Το επόμενο στοίχημα του Μάρκου Κωβαίου

22 Μαρτίου 2019 11:09

Τρεις βδομάδες περίπου μετά την εκδήλωση στο 1ο ΕΠΑ.Λ Πάρου για την παρουσίαση του έργου της παράταξης «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη» της περιόδου 2014-2019, ο Δήμαρχος Μάρκος Κωβαίος εξακολουθεί να απολαμβάνει τις θετικές εντυπώσεις που άφησε στην τοπική κοινωνία η εκδήλωση.


Πράγματι, εκείνη η βραδιά της 27ης Φεβρουαρίου, ήταν ορόσημο για το πολιτικό σκηνικό του νησιού. Φυσικά, δεν αναφέρομαι μόνο στον κόσμο που συγκεντρώθηκε, καθώς στο παρελθόν έχουν υπάρξει αντίστοιχες μεγάλες συγκεντρώσεις. Ο Δήμαρχος τόλμησε να προχωρήσει σε μια σειρά από καινοτομίες που άλλαξαν για πάντα την πολιτική κουλτούρα του τόπου κι στο εξής θα αποτελούν μέτρο σύγκρισης για τους πολιτευτές.

Έδωσε το λόγο στους θεατές και τους επέτρεψε να ρωτήσουν ό,τι θέλουν, δίχως να έχει «στήσει» ερωτήσεις. Απάντησε στις live ερωτήσεις των δημοσιογράφων, χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως καμία λογοκρισία. Οργάνωσε μια εκδήλωση που περισσότερο έμοιαζε με πολιτιστική εκδήλωση και λιγότερο με πολιτική συγκέντρωση. Είχε προβλέψει μάλιστα να έχει και εθελοντές που διευκόλυναν την πρόσβαση και την εξεύρεση θέσεων για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος στην είσοδο. Και το κυριότερο, στην ομιλία του, έβαλε πίσω το «εγώ» του και πρόβαλε περισσότερο το «Εμείς». Το «Εμείς» όχι ως παράταξη, αλλά ως μία καθημερινή συνεργασία του Δήμου με τους πολίτες.

Το πρώτο στοίχημα που ισχυρίζεται ο Δήμαρχος ότι κέρδισε ήταν να βάλει την Πάρο στις «ράγες» της βιώσιμης ανάπτυξης. Το κατάφερε κυρίως μέσω των μεγάλων έργων υποδομής, την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής -με ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον και την ανακύκλωση- και τη σταδιακή εξέλιξη της Πάρου σε πολιτιστικό φάρο των Κυκλάδων. Το τελευταίο επιβεβαιώνεται από τα Διεθνή Φεστιβάλ Κιθάρας και Κινηματογράφου, τα οποία έδωσαν κυριολεκτικά μία «ένεση» πολιτισμού στο νησί.

Το δεύτερο στοίχημα που κέρδισε ήταν να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή διοικητική νοοτροπία στο Δήμο Πάρου που θα βασίζεται στην αυξημένη συμμετοχή των πολιτών. Βοήθησε πολύ στο να «ανοίξει» ο δημόσιος διάλογος, κυρίως μέσω της καθιέρωσης της Ημέρας του Πολίτη, όργωσε το νησί για να συνομιλεί με τους πολίτες και τους εκπρόσωπους των Κοινοτήτων, και στο τέλος, δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα για να στέλνουν οι κάτοικοι τις προτάσεις τους. Ποιο είναι άραγε το επόμενο στοίχημα του Μάρκου Κωβαίου;

Κατά την προσωπική μου γνώμη, το τρίτο στοίχημα του Δημάρχου είναι να κάνει πράξη αυτό που τόσο εμφατικά ανέφερε στην ομιλία του: το «μαζί».

Αν η παράταξή του καταφέρει να αποσπάσει μεγάλο ποσοστό στις ερχόμενες εκλογές, που όπως όλα δείχνουν θα το πετύχει, τότε πρέπει να συμπαρασύρει την παριανή κοινωνία σε μια επανάσταση νοοτροπίας. Για να έχει νόημα η «πλατιά κοινωνική συμμαχία» που ζητάει ο Δήμαρχος από τους πολίτες θα πρέπει να τους καθοδηγήσει σε μία άνευ όρων αλλαγή συμπεριφοράς: να τους μάθει να μην πετούν τα σκουπίδια τους όπου βρουν, να τους δείξει πως να φροντίζουν τις παραλίες τους, να τους εμπνεύσει να μην καταπατούν κοινόχρηστους χώρους, να τους εκπαιδεύσει να μην κακομεταχειρίζονται τα ζώα τους, να τους εξηγήσει πως οι ίδιοι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Πάρου, ότι αυτοί ουσιαστικά είναι η εικόνα του νησιού. Φυσικά, από την κοινωνική συμμαχία δε γίνεται να λείπουν και οι Ευρωπαίοι κάτοικοι του νησιού.

Η επόμενη τετραετία είναι κομβική για το μέλλον της Πάρου. Θα γίνει όντως ένα νησί-πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης ή θα μοιράζει με κουπόνια του ΚΚΕ τα απορρυπαντικά για να καθαρίζουν οι κάτοικοι τα γραφικά σοκάκια; Αν πάντως ο Μάρκος Κωβαίος εκλεγεί, τότε δε θα αρκούν τα μεγάλα έργα υποδομής και οι ωραίες εκδηλώσεις στο ΕΠΑ.Λ.

Θα έχει χρέος απέναντι στον εαυτό του να κερδίσει το τρίτο και μεγαλύτερο στοίχημα της πολιτικής του διαδρομής ως δήμαρχος: να ενώσει την κοινωνία για να φέρει την επανάσταση στην καθημερινή συμπεριφορά των πολιτών. Να εξελίξει το «Εμείς» σε «Μαζί». Αυτό το «Εμείς» που κάποιοι με τις ιδεοληψίες τους επιμένουν να δηλητηριάζουν.

Γιώργος Μανίκας

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos