×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Λουκέτο σε Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΜΠ

24 Σεπτεμβρίου 2013 11:48

«Λουκέτο» μπαίνει στα δύο ιστορικότερα και εμβληματικότερα ΑΕΙ της χώρας -το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ- μετά την απόφαση του υπ. Παιδείας να προχωρήσει

σε διαθεσιμότητα του 37% και 38%, αντίστοιχα, των διοικητικών τους υπαλλήλων. «Η Σύγκλητος του Παν. Αθηνών με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ιδρύματος, που προχώρησε σε επ' αόριστον «λουκέτο» καθώς λόγω διαθεσιμότητας «χάνει» τους 498 από τους 1.337 διοικητικούς υπαλλήλων του - το 37%. Από την πλευρά της η Σύγκλητος του ΕΜΠ (χάνει 399 από 883 υπαλλήλους - 38%) αποφάσισε χθες διήμερη αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος και επανεξέταση της κατάστασης αύριο. Σε αναστάτωση είναι και τα υπόλοιπα έξι ΑΕΙ -και οι εργαζόμενοι του Παν. Κρήτης αποφάσισαν επ' αόριστον αναστολή λειτουργίας του- που «συνεισφέρουν» στο σύνολο των 1.369 διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων. Το μέτρο της διαθεσιμότητας θα κριθεί, πάντως, στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα βάλλει κατά της απόφασης «που αναμένεται να οδηγήσει σε κλείσιμο ολόκληρες διευθύνσεις διοικητικών υπηρεσιών» όπως ανέφερε χθες στην «Κ» πρύτανης μεγάλου ΑΕΙ. Από την άλλη, η απόφαση έχει διχάσει τους διοικητικούς υπαλλήλους σε ομάδες, με κριτήριο τη θέση εργασίας και το επίπεδο εκπαίδευσης. «Γιατί το υπ. Παιδείας εξαίρεσε τους διοικητικούς υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του κλάδου Μηχανικών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων προσελήφθη από το 2004 έως το 2008;» αναρωτήθηκε άμεσα ενδιαφερόμενος, μιλώντας χθες στην «Κ», αφήνοντας υπονοούμενα για επιλογές με κομματικά κριτήρια.

Ειδικότερα, το τριμελές προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Η πρόθεση των πρυτάνεων είναι να πιέσουν σε πολιτικό επίπεδο για την άρση της απόφασης, όμως είναι δεδομένο ότι θα κινηθούν δικαστικά κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα καταργήσει τις οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων. «Το πρώτο βήμα είναι να στραφούμε κατά της εφαρμογής της ΚΥΑ με αίτηση αναστολής εκτελέσεως και αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας» ανέφερε χθες στην «Κ» το μέλος της τριμελούς γραμματείας της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανης του Παν. Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας. Η σύνοδος πρυτάνεων σε ομόφωνο ψήφισμά της θεωρεί ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας δεν μπορεί να εφαρμοστεί από το υπ. Παιδείας καθώς προσκρούει στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Επίσης, αφήνονται υπόνοιες για μεροληπτική αντιμετώπιση κατηγοριών διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και ΑΕΙ. «Αν εξαιρεθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι του κλάδου Π.Ε. Μηχανικών θα φύγουν υπάλληλοι που εξυπηρετούν αμιγώς διοικητικές δομές των ΑΕΙ και όχι ερευνητικό έργο. Ουσιαστικά, το υπ. Παιδείας προχωρά σε οριζόντιες και επιλεκτικές διαθεσιμότητες» τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων κ. Φραγκίσκος Βορτελίνος. Από την άλλη, το Συμβούλιο Ιδρύματος του Παν. Κρήτης σε ανακοίνωσή του ρωτά: «Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι για το ανεκδιήγητο σχέδιο "Αθηνά", μας πρόλαβε η κατεπείγουσα ανάγκη της διαθεσιμότητας. Και ναι μεν είναι και το ένα και το άλλο απόρροια της οικονομικής κρίσης και πίεσης των δανειστών της χώρας, αλλά πώς δικαιολογείται να έχουν πλεονάζοντες υπαλλήλους τα 8 μόλις από τα 23 ΑΕΙ της χώρας;».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos