetmou.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos