×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ο Παύλος έλεγε "Από εμένα θα ξεκινήσει η επανάσταση"

20 Σεπτεμβρίου 2013 10:22

Ηταν ένα γνήσιο παιδί της τάξης του, που έψαχνε διέξοδο μέσα από τη μουσική. Απόλυτα συνειδητοποιημένος για το πού ανήκει.

Ο Παύλος Φύσσας κουβαλούσε στο πετσί του τον θάνατο που καραδοκεί στα γκαζάδικα της Ζώνης. Τη φτώχεια του Κερατσινίου, του Περάματος, της Νίκαιας, του Κορυδαλλού. Την προσφυγιά των περιοχών του, τον πόνο της μετανάστευσης.

Ο πατέρας του, εργάτης, ένας από εκείνους που μετά από χρόνια βασανιστικής δουλειάς παλεύει ακόμη για μια σύνταξη. Μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου και ο ίδιος ο Παύλος ή Killah P., δούλευε παλιότερα ως βοηθός σωληνά στη Ζώνη. Αυτό κράτησε πέντε χρόνια. Από το 1998 έως το 2003.

Ο Πέτρος Πουντίδης (Totem), κάτι περισσότερο από φίλος όπως λέει, τον γνώρισε σε ηλικία 17 ετών, όταν και οι δύο συμμετείχαν στο συγκρότημα «Κακά Μαντάτα». «Ο Παύλος δεν είχε κόντρες με κανέναν», εξηγεί στο «Εθνος».

«Τον αγαπούσαν όλοι. Μέσα από τα τραγούδια του προσπαθούσε να εκφράσει την αντίθεσή του στην αδικία και στον φασισμό. Δεν σήκωνε με τίποτα το άδικο. Ηταν ο τύπος του ανθρώπου που αν έβλεπε στον δρόμο να ενοχλούν μία κοπέλα, θα έτρεχε να βοηθήσει». «Ηταν ο γιος του μαστρο-Τάκη», συνεχίζει.

«Ολη του τη δουλειά την έκανε με το μυαλό του και τα χέρια του. Δεν πήγαινε ποτέ με τη μάζα. Ορθωνε το ανάστημά του απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, δεν φοβόταν τους τραμπούκους. Η επίθεση εναντίον του ήταν στοχευμένη. Ο μαχαιροβγάλτης πήγαινε για τον Παύλο. Και η τακτική που ακολούθησαν ήταν ίδια με αυτή κατά των μελών του ΚΚΕ στη Ζώνη».

Ηταν άνθρωπος ανοιχτός, που διαρκώς ψαχνόταν. Μπορεί το πάθος του να ήταν η ραπ, όμως του άρεσαν και τα ρεμπέτικα. Στους στίχους αποτύπωνε τις κοινωνικές ανησυχίες του και χάρη σε αυτούς αγαπήθηκε τόσο από το ψαγμένο κοινό της hip hop. Πριν από λίγο καιρό, το καλοκαίρι του 2013, ηχογράφησε μαζί με τον Μετρονόμο το CD «Το δόγμα και το δώμα».

«Ο Παύλος δολοφονήθηκε γιατί προσπαθούσε να προστατεύσει τους φίλους του από χρυσαυγίτες», λέει στο «Εθνος» ο Νίκος Χατζής (Thanasimos), ένας καλός του φίλος που βρισκόταν μαζί του το μοιραίο βράδυ. «Ηταν θηρίο, δεν έπεφτε με τίποτα. Ούτε σωματικά, ούτε ψυχολογικά. Εκατό άτομα να είχαμε πρόβλημα, θα καθόταν να συζητήσει και με τους 100 και θα τους βοηθούσε. Είχε λόγο και παντελόνια. Ηταν παιδί εργατικό και πολύ δυνατό. Ελεγε πάντα: ?Από μένα θα ξεκινήσει η επανάσταση?».

Ως έναν άνθρωπο «πολύ ξηγημένο, ίσιο, χαρούμενο και δυνατό χαρακτήρα» τον περιγράφει στο blog του και ο Ανδρέας Κωσνταντινίδης, ο οποίος τον γνώρισε το 2010, ενώ χαρακτηριστικά είναι όσα έγραψε χθες στο Facebook ο φίλος του Πέτρος: «Ολοι μου λέτε να γράψω κάτι για τον Παύλο. Τι να γράψω, ρε παιδιά; Τι; Δεν ήμασταν φίλοι, γα... την π...να μου, 5 χρόνια δεν είχαμε σπίτι μου/σπίτι του. Να γράψω:

Αν δεν ήταν ο Παύλος να μου δώσει τα δικά του, κόμικς δεν θα διάβαζα ποτέ.

Του αρέσανε οι λουκουμάδες της γιαγιάς μου.

Δεν ράπαρε το "Για τον Θείο Σαμ", το δεύτερό μας demo, γιατί δούλευε μέχρι αργά και τον πήρε ο ύπνος μέσα στο στούντιο και δεν ξύπναγε.

Του χρωστούσα 25 ευρώ.

Τον σκότωσε χρυσαυγίτης...».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Οργή και θλίψη στην κηδεία του Φύσσα

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα έγινε χθες, στο νεκροταφείο Σχιστού, η κηδεία του Παύλου Φύσσα ο οποίος δολοφονήθηκε τη νύχτα της Τρίτης από τον 45χρονο, μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά.

Με την ένταση να «δονεί» την ατμόσφαιρα, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στο νεκροταφείο για να αποχαιρετήσουν τον Παύλο. Παρόντες ήταν και πολίτες που δεν τον είχαν γνωρίσει ποτέ αλλά θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στους νεοναζί. Εκεί βρίσκονταν επίσης οι φίλοι του από το Κερατσίνι, μουσικοί του χιπ χοπ, και όσοι βρέθηκαν μαζί του στο αντιφασιστικό κίνημα. Το «παρών» έδωσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Τραγικές φιγούρες ήταν τα μέλη της οικογένειας και η μνηστή του Παύλου Φύσσα. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στην τελευταία του κατοικία, ο κόσμος πέταγε λουλούδια και φώναζε συνθήματα όπως «το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει» και «ένας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα». Υπήρξαν φωνές που ζήτησαν από τον κόσμο να τον αποχαιρετήσει με τα τραγούδια που αγαπούσε αντί για τα παραπάνω συνθήματα. Οι γονείς του Παύλου ζήτησαν, αντί για στεφάνια, τα χρήματα να δοθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Στο μεταξύ, συνεχής είναι η ανθρώπινη παρουσία στο σημείο του φονικού, καθώς εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν να καταθέσουν τα προσωπικά τους συναισθήματα, αφήνοντας λίγα λουλούδια και σημειώματα με στίχους. «Σας δώσανε 15% και κάνατε φόνο. Ντρέπομαι που είμαι Ελληνίδα και μεγαλώνω τα παιδιά μου σε μια χώρα φονιάδων. Μόνο ντροπή και αηδία μού προκαλεί. Ντροπή στην ομάδα ΔΙΑΣ που έμεινε θεατής και μόνο μετά τον φόνο παρενέβη.

Στο μεταξύ, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ξανά μαχητική λαϊκή συγκέντρωση στη Νίκαια ενάντια στη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα δεκάδων σωματείων και φορέων του Πειραιά, χιλιάδες οργισμένου κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δαβάκη και στη συνέχεια πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης.

Ελεύθεροι η σύζυγος του δράστη και ο γραμματέας της ΤΟ Πειραιά

Ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκαν χθες η σύζυγος του δράστη της δολοφονικής επίθεσης στο Κερατσίνι, η εξαδέλφη της (η οποία, κατά την απολογία της στον ανακριτή, φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έχει συγγενική σχέση και ότι απλώς γνώριζε τη σύζυγο του δράστη) και ο γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος του 45χρονου Γιώργου Ρουπακιά φέρεται να υποστήριξε στην απολογία της ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και ότι πήγε μόνο μία φορά σε διανομή τροφίμων. Ενώ υποστήριξε ότι άλλαξε πολλές φορές την κατάθεσή της επειδή πανικοβλήθηκε.

Ερωτηθείς για τον σύζυγό της ισχυρίστηκε ότι του τηλεφώνησαν και έφυγε από το σπίτι λέγοντας πως «πάει να δει το ματς», ενώ συμπλήρωσε ότι η ίδια εξαφάνισε από το σπίτι περιοδικά της Χρυσής Αυγής και μία εφημερίδα που εκδίδει η οργάνωση κάθε Σάββατο.

Κατά τις ίδιες πηγές, στην απολογία του στην 6η τακτική ανακρίτρια Πειραιά, ο πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά φέρεται να υποστήριξε ότι τον κάλεσε η Αστυνομία να ανοίξει τα γραφεία και ότι στη διάρκεια έρευνας των αστυνομικών βρέθηκε ένα πτυσσόμενο διαλυμένο κλομπ, το οποίο ήταν ξεχασμένο.

Επιπλέον φέρεται να υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τον συλληφθέντα για τη δολοφονική επίθεση στο Κερατσίνι, Γιώργο Ρουπακιά.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos