Οι πρόσφυγες πνίγονται στο Αιγαίο, στην Ευρώπη ορθώνουν φράχτες

29 Οκτωβρίου 2015 12:03

Οκτώ νεκροί, εκ των οποίων τα έξι παιδιά, άλλο ένα παιδί που χαροπαλεύει και δεκάδες αγνοούμενοι ήταν ο τραγικός πρώτος απολογισμός συνολικά έξι ναυαγίων που συνέβησαν χθες στο Ανατολικό Αιγαίο και ενώ έως αργά το βράδυ βρίσκονταν σε εξέλιξη αγωνιώδεις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου γίνεται τις τελευταίες μέρες πραγματική απόβαση προσφύγων και μεταναστών, σε μεγέθη που ξεπερνά ακόμα και αυτά του καλοκαιριού, παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν.

 

Στη Λέσβο, τη Σάμο και στο Αγαθονήσι, λιμενικοί, εθελοντές και γιατροί έγιναν για πολλοστή φορά μάρτυρες σκηνών ανθρώπινης τραγωδίας, με μανάδες να κρατούν στην αγκαλιά τους τα αναίσθητα παιδιά τους εκλιπαρώντας για τη σωτηρία τους και άλλες να χάνονται μαζί τους στα παγωμένα νερά στην απέλπιδα προσπάθεια να τα σώσουν.

Στα βόρεια της Λέσβου έως αργά το βράδυ δίνονταν μάχες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων από μεγάλο ναυάγιο σκάφους με εκατοντάδες επιβάτες που αναποδογύρισε. Αργά το βράδυ είχαν διασωθεί 242 άτομα και είχαν ανασυρθεί οι σοροί τριών ατόμων, δύο παιδιών και ενός ενήλικα, ενώ εκφράζονταν φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξανόταν περαιτέρω.

Λίγα λεπτά μετά τη διάσωση, τα τρία παιδιά είναι ασφαλή

Νωρίτερα στη Μυτιλήνη, έπειτα από επιχείρηση διάσωσης του Λιμενικού, ανάμεσα σε 38 άτομα που βγήκαν στη στεριά βρισκόταν μία γυναίκα κρατώντας στην αγκαλιά της τον γιο και την κόρη της, που δεν είχαν τις αισθήσεις τους. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου δυστυχώς απεβίωσε το αγοράκι, ηλικίας 6-7 ετών, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται το ενός έτους κοριτσάκι.

Ανάλογο δράμα εκτυλίχτηκε και στη Σάμο. Στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου αποβιβάστηκαν με δύο βάρκες δεκάδες μετανάστες, μία μητέρα κρατούσε και αυτή αναίσθητο το 5 ετών κοριτσάκι της. Μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν πως ήταν ήδη αργά.

Στην ίδια θαλάσσια περιοχή όπου αποβιβάστηκαν ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό δύο αγνοουμένων, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων βρίσκονταν σε μία από τις βάρκες. Στις έρευνες συμμετείχαν και Σουηδοί διασώστες, που βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες στο νησί, με ειδικά διασωστικά σκάφη. Στο ίδιο νησί, στο ακρωτήρι Γάτος, έπειτα από ναυάγιο βρέθηκαν νεκρά δύο παιδιά και ένας ενήλικος άνδρας, ενώ διασώθηκαν 51 άτομα.

Στο Αγαθονήσι, σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι αργά το απόγευμα οι έρευνες για τον εντοπισμό μίας γυναίκας και τριών παιδιών, ηλικίας από 1 έως 5 ετών, που χάθηκαν κατά τη διάρκεια αποβίβασης από βάρκα που τους μετέφερε από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η οικογένεια χάθηκε από τα μάτια των υπολοίπων πολύ κοντά στην ακτή, την ώρα που έπεφταν στο νερό για να την προσεγγίσουν. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι και υπήρχε μεγάλος κυματισμός.

Ρεκόρ αφίξεων
Η άνευ προηγουμένου απόβαση, που συντελείται το τελευταίο διάστημα, προκαλεί δέος και προβληματισμό. Σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών αρχών, έχουν εισέλθει από την αρχή του χρόνου μόνο στη Λέσβο 304.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός πενταπλάσιος του συνόλου των μόνιμων κατοίκων του. Πάνω από το 1/3 αυτών εισήλθε στο νησί τον Οκτώβριο, όταν σημειώθηκε ο αριθμός ρεκόρ των 117.039 αφίξεων, έναντι 73.179 τον Σεπτέμβριο.

Μόνο την περασμένη Δευτέρα εισήλθαν 7.500 πρόσφυγες, ενώ αντίστοιχος εκτιμάται πως είναι ο αριθμός και των επόμενων δύο ημερών, όταν επικρατούσαν στο Ανατολικό Αιγαίο βελτιωμένες καιρικές συνθήκες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Ο προβληματισμός έγκειται και στο γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των εισερχομένων δεν είναι Σύροι πρόσφυγες, αλλά μετανάστες από άλλες χώρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μετέβη για άλλη μια φορά την Τρίτη στη Λέσβο αλλά και στη Χίο και δεσμεύτηκε για λύσεις, ενώ έστειλε μήνυμα προς την ΕΕ. «Η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά ένα μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα βρίσκεται στην Τουρκία», είπε.

Ο υπουργός εξέτασε προσωρινές λύσεις, οι οποίες θα αποτρέψουν επανάληψη των σκηνών με απροστάτευτους εξαθλιωμένους πρόσφυγες υπό βροχή στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας, που έκαναν τον γύρο του κόσμου τις προηγούμενες μέρες μέσα από τα ρεπορτάζ διεθνών τηλεοπτικών δικτύων. Αναγκαίος κρίθηκε ο εκσυγχρονισμός του hotspot που λειτουργεί εκεί, ώστε να γίνεται γρήγορα η καταγραφή και κανένας να μην παραμένει εκεί πάνω από 48 με 72 ώρες.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός απηύθυνε δραματική έκκληση για λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα σταματήσουν τη μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό τάφο αθώων ανθρώπων

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos