Θύελλα για τα Πειραματικά σχολεία................

20 Φεβρουαρίου 2015 11:14

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Προτύπων Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), τα μέλη της οποίας υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους λίγο μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι «το εγχείρημα των πρότυπων και πειραματικών σχολειών στη χώρα μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό», κάτι όμως που διαψεύστηκε αργότερα από τον ίδιο.



Την αποκάλυψη για τη φράση που φέρεται να είπε ο κ. Μπαλτάς έκανε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΣ, Γιάννης Αντωνίου. Ωστόσο, λίγο αργότερα το γραφείο Τύπου του υπουργείου έκανε ανακοίνωση διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν, λέγοντας ότι αποτελούν πλήρη διαστρέβλωση των λεχθέντων κατά τη συνάντηση που είχε, παρουσία και του γ.γ. του υπουργείου, Δημήτρη Χασάπη, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων, κυρίους Καλκάνη και Αντωνίου.

 

Επιστολή
Αμέσως μετά τη συνάντηση, πάντως, τα μέλη της ΔΕΠΠΣ συνεδρίασαν και με επιστολή τους που έστειλαν προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, κάνοντας λόγο για «ολοκληρωτική απαξίωση του όλου θεσμικού πλαισίου» από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Στην επιστολή τους τα μέλη της ΔΕΠΠΣ αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Οι διαφαινόμενες προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας όπως αυτές αποτυπώθηκαν κατ' αρχάς στον δημόσιο λόγο της και ακολούθως στις συναντήσεις με τη ΔΕΠΠΣ κινούνται σε μια κατεύθυνση ολοκληρωτικής απαξίωσης του όλου θεσμικού πλαισίου και της προσπάθειας για ένα καλό, ποιοτικό, καινοτόμο δημόσιο σχολείο».

Στο θέμα παρενέβη ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και νυν βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος με ερώτηση που κατάθεσε στη Βουλή προς τον κ. Μπαλτά ζητάει να ενημερωθεί για τα εξής:

- Από ποια αξιολόγηση προέκυψε ότι η συνεισφορά των προτύπων-πειραματικών σχολείων στη χώρα μας είναι συνολικά αρνητική;

- Από ποια ιδεολογία απορρέει ότι η αριστεία είναι εξοβελιστέα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα;

- Από πού προκύπτει ότι το ομηρικό πρόσταγμα «αιέν αριστεύειν», αντιβαίνει στην επιταγή της ισότητας στην παιδεία;

- Ποια είναι, αν υπάρχει, η σχέση της αριστείας με το χιτλερισμό;

Την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, προκάλεσαν οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο κ. Μπαλτάς, αλλά και ο νέος γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Δ. Χασάπης, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των πειραματικών σχολείων δεν είναι αξιολογημένοι. «Αποδεικνύεται σήμερα ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, ήρθε να γκρεμίσει ακόμη και θεσμούς που έχουν δικαιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο καταξιωμένων θεσμών στον χώρο της Παιδείας». Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση: «Ενας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στον χώρο της Παιδείας».

Απάντηση
Κύκλοι του υπουργείου απάντησαν: «Γελάσαμε πολύ με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας στην οποία επισημαίνουν ''Εναν Μπαλτά και έναν Χασάπη στον χώρο της Παιδείας''. Το συγκεκριμένο κόμμα δεν διακρινόταν ποτέ για την ποιότητα των ευφυολογημάτων του, αλλά εδώ όντως έπεσε μέσα: Φαίνεται πως μόνο με Μπαλτά και Χασάπη μπορεί να αποδιαρθρωθεί το τερατούργημα Διαμαντοπούλου».

«Δύο τινά συμβαίνουν. Ή η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι δέσμια ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα ή κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν το χατίρι περιθωριακών ιδιωτικών σχολείων», σχολίασε για το θέμα το Ποτάμι, ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε: «Η υπονόμευση του θεσμού εκπέμπει αντιπαιδαγωγικά μηνύματα, προωθώντας μία κουλτούρα ισοπεδωτικής αντιμετώπισης των πάντων και ήσσονος προσπάθειας».

Κωστής Κοντογιάννης:
Η κοινωνία αγκάλιασε τα σχολεία μας

Η κοινωνία αγκάλιασε τα νέα πειραματικά σχολεία, τα οποία υλοποίησαν μία σειρά δράσεων προς όφελος των μαθητών, ανέφερε στο «Εθνος» ο διευθυντής του Πειραματικού Σχολείου Πλάκας, Κωστής Κοντογιάννης.

«Με τον 3966 έγινε μία απόπειρα να ξαναλειτουργήσουν τα παλιά πρότυπα που καταργήθηκαν το 1985 τα οποία βαφτίστηκαν πειραματικά. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο βασίστηκε σε ορισμένους βασικούς πυλώνες. Στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, στη διοικητική αυτοτέλεια των σχολείων, καθώς η Διοικούσα Επιτροπή ήταν υπεύθυνη για την παρακολούθηση της λειτουργίας των 60 σχολείων (δηλαδή, προγράμματα σπουδών, διαδικασίες επιλογής προσωπικού, αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων).

Ακόμη, το επιστημονικό συμβούλιο του κάθε σχολείου μπορούσε να εισάγει νέα μαθήματα, και να θεσπίζει διαθεματικές προσεγγίσεις και να αλλάζει την ύλη. Υπήρξε, με απλά λόγια, δυνατότητα αυτονόμησης από την κεντρική διοίκηση» αναφέρει ο κ. Κοντογιάννης. Ενα άλλο βασικό σημείο ήταν η διαδικασία επιλογής μαθητών.

«Ο νόμος 3966 προέβλεπε ότι από το γυμνάσιο στο λύκειο θα γίνονταν εξετάσεις, ενώ για την εισαγωγή από το δημοτικό στο γυμνάσιο θα είχε τη δυνατότητα το κάθε σχολείο να επιλέγει τους μαθητές που θα πάρει με όποια διαδικασία επέλεγε». Προκειμένου να μη δημιουργηθούν σχολεία δύο ταχυτήτων, προσθέτει ο κ. Κοντογιάννης, επιλέχθηκε παντού ο θεσμός των εξετάσεων.

Οπως τονίζει ο διευθυντής του Πειραματικού Σχολείου Πλάκας, η κοινωνία αγκάλιασε τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, κάτι που φάνηκε από την κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων. «Ορισμένες από τις καινοτομίες που εφαρμόστηκαν, ήταν η διδασκαλία μέσω νέων τεχνολογιών, το πρόγραμμα στα αγγλικά όπου συνδέσαμε τη γλώσσα με διάφορα γνωστικά αντικείμενα, παράγουμε δικό μας υλικό σε διάφορα μαθήματα ενώ έχουμε θεσπίσει και την περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos